A.Lindgren atminimo premija skirta jos bendrapavardei

Tarptautinė Astrid Lindgren atminimo premija už literatūrą vaikams ir paaugliams šiemet skirta garsiosios rašytojos bendrapavardei švedų rašytojai Barbro Lindgren. Tai pranešta per ceremoniją Stokholmo karališkojoje bibliotekoje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-03-26 12:41, atnaujinta 2018-02-15 02:48

„Nutrūktgalvišku pasakojimo stiliumi ir turtingais psichologiniais niuansais B.Lindgren atnaujino ne tik iliustruotų vaikiškų knygų formatą, bet ir absurdo prozos žanrą, egzistencialistinius eilėraščius vaikams ir realistinį vaikystės vaizdavimą. Ji atskleidžia tiek šviesius laimės momentus, tiek gyvenimo paslaptingumą ir mirties artumą“, – pabrėžė vertinimo komisijos pirmininkas, vaikų lieratūros specialistas Larry Lempertas.

B.Lindgren gimė 1937 metais. Ji – iliustruotų knygų, lyrikos rinkinių, pjesių ir apysakų vaikams bei paaugliams autorė. Kelias knygas autorė yra iliustravusi savo piešiniais. B.Lindgren kūriniai išversti į daugiau kaip 30 pasaulio kalbų.

Praėjusių metų spalio mėnesį paskelbtame A.Lindgren atminimo premijos nominantų sąraše buvo 238 autoriai iš 68 šalių, tarp jų – lietuvių vaikiškų knygų autorius ir iliustratorius Kęstutis Kasparavičius.

A.Lindgren atminimo premiją Švedijos vyriausybė įsteigė po rašytojos mirties 2002 matais. Jos piniginė išraiška – 5 mln. Švedijos kronų (apie 564 tūkst. eurų). Laureatą renka 20 žmonių vertinimo komisija, kurią skiria Nacionalinė kultūros taryba. Lindgren šeimai komisijoje atstovauja jos anūkė Annika, vienos leidyklos bendradarbė.

Pernai laureate tapo argentiniečių dailininkė ir rašytoja Isol (Marisol Misenta).

Premija bus įteikta birželio 2-ąją Stokholmo filharmonijoje.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.