Lietuvos ir Japonijos menininkų kuriama oratorija – lyg odė žmogiškumui

Ateinančių metų pradžioje Nacionalinio Kauno dramos teatro

Oratorijos „Sakurų prisiminimai" libreto autorius – poetas R. Stankevičius.<br>V. Balkūno nuotr.
Oratorijos „Sakurų prisiminimai" libreto autorius – poetas R. Stankevičius.<br>V. Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 19, 2013, 6:10 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 6:18 PM

Didžiulis koncertinis draminio siužeto kūrinys chorui, solistams ir orkestrui (dalyvaus per šimtą atlikėjų) skirtas taurų žygdarbį atlikusiam Japonijos diplomatui, konsuliniam pareigūnui Chiune Sugiharai, 1939-1940 metais rezidavusiam Lietuvoje (Kaune).

Ch.Sugihara drauge su pirmu pradėjusiu žydams išdavinėti tranzitines vizas, kur galutiniu kelionės tikslu būdavo nurodyta Nyderlandų kolonija, šios šalies diplomatu Janu Zvanderdijku, išgelbėjo apie 10 tūkstančių Lietuvos, Lenkijos ir Vokietijos žmonių gyvybių,.

„Sakurų prisiminimai“ – tarsi odė žmogiškumui. Oratorija ne tiek pasakoja apie konkrečius istorinius įvykius, Japonijos diplomato biografijos detales, kiek akcentuoja Ch.Sugiharos įgyvendintą svarbiausią humanizmo postulatą: žmonių gyvybė yra prioritetas prieš bet kurios valstybės ar režimo tikslus ir įstatymus, prieš asmeninę bet kurio pareigūno užduotį, bet kokias pilietines ar profesines jo pareigas.

Projekte bendradarbiauja Lietuvos ir Japonijos menininkai. Oratorijos režisierius – Shugo Ikoh, statęs operas ir miuziklus Karališkojoje operoje, Londone, Vienos valstybinėje operoje bei Zalcburgo (Austrija) festivalyje. Muzikos autorius – Europoje ir gimtinėje pripažintas kompozitorius Atsuhiko Gondai. Diriguos viena pasaulyje žymiausių dirigenčių Tomomi Nishimoto, scenografiją kuria Hiromi Tokumasu, kostiumus – Hidehiko Emi, vyriausiasis prodiuseris – Hiroyuki Yamashita.

Kauno teatro scenoje muzikuos ir pripažinta nacionalinio japonų instrumento koto atlikėja Japonijoje Yoko Nishi, taip pat dalyvaus kiti sceninio veikalo apie Ch.Sugiharą kūrėjai.

Pirmąjį premjerinį spektaklį, kuris sausio 5, 6 ir 7 dienomis bus parodytas Kauno nacionalinio dramos teatro scenoje, dar kuria libreto autorius lietuvių poetas bei žurnalistas Rimvydas Stankevičius, Kauno miesto simfoninis orkestras (vadovas Algimantas Treikauskas), garsūs operos solistai Rafailas Karpis, Vladimiras Prudnikovas, Jovita Vaškevičiūtė bei kamerinis choras „Brevis“ (vadovas Gintautas Venislovas). Profesionalų komandai talkina Vytauto Didžiojo universiteto vaidybos studentai, Kauno berniukų ir jaunuolių choro „Varpelis“ (vad. Ksaveras Plančiūnas) dainininkai bei jaunieji teatro aktoriai.

Oratorijos solisto R. Karpio teigimu, jam šis kūrinys be galo svarbus ir išskirtinis, nes skirtas žmogaus, kuris nuo mirties išgelbėjo tūkstančius jo tautiečių, atminimui.

„Man ši tema – labai artima. Herojaus, kurį įkūniju scenoje, poelgis – šviesos blyksnis juodame istorijos puslapyje. Be to, įdomu dirbti su režisieriumi iš Japonijos,“ – sakė solistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.