„B‘Rock“ orkestro artistų veiduose negęsta šypsenos

Nacionalinėje filharmonijoje Vilniuje jau kelios dienos repetuoja vienas įdomiausių pasaulyje baroko orkestrų „B‘Rock“ iš Belgijos. Šeštadienio vakarą čia jie surengs pirmąjį savo turo koncertą „Su meile, Vivaldi“.

Vienas geriausių baroko orkestrų “B‘Rock“ Vilniuje pradės tarptautinį koncertų turą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vienas geriausių baroko orkestrų “B‘Rock“ Vilniuje pradės tarptautinį koncertų turą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

2014-02-08 08:44, atnaujinta 2018-02-16 13:57

Repeticijose energingai trykštančią muziką pertraukia angliškos replikos ir pokalbiai. Mat šiame kolektyve griežia rinktiniai senosios muzikos virtuozai iš Belgijos, Olandijos, JAV, Kanados, Prancūzijos ir Vokietijos. Pirmasis smuikas – Dmitrijus Sinkovskis iš Rusijos.

Tačiau orkestras primena darnią šeimą – muzikantai taip laisvai keičiasi pastabomis, diskutuoja ir pokštauja, kad sunku suvokti, kas čia vadovas.

Užkalbinau kolektyvo įkūrėjus – vadybininką Hendriką Storme‘ą ir kontrabosininką Tomasą Devaere‘ą.

-Kodėl pavadinote orkestrą “B‘Rock“ – gal grojate ir roką?

H.Storme‘as: Tokia užuomina yra, bet tik dėl to, kad orkestras griežia labai emocingai, jo muzikavime daug laisvės, energijos, improvizacijos, kaip ir roko muzikoje.

Stengiamės atjauninti baroką, pažvelgti į jį gaiviu žvilgsniu.

- Tai turbūt nelengva - juk Belgijoje ši muzika labai populiari?

H.Storme‘as: “B‘Rock“ – vienas jauniausių baroko kolektyvų šalyje. Mums nebuvo paprasta rasti savo nišą. Bet praėjo devyneri gyvavimo metai, ir esame Belgijos baroko muzikos orkestras Nr.1. Pasirašėme kontraktą su viena įtakingiausių įrašų kompanijų „Deutsche Grammophon“. Jaunam kolektyvui tai didžiulis laimėjimas.

Manau, mes įliejome šviežio kraujo į senas baroko muzikos tradicijas.

- Kuo tai pasireiškė?

H.Storme‘as: Dirbame savaip. Pavyzdžiui, orkestras neturi nuolatinio dirigento – rengia programas tik su kviestiniais arba savarankiškai, kaip dabar. Atliekame retas operas ir avangardinius kūrinius, grojame istoriniais instrumentais šiuolaikinę muziką, užsakome premjeras kompozitoriams.

- Kodėl tai svarbu? Kas bendra tarp baroko ir šiuolaikinės muzikos?

H.Storme‘as: Kadangi Belgijoje, kaip ir Olandijoje ar Vokietijoje, yra daugybė baroko orkestrų, tvirtos senosios muzikos atlikimo tradicijos, tampa aktualu permąstyti pačią tokių kolektyvų idėją. Ar jų misija – tik atkurti tam tikros epochos muziką, ar jie gali parodyti publikai ir kompozitoriams, kaip senieji instrumentai praturtina šiuolaikinę kūrybą?

Mums labai patinka XVIII a. muzika, bet norime gyventi dabartyje - ne praeityje.

Jautėmės fantastiškai, kai orkestrui kūrinį parašė žymus džiazo kompozitorius ir klavišininkas Uri Caine‘as. Sužinojęs mūsų galimybes, jis taip pat labai nudžiugo, kad galės praplėsti savo kūrybos akiratį.

T.Devaere‘as: Žinoma, baroko muziką mes atliekame pagal būtinus standartus – tai didžioji mūsų aistra. Tačiau visi “B‘Rock“ muzikantai turi ir kitokios patirties – yra groję šiuolaikiniuose orkestruose ir šiuolaikinės muzikos ansambliuose.

Mes norime būti kūrybingi. Esame laisvai samdomi muzikantai – repetuojame su “B‘Rock“ tik rengdami projektus, neturime čia tvirtų kontraktų. Tuo taip pat skiriamės nuo kolegų.

Užtat galime groti ir kituose kolektyvuose, perkelti jų idėjas į “B‘Rock“. Šis orkestras iš pat pradžių mums buvo svarbus kaip kitokios praktikos galimybė.

H.Storme‘as: “B‘Rock“ Belgijoje yra unikalus, o Europoje panašiai dirba orkestras „Kaleidoskop“ Vokietijoje, „Holland Baroque Society“ Olandijoje. Jie susikūrė beveik tuo pat metu kaip mes, taigi galima kalbėti apie naują orkestrinio muzikavimo kryptį.

- Jei vadovų yra daug, kas atsako už galutinį rezultatą?

H.Storme‘as: Dirbti su vienu vadovu gal būtų paprasčiau, bet mūsų veiklos modelis kur kas įdomesnis. Garsiam vadovui sumanius pasitraukti, orkestras mirtų. O mūsų kolektyvas visada išliks gyvybingas, nes patys muzikantai yra jo šeimininkai.

Kaip matėte per repeticiją, jiems teikia laimę tai, kad viskas priklauso tik nuo jų pačių – nuo jų veidų nedingsta šypsenos. Jei turėtų klausyti dirigento nurodymų, jaustųsi visiškai kitaip.

T.Devaere‘as: Nebūtų tiek atsidavimo muzikai ir pojūčio, kad esame jos dalis. Kūrybos laisvė mums labai svarbi. Žinoma, egzistuoja jos ribos, be to, kolektyve neišvengiamai susidaro panašiai mąstančių žmonių branduolys. Bet skirtumai taip pat svarbūs – jie įkvepia.

H.Storme‘as: “B‘Rock“, kaip Europa, atspindi skirtybių vienovę. Tai perpektyvu – orkestrui puikiai sekasi: koncertuojame didžiausiuose festivaliuose ir solidžiose salėse visame pasaulyje. Per sezoną surengiame iki 45 pasirodymų, po 8-9 projektus, nors gauname palyginti nedidelę valstybės paramą kaip jaunas kolektyvas.

Užtat mūsų muzikantai yra fantastiški - tuo negali pasigirti kolegos. Tai padeda įveikti didžiulę konkurenciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.