Parama Ukrainos žmonėms - choro „Bel Canto“ atliekama daina „Ščedrik“

Vilniaus mokytojų namų mišrus choras „Bel Canto“, gruodžio pradžioje paskelbtas geriausiu mėgėjų choru Lietuvoje, neliko abejingas įvykiams Ukrainoje. Choras „Bel Canto“ Ukrainos žmonėms padrąsinti skiria savo atliekamą bene žymiausią pasaulyje ukrainiečių dainą „Ščedrik“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-12-11 09:59, atnaujinta 2018-02-19 21:25

Ši archajinio motyvo, turėjusio magišką ritualinę prasmę pagonių laikais, daina ilgainiui išpopuliarėjo visame pasaulyje, ir šiuo metu jos angliška versija labiau žinoma kaip nuostabi Kalėdinė daina „Carol of the Bells“. Angliškoje dainos versijoje jos žodžiai buvo pakeisti, todėl choras „Bel Canto“ pristato gana retą galimybę išgirsti ukrainiečių dainos „Ščedrik“ originalą, išplėtotą šios šalies kompozitoriaus Mykola Leontovič.

Choro „Bel Canto“ dainininkai taria Ukrainai: „Ščedrik“ buvo dainuojama Naujųjų metų išvakarėse ir pasakoja istoriją apie kregždutę, įskridusią į žmogaus namus ir pranašaujančią jam turtingą bei sėkmingą gyvenimą prasidėjus pavasariui. Nebijokite siekti savo svajonės. Linkime, kad artėjančių gražiausių metų švenčių dvasia įkvėptų jus drąsiai siekti savo svajonės bei geresnės, šviesesnės ateities. Ši nuostabi ukrainiečių daina „Ščedrik“ sužavėjo pasaulį ir tapo viena populiariausių Kalėdinių melodijų, kurią atlieka tūkstančiai muzikantų. Linkime, kad dabar ši melodija įkvėptų jus kovoje už jūsų laisvę, savo svajones ir kitokią Ukrainą“.

Choras kviečia pilietinėmis, muzikinėmis akcijomis solidarizuotis su ukrainiečiais, padrąsinti ir palaikyti jų laisvės, demokratijos bei eurointegracijos siekius.

Vilniaus mokytojų namų mišrus choras „Bel Canto“ – tai 2009 m. susibūręs mišrus choras, vienijantis daugiau kaip 60 chorinį dainavimą ir muziką mylinčių žmonių, kurie savo laisvalaikį skiria kokybiškai ir maloniai veiklai – dainavimui. Choro tikslas – dainuoti kokybišką įvairių muzikinių stilių muziką, bendradarbiauti su įvairiais meno kolektyvais, rengiant ir pristatant kokybiškus muzikinius projektus, dalyvauti konkursuose, festivaliuose Lietuvoje bei užsienyje.

Vos prieš keturis metus susikūręs „Bel Canto“, 2013 m. gruodžio 1 d. vykusiame svarbiausio Lietuvos suaugusiųjų mėgėjų chorų konkurso finale oficialiai paskelbtas geriausiu mišriuoju choru Lietuvoje. Tarptautinė vertinimo komisija chorui skyrė aukščiausią įvertinimą mišrių chorų kategorijoje (choras surinko 92,2 balo), tokiu būdu įtvirtindama „Bel Canto“ geriausių Lietuvos mėgėjų chorų viršūnėje.

2013 m. lapkričio 23 d. choras „Bel Canto“ taip pat skynė laurus tarptautiniame Stasio Šimkaus chorų konkurse Klaipėdoje. Šiame bene seniausias tradicijas turinčiame ir prestižiškiausiame chorų konkurse Baltijos šalyse, „Bel Canto“ surinko 91,2 balo ir laimėjo pirmąją vietą mišrių chorų kategorijoje. Choras konkurse taip pat pelnė du specialiuosius prizus – už geriausią privalomojo kūrinio atlikimą bei geriausią lietuvių kompozitoriaus kūrinio atlikimą.

Choras „Bel Canto“ taip pat yra pelnęs „Aukso paukštės“ apdovanojimą „Naujai suspindusios žvaigždės“ kategorijoje; laimėjo pirmąją vietą Ohrid tarptautiniame chorų konkurse Makedonijoje; dalyvavo svarbiuose chorų konkursuose Busane (Pietų Korėja) ir tarptautiniame habanerų ir polifonininės muzikos konkurse Torrevieja (Ispanija), taip pat kartu su kitais Lietuvos atlikėjais dalyvauja įvairiuose muzikiniuose projektuose.

Per ketverius savo gyvavimo metus choras „Bel Canto“ surengė septynis anšlaginiais tapusius solinius koncertus; įrašė tris CD ir du DVD; sukūrė profesionalų kanalą „Youtube“ bei pirmasis tarp mėgėjų chorų Lietuvoje debiutavo pasaulinėse internetinėse muzikos įrašų parduotuvėse „iTunes“ bei „Amazon“. Choro meno vadovas ir vyriausias dirigentas – Artūras Dambrauskas; chormeisteriai: Raminta Gocentienė, Alfredas Celiešius ir Simona Vitkauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.