Teatras rodys spektaklį ir vaišins žiūrovus kava

Geguės 6-osios popietę Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro Kamerinė salė kvepėjo kava. Taip pat kvepės ir kelios sostinės erdvės gegužės 10 ir 11 dienomis, kai ten skambės Johanno Sebastiano Bacho „Kavos kantata“.

Teatro stažuotojos M.Sakalauskaitės Lizetė priešinasi tėvo (R.Juzuitis) užmačioms atpratinti ją nuo kvapios kavos.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Teatro stažuotojos M.Sakalauskaitės Lizetė priešinasi tėvo (R.Juzuitis) užmačioms atpratinti ją nuo kvapios kavos.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė

May 6, 2014, 8:48 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 6:09 AM

Šiemet Lietuva, kaip ir visas pasaulis, aštuntą kartą švęs Europos operos dieną, kurios idėja kilo minint operos atsiradimo 400-ąsias metines 2007-aisiais.

„Šios šventės esmė - kuo plačiau atverti operos teatrų duris, leisti pašaliečiams žvilgtelėti į užkulisius, supažindinti su šio muzikos žanro paslaptimis, pakviesti žmones, kurie galbūt dar nėra buvę operos spektaklyje“, - aiškino teatro rinkodaros vadovė Laima Vilimienė.

Klausytojai mėgausis

Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras aštuonerius metus gegužės pradžioje kviesdavo į ekskursijas po teatrą, pokalbius su artistais, fotosesijas vilkint teatro kostiumus ir kitus renginius.

Šiemet netradicinėse sostinės vietose keturis kartus skambės J.S.Bacho „Kavos kantata“, priversianti suklusti ir tuos, kurie nesilanko operoje - mat gegužės 10 ir 11 dienomis Vilniuje tvyros kavos aromatas tiesiogine ir perkeltine prasme.

Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro stažuotojams ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentams atliekant „Kavos kantatą“ tikra kava vaišins projekto partneris bendrovė „Šviežia kava“.

Kūrinį užsakė kavinė

Nors J.S.Bachas, vienas produktyviausių kompozitorių per visą muzikos istoriją, nesukūrė nė vienos operos, vienas populiariausių jo kūrinių „Kavos kantata“ (arba „Patylėkite, neplepėkite“) trims solistams ir instrumentiniam ansambliui dažnai atliekama sceniškai, netgi vadinama miniatiūrine komiškąja opera.

„Kavos kantatą“ J.S.Bachas sukūrė apie 1734 m. vidurį Leipcigo Zimmermanno kavos namų užsakymu. Šie kavos namai buvo ne tik miestiečių susibūrimo vieta, bet ir universiteto ansamblio „Collegium musicum“ buveinė.

Leipcigiečiai mėgo ansamblio koncertus, per kuriuos galėjo skanauti tuomet dar egzotišku gėrimu laikytos kavos.

Laimės apsukrumas

Kantatos libretas nurodo ir dar vieną to laiko aktualiją: Vokietijoje buvo siekta moterims kaip blogą įprotį uždrausti gerti kavą. Pagrindinė kantatos veikėja Lizetė dainuoja: „Ak! Koks gardus kavos skonis! Švelnesnis už tūkstantį bučinių, saldesnis už muskatinį vyną!“

O jos tėvas visaip stengiasi dukterį atgrasyti nuo šio, jo manymu, ydingo pomėgio. Paskutinis argumentas, kurio jis griebiasi: „Dukra, tu turi manim tikėti, kava sutrukdys tau ištekėti.“

Bet viskas baigiasi, žinoma, laimingai - apsukrioji Lizetė ir kava laimi.

Dainuos lietuviškai

Pusvalandžio trukmės „Kavos kantata“ bus atliekama keturis kartus: gegužės 10 d. 12 val. 30 min. Nacionalinio operos ir baleto teatro Kamerinėje salėje, 18 val. - prekybos centre „Go 9“, gegužės 11 d. 12 val. Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus kieme, 18 val. - LMTA Didžiojoje salėje.

Spektaklio muzikos vadovas - dirigentas Martynas Staškus, režisierė - Jūratė Sodytė.

Dainuos LNOBT stažuotojai Monika Sakalauskaitė ir Raimundas Juzuitis, tenoras Edgaras Davidovičius. Kita komanda sudaryta iš LMTA studentų Linos Dambrauskaitės, Armino Skirvainio, Andriaus Bartkaus.

Solistams talkins LMTA instrumentinis ansamblis, klavesino partiją atliks Kristina Siomka. Bus dainuojama lietuviškai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.