Kompozitorei J.Janulytei metų pabaiga žada svarbių įvykių

Gruodžio 18 d. viena svarbiausių Briuselyje „Flagey“ salė pakvies publiką į paskutinį Lietuvos kultūros sezono, skirto Lietuvos pirmininkavimo ES tarybai, renginį. 900 žiūrovų talpinančioje salėje bus rodomas 31 metų kompozitorės Justės Janulytės muzikos ir vaizdo spektaklis „Smėlio laikrodžiai“ („Sandglasses“), nuo 2010-ųjų apkeliavęs daugybę reikšmingų Europos festivalių, pristatytas ir Australijoje.

J.Janulytė kūrybos dešimtmečio proga dovanų gaus solidų savo kūrinių leidinį.<br>D.Matvejevo nuotr.
J.Janulytė kūrybos dešimtmečio proga dovanų gaus solidų savo kūrinių leidinį.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Dec 17, 2013, 2:02 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 7:08 PM

Buvo tikėtasi šia proga Briuselyje pristatyti ir Lietuvos muzikos informacijos centro išleistą dvigubą J.Janulytės kūrybos leidinį – DVD „Sandglasses“ bei kompaktinę plokštelę„Observation of Clouds“ („Debesų stebėjimas“), sudarytą iš geriausių autorės kūrinių. Tačiau jis pasirodys tuoj po koncerto.

„Leidinio pasirodymas netikėtai sutaps su mano pirmuoju kūrybos dešimtmečiu, – atskleidė Justė. – Pirmuoju rimtu savo darbu laikau 2003 metais sukurtą „Žydinčių obelų muziką“ dviem fortepijonams. Būsimas leidinyje atspindės dešimtmečio svarbiausius įvykius, etapus ir mano kūrybinius ryšius“.

Italijoje gyvenanti kompozitorė apibūdino leidinį kaip baltišką ir itališką. Jis įamžino autorei ypač svarbią partnerystę su latvių orkestru „Riga Sinfonietta“ bei dirigentu Normundu Šne. Šie menininkai įgrojo lietuvės „Naktų ilgėjimą“ kameriniam orkestrui ir naujausią, pernykštę kompoziciją „Debesų stebėjimas“ 16 balsų, dvigubam pučiamųjų kvintetui ir styginiams. Ankstyvąjį Justės kūrinį „Akvarelė“ mišriam chorui albume įamžino Estijos filharmonijos choras.

Iš kompaktinės plokštelės skambės ir J.Janulytės „Psalmės“ violončelei bei įrašytoms violončelėms. Kūrinį įgrojo italas Francesco Dillonas, griežiantis jį ne tik visoje Italijoje, bet ir kituose žemynuose. Itališka dvasia plokštelėje bus paženklintas ir diplominis kompozitorės darbas „Tekstilė“, įrašytas Venecijos bienalės festivalyje teatro „La Fenice“ simfoninio orkestro ir maestro Eliahu Inbalo.

„Albume įvairiomis formomis atsiskleidžia mano monochrominės muzikos estetika, o „kvėpuojančios muzikos“ idėja netgi persimetė į albumo struktūrą: jo kūriniai ilgėja iki centrinio, po to vėl trumpėja“, – aiškino autorė.

Anot Justės, visų jos kūrybos ieškojimų apibendrinimas – tai bendras lietuvių ir italų projektas „Smėlio laikrodžiai“. Jis apima daugelį kompozitorę dominančių komponavimo aspektų – vienodų instrumentų sudėtį, vaizdinę ir erdvinę išraišką, nepaprastai lėtą, vos juntamą muzikinės medžiagos transformaciją.

Tai meditatyvus kūrinys, garsu ir vaizdu atskleidžiantis simbolines smėlio laikrodžių prasmes. DVD „Sandglasses“ supažindins muzikos mėgėjus ir su šio unikalaus projekto kūrybos procesu bei jo autoriais: įraše kalbinama kompozitorė, videomenininkas Luca Scarzella, gyvosios elektronikos kūrėjai Michele Tadini ir Antonello Raggi, atlikėjai muzikantai.

Briuselyje audiovizualinį kūrinį keturiom violončelėms, gyvajai elektronikai, vaizdo ir šviesos instaliacijai atliks lietuvių violončelininkai Edmundas Kulikauskas, Povilas Jacunskas, Onutė Švabauskaitė ir Justas Kulikauskas. L.Scarzella koncerte projektuos vaizdus ant keturių milžiniškų cilindrų – smėlio laikrodžiais virstančių tiulio instaliacijų. Jose „įkalinti“ grieš violončelininkai, kurių garsą modeliuos elektronikos meistrai.

„Smėlio laikrodžiai“ – pirmasis didelės apimties lietuvių kūrinys, įtrauktas į svarbiausių Europos šiuolaikinės muzikos festivalių tinklo „Reseau Varese“ veiklos programą. Projektą prodiusavo „Vilniaus festivaliai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.