Savus gerbėjus vėl kviečia festivalis „Operetė Kauno pilyje“

Du vakarus nuostabios muzikos ir didingos istorijos fragmentų kauniečiams bei jų svečiams žada nuo gegužės keliavęs po Lietuvą, bet kaip visada Valstybės dienos išvakarėse ten, kur atsirado, sugrįžtantis tarptautinis festivalis „Operetė Kauno pilyje“.

Prie Kauno pilies publiką suburia operečių melodijos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prie Kauno pilies publiką suburia operečių melodijos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 5, 2014, 4:00 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:13 AM

Šeštadienį festivalis pristatys savo programą „Kauno pilies muzika“, o sekmadienį kvies į kompozitorių Vaidos Striaupaitės-Beinarienės ir Sauliaus Šiaučiulio operą-misteriją „Karūnos kelias“. Opera nuskambės svarbiausioje miesto istorinėje erdvėje – Kauno pilies prieigose. Šiais metais abu festivalio vakarus dainininkams ir šokėjams talkins specialiai festivaliui surinktas Sankt Peterburgo konservatorijos ir Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijos studentų simfoninis orkestras.

Anot vieno festivalio „Operetė Kauno pilyje“ rengėjų Benjamino Želvio, programa „Kauno pilies muzika“ festivalis atiduoda duoklę operetės žanrui, papildydami jį miuziklų fragmentais ir įvairių autorių dainomis. Ji nestoko0ja ir tradicinių lengvojo žanro interpretacijų. Praėjusių metų „Muzikos prie Kauno pilies“ programoje festivalio žiūrovai girdėjo ketvirtį valandos trukusį operečių fragmentų popuri, o šiemet jų laukia panašios trukmės populiariųjų miuziklų melodijų pynė, kurią dainuodami pins nemenkas būrys publikos mylimų solistų.

Į gausų festivalio gerbėjams bei teatrų žiūrovams gerai pažįstamų dainininkų būrį įsilieja ir svečiai: dainininkai – Pirjo Püvi (sopranas, Estija), Igoris Levenecas (tenoras, Ukraina), Jelena Mirtova (Rusija), Dmitrijus Jakubovičius (Baltarusija), instrumentininkai – Linda Veleckytė (smuikas, JAV), Aurelijus Užameckis (kontrabosas), Augustinas Rakauskas (akordeonas).

Prie dirigento pulto žiūrovai matys svečius iš kitų šalių: jau dalyvavusius šiame renginyje Oksaną Madaraš iš Ukrainos, profesorių Sergejų Rolduginą iš Sankt Peterburgo ir pirmąkart čia diriguosiantį, tačiau Lietuvos muzikams puikiai pažįstamą dirigentą iš Estijos Erkį Pehką.

Kitas intriguojantis festivalio įvykis - operos-misterijos pastatymas Kauno pilies prieigose. Kadangi festivalio „Operetė Kauno pilyje“ renginiai skiriami išskirtinei Lietuvos istorijos datai – Karaliaus Mindaugo karūnavimo (Valstybės) dienai paminėti, logiškai turėjo programoje rastis sceninis muzikinis kūrinys, atspindintis iškilius ir svarbius istorinius įvykius.

Šviesų ir džiazo opera-misterija, kaip ją pavadino autoriai, „Karūnos kelias“ sukurta pagal Antano Vienuolio legendą „Šventavartė“ (padavimais paremtą pasakojimą apie kalavijuočių kėslus Lietuvos žemėse ir apie pagonių pasipriešinimą prievarta peršamam tikėjimui) ir pagal Justino Marcinkevičiaus dramą-poemą „Mindaugas“. Operos libretą parašė tragiškos lemties režisierė ir tautosakinės bei mitologinės tematikos spektaklių autorė dramaturgė Galina Germanavičienė. Kūrinys pirmą kartą skambėjo Anykščiuose 2012 m. liepos mėnesį pavadinimu „Šventavartė“, kaip Lietuvos kultūros sostinės kultūrinės programos dalis.

Daugiau nei dešimtmetį gyvuojantis festivalis „Operetė Kauno pilyje“ šįmet išplėtė ne tik koncertinių programų įvairovę, bet ir renginių vietovių perspektyvą. Pirmasis 2014-ųjų šio festivalio koncertas žiūrovus pakvietė dar gegužės mėnesį, o paskutiniais festivalio akordais bus galima pasidžiaugti rugsėjo pabaigoje.

„Popietės su Johanno Strauso muzika“ jau skambėjo žavingose architektūros ir gamtos sąlyčio erdvėse – Gelgaudiškio dvare ir Birštono kultūros centre. Šios muzikos dar bus galima pasiklausyti Bistrampolio dvare ir Radviliškio kultūros centre. Žavesio neprarandančias valsų karaliaus melodijas šioje programoje atlieka spėję muzikos specialistų simpatijas pelnyti jaunosios kartos dainininkai Ieva Goleckytė, Ingrida Kažemėkaitė, Nelė Kovalenkaitė, Andriejus Apšega, Aurimas Raulinavičius.

Jauniesiems atlikėjams talkina dar tik kelerius metus gyvuojantis, bet aktyvia veikla ir spalvingomis programomis garsėjantis VDU kamerinis orkestras, vadovaujamas Roberto Bliškevičiaus. Popietes veda ir jaunąją dainininkų kartą pristato Kauno valstybinio muzikinio teatro solistė Kristina Siurbytė bei aktorius Gintaras Mikalauskas. Drauge su nuo 2007-ųjų jam talkinančia dainininke Ieva Vaznelyte jie abu yra festivalio vakarų prie Kauno pilies vedėjai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.