Simboliškai pradėta paminklo J.Lennonui statyba Vilniuje

Niekada nebuvę Lietuvoje ir galbūt net nežinoję, kad tokia šalis yra, Vakarų roko ir popmuzikos dinozaurai įamžinami Vilniuje. Antradienį sostinės Mindaugo gatvėje, Oslo namų skvere buvo paklotas paminklo Johnui Lenonui pamato akmuo.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Dec 17, 2013, 1:11 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 7:11 PM

Statyti paminklą Lietuvos sostinėje legendiniam „The Beatles“ lyderiui sumanė iniciatyvūs vilniečiai Saulius Pilinkus ir Saulius Paukštys. Jų pastangomis prieš 17 metų buvo sukurtas paminklas Vakarų alternatyviojo roko pažibai Frankui Zappai.

Simbolinės paminklo J.Lennonui statybos pradžios ceremonijoje dalyvavo būsimo paminklo autorius Jonas Gencevičius ir Vilniaus meras Artūras Zuokas. Jis yra didelis J.Lennono talento gerbėjas – jo pastangomis pernai buvo pastatytas laikina bitlų vokalisto skulptūra iš smėlio Lukiškių aikštėje.

Tačiau J.Lennono skulptūra Oslo skvere nebus panaši į trumpą laiką stovėjusią Lukiškių aikštėje - bitlas rankose neturės gitaros, bus atpažįstamas tik jo veidas modernistinės erdvinės kompozicijos fone.

Vienas projekto autorių, fotomenininkas Saulius Paukštys sakė turintis vilties, kad legendiniam dainininkui paminklas Vilniuje stovės jau kitų metų rudenį.

Paklaustas, kodėl jam kilo mintis statyti paminklą būtent J.Lennonui, idėjos autorus atsakė: „Jis buvo didis menininkas, pasaulį pakeitusios roko ir popkultūros pradininkų. Lietuvai jis irgi svarbus, jų muzika okupacijos laikais simbolizavo laisvę.“

Vilnius bus turbūt trečias miestas pasaulyje, kuriame stovės paminklas J.Lennonui. Visai „The Beatles“ ketveriukei paminklas stovi jų gimtajame Anglijos mieste Liverpulyje. Paminklas J.Lennonui iš bronzos išlietas komunistinės Kubos sostinėje Havanoje. Čia J.Lennonas laikomas protesto prieš kapitalizmą ir JAV imperializmą simboliu, protesto dainų atlikėju.

J.Lennoną 1980 m. Niujorke nušovė jo gerbėjas, sociopatas Markas Davidas Chapmanas.  

J.Lennonas bus jau antras Vakarų popmuzikos ir roko klasikas, kurio skulptūra stovės Vilniuje. S.Paukštys buvo ir Franko Zappos įamžinimo Vilniuje sumanytojas. F.Zappos skulpūra Lietuvos sostinėje pastatyta 1996 m., o 2010-aisiais skulptūros kopija padovanota dainininko giminaičiams iš Baltimorės (JAV).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.