Šokio spektaklis „Budėjimai“ grįžta į sceną

Balandžio 25 d. 19 val. Menų spaustuvėje vėl bus galima išvysti nedažnai rodomą, Auksiniu scenos kryžiumi apdovanotą choreografo Vyčio Jankausko šokio spektaklį „Budėjimai“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 18, 2014, 4:29 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 1:08 PM

Ypatingą dėmesį formai skiriantis V.Jankauskas teigia, jog „Budėjimuose“ galima įžvelgti besikartojantį tikėjimo, nusivylimo, išsižadėjimo ir sugrįžimo prie pirminio tikslo ciklą. Spektaklyje žmogaus dvasinės transformacijos ir jo pastangos užčiuopti supančio pasaulio kaitą įkūnijamos asociatyvia judesio plastika.

„Vyčio Jankausko šokio teatro“ artistams būdingas išskirtinis judesių tikslumas. Tačiau choreografas teigia, kad nesiekia techniškai sudėtingomis judesių sekomis demonstruoti jų galimybių. Pasak jo, prasmė kuriama tarp laiku ir vietoje padėtų „taškų“ ir „kablelių“, siekiant formos tikslumo ir aiškumo.

„Manęs neapleidžia pojūtis, kad tai, kas dominuoja mūsų viešojoje erdvėje ir daro didžiulę įtaką visuomenei, neatspindi arba tik iš dalies atspindi tikrą situaciją. Simpatizuoju žmonėms, kurie sugeba savyje išlaikyti dvasinį budrumą ir nepasiduoda pagrindinei srovei. Pastebiu, jog, deja, tokių žmonių mažėja. Apie juos ir šis mano spektaklis“, – yra sakęs V.Jankauskas.

2008-aisiais sukurti „Budėjimai“ sulaukė ypatingo kritikos dėmesio. Šokio kritikė Vita Mozuraitė taip rašė apie spektaklį: „Jame nėra nė lašo sentimentalumo, žaidimo gražiomis formomis ar vaizdais. Jis gražus savo vidine ramybe ir harmonija, plastinėmis judesių sekomis, šokėjų susiklausymu. Nė akimirkos neateina į galvą mintis, kad kas nors čia galėtų būti sunkaus – taip natūraliai keturi šokėjai pereina iš vienos būsenos, iš vieno plastinio elemento į kitą.“

„Per keliolika kūrybos metų sukūręs nuosaikią plastinę kalbą, kuriai būdingas koncentruotas, energijos prisodrintas judesys, V.Jankauskas yra vienas intelektualiausių Lietuvos šokio kūrėjų, apgalvojantis savo spektaklio formą lyg muzikinę partitūrą,“- teigė menotyrininkas Helmutas Šabasevičius.

V.Jankausko šokio trupė buvo įkurta 1997 metais, o 2004-aisiais jai suteiktas profesionalaus šokio teatro statusas. Per 17 metų šis kolektyvas įsitvirtino kaip itin savitas Lietuvos šiuolaikinio šokio fenomenas, nuosekliai einantis savo keliu. Šio kelio „žingsniai“ – tikslaus, apvalyto ir išraiškingo judesio kalbą gryninantys spektakliai.

V.Jankausko šokio spektaklis „Budėjimai“ menų spaustuvėje bus rodomas balandžio 25 d. 19 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.