Knygų mugė tolsta nuo knygos ir virsta susitikimų vieta

Šį ketvirtadienį prasideda keturias dienas truksianti jau 15-oji tarptautinė Vilniaus knygų mugė. Ką nauja ji žada skaitytojams?

Daugiau nuotraukų (1)

Valdas Bartasevičius

2014-02-18 07:24, atnaujinta 2018-02-16 04:36

Šiųmetė knygų mugė, pasirinkusi šūkį „Laiko patikrintos knygos“, skirta klasikinei literatūrai ir Kristijono Donelaičio 300-osioms gimimo metinėms, rašo „Lietuvos rytas“.

Grandioziniame renginyje bus pristatytos ne tik knygų naujovės. Tradiciškai laukiama daug įdomių svečių. Į Lietuvą ketina atvykti 34 autoriai iš 13 užsienio šalių.

– Vilniaus knygų mugė toliau nepaliauja stebinti net mūsų, ją rengiančių leidėjų. Augti kiekybiškai neįmanoma, nes „Litexpo“ rūmai neišsiplėtė, bet mugė nuolat pasipildo kokybiškai nauju turiniu.

Šiemet vyks dar daugiau renginių nei anksčiau, kai kurių net teko atsisakyti bijant perkrauti mugės programą.

Matome ir naują tendenciją – Knygų mugė tarsi tolsta nuo knygos ir virsta muzikos, kino, teatro mėgėjų susitikimų vieta, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo viena Vilniaus knygų mugės rengėjų Lolita Varanavičienė.

– Ar tai nerodo, kad net leidėjai stengiasi sudominti auditoriją jau ne tiek knygomis, kiek visokiomis atrakcijomis?

– Tolstame nuo knygos ne tapdami mažiau jai dėmesingi, o kita prasme – skatindami skaitymo kultūrą, siedami ją su kitomis pasaulio suvokimo formomis. Vilniaus knygų mugė tampa vis svarbesniu ne tik literatūros, bet ir visos Lietuvos kultūros reiškiniu. Nepamirštame net ir politikos.

Pavyzdžiui, per diskusiją „Europos vienijimosi pabaiga?“ bus aptariamos ir tokios šių dienų aktualijos kaip įvykių Ukrainoje pamokos.

Trys garsūs intelektualai – prancūzų sociologas Alainas Blumas, estų filosofas Reinas Raudas ir vokiečių istorikas Karlas Schlogelis diskutuos, ar vis dar galima į Europos Sąjungos plėtrą žvelgti optimistiškai.

– Tačiau susidaro įspūdis, jog ankstesniais metais vis dėlto daugiau literatūros žvaigždžių atvykdavo į Vilniaus knygų mugę. Kodėl šįkart nepakvietėte pasaulio garso autorių ar, tarkime, net Nobelio premijos laureatų?

– Pasaulinės literatūros žvaigždės savo keliones planuoja prieš keletą metų.

Stovime eilėje ne prie vieno pasaulinio garso rašytojo, tokio kaip Umberto Eco, Nobelio premijos laureatas Orhanas Pamukas, Haruki Murakami, Paulo Coelho. Šiemet visi jie jau pakviesti kitur, bet kada nors ateityje būtinai apsilankys Lietuvoje.

Kita vertus, nemanau, kad dėl to smuko mugės lygis.

– Kodėl šiais metais pasirinktas šūkis „Laiko patikrintos knygos“?

– Pirmiausia tai lėmė, kad minime K.Donelaičio 300-ąsias gimimo metines.

Tai puiki proga pakalbėti apie literatūros klasiką, jos dėstymą mokykloje, interpretavimą šiuolaikiniame teatre.

Diskusijos neapsiribos vien literatūra – aprėps ir muzikos klasiką, ir teatrą, ir kiną.

K.Donelaičio jubiliejus nebus tik formalus Knygų mugės akcentas. Šįmet vyks renginys, kokio dar niekada nebuvo, – per puspenktos valandos bus viešai perskaityti „Metai“. Poemą skaitys net 300 iš visos Lietuvos suvažiavusių žmonių. Tai bus neregėta hegzametro šventė.

– Bet Knygų mugė turbūt tapo labai svarbiu įvykiu leidėjams ir todėl, kad per ją ir dar prieš Kalėdas žmonės daugiausia nuperka knygų, o kitu metu knygų prekyba tarsi sustingsta?

– Iš tiesų šiomis dviem progomis nuperkama daug knygų. Bet leidėjams daug labiau rūpi ne išvalyti savo sandėlius, o ilgam laikui sudominti žmones skaitymu.

Jau seniai svarbiausias mugės tikslas – ne knygų pardavimas.

Mums daug svarbiau kelti skaitymo kultūros prestižą, kurti tokią aplinką, kuri skatintų žmogų imti knygą į rankas.

– Ar nemažėja tradicinės knygos skaitytojų ir dėl interneto, elektroninės knygos plėtros?

– Skaitytojų mažėja jau keletą metų ir dėl emigracijos, ir dėl interneto, ir dėl konkurencijos su kitomis laisvalaikio formomis.

Mums labai rūpi jaunoji skaitytojų karta. Pastebėjome, kad kompiuteris atima daug laiko iš knygų – ne tik tradicinių, bet ir elektroninių – skaitymo.

Vis dėlto knyga dar turi savo ištikimų gerbėjų. Skaityti mėgstantys žmonės neišnyko, meilė knygai nemirė. Netgi pastaroji kalėdinė knygų prekyba maždaug 10 proc. viršijo ankstesnių metų rezultatus.

O elektroninės knygos perspektyvos Lietuvoje labai miglotos, nes tarp jos skaitytojų dar daug žmonių, manančių, kad tai nemokamas malonumas.

Kol nėra instrumentų, kurie suvaržytų piratavimą, Lietuvoje neįmanomas elektroninių knygų verslas – joks jų leidėjas neišsilaikytų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.