Įvairias sostinės erdves užpildys J.S.Bacho „Kavos kantata“

„Kavos kantata“ sostinėje skambės lietuvių kalba.

Spektaklio muzikos vadovas - Martynas Staškus.<br>V.Balkūno nuotr.
Spektaklio muzikos vadovas - Martynas Staškus.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 2, 2014, 1:09 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:55 AM

J.S.Bacho „Kavos kantata“ statoma bendromis Nacionalinio operos ir baleto teatro operos stažuotojų bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) studentų jėgomis.

Tai bus teatralizuotas atlikimas, menantis dar 1976-aisiais parengtą šio kūrinio pastatymą. Spektaklio muzikos vadovas - Martynas Staškus, jį režisuoja Jūratė Sodytė. Pagrindinius vaidmenis atliks teatro operos stažuotojai Monika Sakalauskaitė (Lizetė) ir Raimundas Juzuitis (Šlendrianas). Tenoro partiją atliks LMTA studentas Edgaras Davidovičius, klavesino - operos stažuotoja, pianistė Kristina Siomka. Gros LMTA studentų ansamblis.

Spektaklis bus atliekama keturis kartus: gegužės 10 dieną Nacionalinio operos ir baleto teatro Kamerinėje salėje ir prekybos centre „Go 9“, o gegužės 11-ąją - Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus kieme bei LMTA Didžiojoje salėje.

J. S. Bachas buvo vienas produktyviausių kompozitorių per visą muzikos istoriją, tačiau nesukūrė nė vienos operos. Vis dėlto vienas populiariausių jo kūrinių „Kavos kantata“ (arba „Patylėkite, neplepėkite“ - „Schweigt stille, plaudert nicht“) trims solistams ir instrumentiniam ansambliui labai dažnai atliekama sceniškai ir yra vadinama miniatiūrine komiškąja opera.

1976 m. režisierė Vlada Mikštaitė su dirigentu Rimu Geniušu sumanė savitai pastatyti „Kavos kantatą“: per vieną vakarą kūrinys buvo rodomas dukart, pirmąjį kartą - su istoriniais kostiumais, antrąkart - atlikėjams dėvint džinsus. Dainavo anuometinis teatro jaunimas: Sofija Jonaitytė, Danguolė Juodikaitytė, Jolanta Čiurilaitė, Romutė Tumuliauskatė, Edmundas Kuodis, Eduardas Kaniava, anuomet dar studentas stažuotojas buvęs Sigitas Dirsė ir kiti.

Kompozitorius „Kavos kantatą“ sukūrė maždaug apie 1734 metų vidurį, Leipcigo Cimermano (Zimmermann) kavos namų užsakymu. Šie kavos namai buvo ne tik miestelėnų susibūrimo vieta, bet ir universiteto ansamblio „Collegium Musicum“ buveinė. Kantatos libretas (autorius - garsus to meto vokiečių literatas Picanderis) nurodo to laiko aktualiją - Vokietijoje buvo siekta moterims kaip blogą įprotį uždrausti gerti kavą.

„Kavos kantata“ sostinėje skambės lietuvių kalba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?