Mugės lankytojai kvatojosi klausydamiesi R.Kazlo skaitomų „Metų“

„Kristijono Donelaičio „Metai“ – neeilinė mums, lietuviams, poema ir prisiliesti prie jos didelė garbė“, – sakė Rolandas Kazlas.

R.Kazlo skaitomų K.Donelaičio "Metų" susirinkusieji klausėsi itin susidomėję.<br>D.Umbraso nuotr.
R.Kazlo skaitomų K.Donelaičio "Metų" susirinkusieji klausėsi itin susidomėję.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Gerbutavičius

Feb 20, 2014, 6:47 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 2:11 AM

Šiandien prasidėjusioje Vilniaus knygų mugėje garsusis aktorius beveik pusantros valandos skaitė „Metų“ ištraukas. Jų klausėsi apie du šimtus mugės lankytojų.

„Kaip jūsų mylista žiemos bėdoj išsilaikėt?“ – šiais K.Donelaičio „Metų“ žodžiais Nacionalinės premijos laureatas R.Kazlas pradėjo savo pasirodymą. Juos žiūrovai pasitiko juoku.

Publikos šypsenos, tylus juokas ir net kvatojimas lydėjo visą spektaklį, kurį pats jo autorius pavadino poetine-muzikine pramone „Darbai ir dyvai“.

Bene daugiausiai juoko sukėlė mizanscena, kurioje nuskambėjo tokie K.Donelaičio „Metų“ žodžiai: „Ir aš pro duris iššokęs vemti pradėjau“.

Spektaklyje R.Kazlui talkino varinių pučiamųjų kvintetas „Dūduva“ (trimitai – Laurynas Lapė, Eugenijus Korablikovas, valtorna – Indrė Kulesevičienė, trombonas – Albinas Gražulis, tūba – Sergijus Kirsenka).

Orkestras R.Kazlo skaitomas „Metų“ ištraukas paįvairino Johanno Sebastiano Bacho ir lietuvių kompozitorių muzika.

„K.Donelaičio tekstas toks turtingas, sultingas ir tirštas, kad praleidus ir sukeitus vietomis kokį žodelytį iš karto pabyra visa eilutė. Galvoji: „Ko čia taip nesklandžiai gaunasi ta vieta?“. O pasirodo, trūksta kokio nors vieno „ir“, ar „ak“. Jo tekstas tarsi mechanizmas, viskas savo vietose ir tiek, kiek reikia“, – atskleidė R.Kazlas.

Spektaklio „Darbai ir dyvai“ istorija prasidėjo dar pernai. Tada R.Kazlas, paskatintas Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto (LLTI), įrašė kompaktinę plokštelę, kurioje įskaitė K.Donelaičio poemą „Metai“. Ją LLTI įklijavo į naują K.Donelaičio „Metų“ leidimą.

Praėjusių metų spalio mėnesį R.Kazlas pristatė dar vieną su K.Donelaičiu susijusį darbą – Vilniaus teatre „Lėlė“ pastatytą spektaklį „Ne pagal šio pasaulio madą“. Tai savotiška fantazija apie K.Donelaitį, kurią scenoje vaidina pats R.Kazlas (Poetas), Sigita Mikalauskaitė (Žmona) ir Deivis Sarapinas (Matininkas). Į šį spektaklį iki šiol sunku gauti bilietų.

Vilniaus knygų mugėje parodytą poetinę-muzikinė pramonę „Darbai ir dyvai“ R.Kazlas pastaruoju metu rodo visoje Lietuvoje. Neseniai ją pamatė Klaipėdos ir Kauno žiūrovai. Dar šiemet ją išvys ir mažesnių šalies miestų gyventojai.

Ėmėsi režisūros Nacionalinės premijos laureatas R.Kazlas, suvaidinęs daugybę personažų teatre, kine ir televizijoje, galiausiai visas jėgas skyrė tik teatrui ir ėmėsi režisūros. 2009 m. pastatė monospektaklį „Geležis ir sidabras“ pagal V.Šimkaus eilėraščius, spektaklį „Palata“ pagal A.Čechovo kūrinius, o 2010 m. režsisavo spektaklį „Raštininkas Bartlbis“ pagal H.Melville'io novelę. Pernai įgarsino K.Donelaičio poemą „Metai“ ir pasatė spektkalį „Ne pagal šio pasaulio madą“ apie šio rašytojo gyvenimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.