Vokietijos radijuje skambės Vilniuje įrašytas koncertas

Antradienio vakarą Vokietijos radijas transliuos Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje įrašytą koncertą, skirtą violončelininkui  Mstislavui Rostropovičiui.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 25, 2014, 4:13 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 3:23 AM

Kovo 15-ąją sostinėje vykusiame koncerte skambėjo Piotro Čaikovskio, Arvydo Malcio ir Leonardo Bernsteino kūriniai, dalyvavo Vilniuje gimęs violončelininkas Davidas Geringas, dirigavo Robertas Šervenikas.

Kovo 25 d. 20 val. 03 min. vietos laiku Vokietijos radijo Kultūros kanale (Deutschlandradio Kultur) skambės L.Bernsteino simfoninė kompozicija „Slava“, sukurta paties M.Rostropovičiaus prašymu XX a. aštuntajame dešimtmetyje, kai jis buvo paskirtas Amerikos nacionalinio simfoninio orkestro muzikos vadovu. Vėliau radijo klausytojai išgirs lietuvių autoriaus A.Malcio trijų dalių koncertą violončelei ir orkestrui „In memoriam“, 2009 metais parašytą maestro atminti ir skirtą jo mokiniui D.Geringui. Pabaigoje skambės P.Čaikovskio Ketvirtoji simfonija, kurią M.Rostropovičius ne kartą dirigavo pasirodymuose su garsiausiais pasaulio kolektyvais.

Vokietijos radijas šį koncertą pristato tarp antradienį transliuojamų geriausių koncertų ir skiria jį artėjančiam šviesaus atminimo M.Rostropovičiaus gimtadieniui, kuris minimas kovo 27 dieną.

Baku gimusį pasaulinio garso muziką su Lietuva siejo išskirtinė draugystė. Prieš emigraciją iš Sovietų Sąjungos gana dažnai koncertavęs Vilniuje, maestro į Lietuvą sugrįžo po ilgos pertraukos 1993-iaisiais. Tų metų rudenį Nacionaliniame operos ir baleto teatre surengė koncertą su Vašingtono simfoniniu orkestru, po metų su mūsų teatro trupe – gastroles Vokietijoje.

1992 m. M.Rostropovičius buvo apdovanotas Sausio 13-osios atminimo medaliu, 1995 m. – Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro didžiuoju kryžiumi, o 2000 m. muzikui suteiktas Vilniaus miesto garbės piliečio titulas.

Maestro iniciatyva 2003 m. Vilniuje įsteigtas jo vardo labdaros ir paramos fondas „Pagalba Lietuvos vaikams“, kuris ne tik stipendijomis remia gabius jaunuosius atlikėjus, bet ir surinktas lėšas skiria sunkiomis ligomis sergantiems Lietuvos vaikams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.