Kauno dramos teatro scenoje prabils I.Simonaitytė

Jau šį savaitgalį Nacionalinio Kauno dramos teatro Didžiosios scenos uždangą pravers ilgai laukta režisieriaus Agniaus Jankevičiaus premjera – drama „Gentis“ pagal lietuvių rašytojos Ievos Simonaitytės romaną „Aukštujų Šimonių likimas“.

Vienos dalies spektaklis „Gentis“ – tai paskutinės gyvos Šimonių šeimos giminės atstovės Rožės pasakojimas apie savo gentį, giminę.<br>D.Stankevičiaus nuotr.
Vienos dalies spektaklis „Gentis“ – tai paskutinės gyvos Šimonių šeimos giminės atstovės Rožės pasakojimas apie savo gentį, giminę.<br>D.Stankevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 9, 2014, 8:34 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 6:38 PM

Vienos dalies spektaklis „Gentis“ – tai paskutinės gyvos Šimonių šeimos giminės atstovės Rožės pasakojimas apie savo gentį, giminę. Čia, kaip ir „Aukštujų Šimonių likime“,  neišvengiama autobiografinių detalių.

„Rožės Šimonytės prototipas yra pati I.Simonaitytė. Kūrinyje ji rašo apie save, savo mamą ir tėvą. Jos asmeninė ir romano istorijos yra panašios“, – teigia režisierius.

Spektaklyje taip pat naudojami tekstai iš pačios rašytojos prisiminimų bei publicistinių straipsnių.

Režisierius A.Jankevičius žinomą romaną pasirinko vedamas smalsumo, ar 1935m. parašytas kūrinys gali gyventi esamuoju laiku.

„Man įdomu, ar tokio pobūdžio senoviška medžiaga ir leksika gali reflektuoti dabar, nedarant didelių postmodernistinių intervencijų į patį I.Simonaitytės tekstą ir galbūt į pačią fabulą“, – atvirauja šių metų „Auksinių scenos kryžių“ ceremonijoje Boriso Dauguviečio auskaru už novatoriškas idėjas apdovanotas menininkas.

Pagrindinį Rožės Šimonytės vaidmenį dramoje kurianti aktorė Inga Mikutavičiūtė pasakoja, jog susigyventi su vaidmeniu nėra lengva: „Vaidmuo yra skaudus – žmogus pasaulyje lieka vienas ir turi sukaupti visas jėgas, tikėti gyvenimu ir viltimi.“

Būsimoji premjera taip pat sutampa su aktorės Jūratės Onaitytės sugrįžimu į rekonstruotą didžiąją sceną. „Pamilau savo heroję ir ją jaukinuosi“, – sako premjerai susikaupusi iškili menininkė.

Dramoje vaidina ir kiti puikiai Nacionalinio Kauno dramos teatro žiūrovams pažįstami aktoriai Aleksandras Kleinas, Gabrielė Aničaitė, Gintaras Adomaitis, Daiva Rudokaitė bei Gintautas Bejeris. Scenografija ir kostiumais rūpinasi Laura Luišaitytė, o šviesomis ir vaizdo projekcijomis – Vladimiras Šerstabojevas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.