Klaipėdos patriotai susijaudino dėl akmeninio „Raitelio“

Klaipėdos politikams vėl užkliuvo senamiestyje prie Danės upės iškilęs

Klaipėdos patriotai susijaudino, kad akmeninis „Raitelis“ šalia pagražėjusio „Meridiano“ atrodys kaip bjaurusis ančiukas.<br>G.Pilaičio nuotr.
Klaipėdos patriotai susijaudino, kad akmeninis „Raitelis“ šalia pagražėjusio „Meridiano“ atrodys kaip bjaurusis ančiukas.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

2013-12-03 16:29, atnaujinta 2018-02-20 00:21

Apie tai, kad prieš ketverius metus Klaipėdos senamiestyje iškilęs paminklas Lietuvos vardo tūkstantmečiui paminėti stovi ne ten, kur reikėtų, bene pirmasis prabilo miesto tarybos narys Algirdas Grublys. Diskusijas pakurstė brigantinos „Meridianas“ sugrįžtuvės į senąją vietą - mecenatų lėšomis suremontuotas istorinis burlaivis neseniai vėl prišvartuotas Danės krantinėje. „Meridiano“ paramos fondui leista nemokamai naudotis ir krantine, ir ją supančiomis teritorijomis.

„Ši vieta tikrai nėra tinkamiausia paminklui. Eini ir pirmiausia pamatai gražųjį „Meridianą“. Tada žiūri – po medžiais kažkoks pilkas paminklas stovi - „Meridianas“ jį užgožia. Šioje vietoje vyksta mugės, koncertai, jaunimas geria alų prie paminklo. Manau, jis turėtų stovėti iškilmingesnėje vietoje, jeigu gerbiame savo istoriją“, - pareiškė uostamiesčio įvaizdžiu ir simboliais susirūpinęs politikas.

A.Grubliui atrodo, kad paminklas Lietuvos vardo tūkstantmečiui turėti stovėti kitur. Jis netgi įžvelgė tinkamesnę vietą - prie Herkaus Manto gatvės prisišliejusią aikštę, kurioje jau daug metų stūkso apleistas, grafitininkų piešiniais nutepliotas buvusio kino teatro „Vaiva“ pastatas. „Galima sutvarkyti aikštę ir perkelti į ją paminklą, o dabar nukišo į tokį kampelį“, - griebtis konkrečių darbų ragina A.Grublys.

Politikas regi dar vieną erdvę iš Klaipėdos senamiesčio grindinio išluptai aštuonių metrų aukščio marmuro kolonai, ant kurios sumontuotas Žemės rutulys su raiteliu, saugančiu Lietuvą, - nedidelį skverą šalia neseniai Europos Sąjungos ir savivaldybės lėšomis gražiai sutvarkytos Juliaus Janonio gatvės: „Šios vietos - iškilmingesnės, o dėl paminklo perkėlimo didelių rūpesčių neturėtų kilti“, - įsitikinęs A.Grublys.

Nusiteikęs veikti tarybos narys neatmeta galimybės oficialiai siūlyti savivaldybei iškraustyti Nacionalinės premijos laureato skulptoriaus Regimanto Midvikio sukurtą paminklą Lietuvos vardo tūkstantmečiui iš „Meridiano“ aikštės, nors tai padaryti, ko gero, būtų nelengva - prireiktų galingos technikos, keltuvų ir nemenkų investicijų.

Paminklo konstruktoriai ir statytojai tikina, jog iš Kinijos skaldyklų atgabenta sunkiasvorė šlifuoto marmuro kolona buvo sumontuota patikimai. Monumentas, nuo kurio akmeninis raitelis žvelgia į Danę, remiasi į pamatą, kurį laiko žemėn suleisti 15 metrų ilgio gelžbetonio poliai.

Paminklo Lietuvos vardo tūkstantmečiui Statymo komiteto pirmininkas, buvęs Seimo narys, Klaipėdos garbės pilietis Valentinas Greičiūnas politikų užmojus vertina santūriai: „Kam priešinti du simbolius - atjaunėjusį „Meridianą“ ir „Raitelį“? Paminklai - ne žaisliukai, kuriuos kas tik užsinori gali kilnoti. Niekas nieko neužgožia. Visada sakiau, kad mūsų valstybingumo simboliai turėtų stovėti labiausiai lankomose vietose. Istorijos paminklai traukia žmonės, turistus.“

Monumento architektas Vytenis Mazurkevičius irgi nemato nieko bloga: „Karai, okupacijos Klaipėdoje sunaikino ryškiausius praeities simbolius: bažnyčias, pilį, Danės krantinių visuomeninius pastatus. Dabar siekiame atgaivinti išnykusias formas, perkurti jas, sugrąžinti į istorinį miesto centrą ir gatves šurmulį. Būtina suvokti aplinką, apmąstyti vertybes tiesiogiai ir emociškai, auklėtis patiems. Šis paminklas plečia akiratį, kuria stabilumo įspūdį prieš neramumus, orientyrų praradimą.“

Rėmėjų lėšomis, žmonių aukomis iškilusio paminklo kūrėjai ir statytojai nemano, kad „Meridiano“ aikštėje vykstančios mugės, koncertai nustelbs Raitelį, sumenkins Lietuvai reikšmingas istorines datas bei įvykius. V.Greičiūnas vietos politikams pataria pasižvalgyti po Suomijos sostinę: Helsinkio aikštėje, šalia Prezidentūros rūmų, nuo pat ankstyvo ryto šurmuliuoja amatininkai, ten visada pilna turistų. Suvenyrais, šviežiomis žuvimis prekiaujama istorinių pastatų, paminklų pašonėje.“

Nors sostinės S.Daukanto aikštėje prekeivių nesimato, prezidentė Dalia Grybauskaitė klaipėdiečių, paminklo Lietuvos vardo tūkstantmečiui statytojų, pastangas įvertino palankiai: „Šio paminklo pastatymas - pavyzdys, kad idealizmas stipresnis už sunkmečius, kad patriotizmas sutelkia žmones prasmingiems darbams Tėvynės Lietuvos labui.“

Klaipėdos savivaldybės Socialinių reikalų departamento vadovė Audra Daujotienė teigia, kad Miesto įvaizdžio komisija galimybės perkelti Lietuvos vardo tūkstantmečio paminklą į kitą vietą dar nesvarstė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar Konstitucinis Teismas apgins prezidentą?