Pagal „Vaginos monologus“ statyto spektaklio plakatams – cenzūra

Pagal visame pasaulyje garsios dramaturgės Eve Ensler pjesę „Vaginos monologai“ atnaujintas spektaklis „Katytė“ jau gegužės 16 d. bus rodomas Kauno kino teatro „Romuva“ scenoje. Spektaklis, daugiau nei prieš dešimtmetį kėlęs žiūrovų pasipiktinimą dėl išskirtinės temos ir atvirumo, netikėtai ir šiomis dienomis sulaukė pasipriešinimo: išskirtinio dizaino ir idėjos spektaklio plakatų nepanoro kabinti viena plakatus eksponuojanti Kauno įmonė.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 13, 2014, 11:19 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:25 AM

Įmonė kratosi atsakomybės

Kai spektaklio vadybininkai kreipėsi į vieną Kauno įmonę dėl plakatų eksponavimo, buvo sulaukta atsakymo, kad tai per daug intymūs plakatai, už kurių turinį įmonė neketina atsakyti.

Tačiau po ilgų diskusijų su įmonės darbuotojais dėl spektaklio turinio ir plakato dizaino sprendimų buvo prieita prie nuomonės, kad jei kils problemų, atsakys patys spektaklio rengėjai.

Visuomenė reikalauja uniformos

Spektaklio režisierius V.Balsys mano, kad pasipriešinimas slypi kiekviename žmoguje, nes šiandieninė visuomenė reikalauja uniformos.

„Tu turi atitikti uniformą. Mąstyti laisvai arba atverti savo vidų labai sudėtinga. Graikai sakydavo, kad gimtis mėgsta slėptis. Jai reikalingi kiekvienos visuomenės drabužiai, kalba. O moteris nori atsiverti, papasakoti savo paslaptis, viltis, bet ji to negali, nes tai draudžia padaryti visuotinės kalbos teroras. Mūsų cenzūra yra mūsų kalba, o įvesti visuotinės kalbos terorą lengviausia. Tie, kurie valdo žiniasklaidos, reklamos priemones, valdo kalbą. O teatras šiuo atveju išsiveržia, suteikia galimybę atvirai kalbėti, pažvelgti iš šalies, nepašiepiant, lengvai atskleidžiant, kas yra paslėpta. Norime pasidalyti su žiūrovu patirtimis, o ne sukelti pornografinį šoką. Spektaklyje „Katytė“ atveriame tai, kas buvo parašyta E.Enler “, - dalijosi mintimis spektaklio režisierius Vytautas Balsys.

Intymios moterų paslaptys - vyrų lūpomis

Spektaklyje „Katytė“ pagal E.Ensler „Vaginos monologai“ subtiliai ir delikačiai analizuojami moters intymiojo gyvenimo užkulisiai, plėtojamos aktualios socialinės problemos.

Spektaklis išskirtinis tuo, kad režisierius V.Balsys pasirinko netikėtą sprendimą - intymias moterų istorijas patikėjo pasakoti keturiems aktoriams vyrams. Tačiau neretai provokuojantys, kartais netgi sukeliantys pasipiktinimą tekstai, girdimi iš vyrų lūpų, kuriomis kalba moterys, pateikiami estetiškai, su subtilia ironija, kartais aštriu humoru.

Garsios moterys ir E.Ensler pjesė „Vaginos monologai“

Pirmą kartą skandalinguosius „Vaginos monologus“ skaitė pati autorė E.Ensler 1996 metais Niujorke. Vėliau pjesės ištraukas yra skaičiusios garsios moterys: Winona Ryder, Kate Blanchett, Woopy Goldberg, Meryl Streep, Brooke Shields, Oprah Winfrey, Naomi Campbell, Jane Fonda, Donna Karan ir kt. Vieną pjesės herojų Londone drauge su „Spice Girls“ nare Mel B vaidino ir lietuvių aktorė Ingeborga Dapkūnaitė.

Pjesė „Vaginos monologai“ išversta į 45 kalbas, rodyta 130 pasaulio šalių.

Spektaklio „Katytė“ režisierius - Vytautas Balsys, dailininkė Inga Kažemėkienė-Žukauskienė, vaidina Ramūnas Šimukauskas, Henrikas Savickis, Saulius Bagaliūnas, Mindaugas Ancevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.