Renesanso epochos dvasią Užutrakyje skleis „Banchetto musicale“

Užutrakio vakarų festivalyje išmušė lauktoji šokio meno valanda – liepos 20 dieną rengiamas teatralizuotas koncertas „Il bel danzar“. Užutrakio dvaro terasoje Renesanso epochos dvasią skleis senosios muzikos ir šokio ansamblis „Banchetto musicale“– šoks net 10 ansamblio šokėjų, eiles skaitys aktorius Sigutis Jačėnas.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Nemeikaitė

Jul 17, 2014, 8:59 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 9:52 PM

„Banchetto musicale“ festivaliui parengė specialią programą ir po šešerių metų vėl sugrįžta į jo sceną. Ansamblio įkūrėja ir meno vadovė Jūratė Mikiškaitė-Vičienė pripažino, kad sugrįžti į festivalį norėjo, o jo rengėjai sutiko išskėstomis rankomis. Istoriniai šokiai romantiško dvaro erdvėse, Galvės ežere dūluojančios Trakų pilies fone – išties kvapą gniaužiantis reginys. Šiame dvare jo aukso laikais muzika skambėjo nuolat, klestėjo kiti menai, o atgimusiame iš naujo – sklendžia vėl. Ar gali būti geresnė vieta ir proga pavartyti senųjų amžių puslapius?

„Banchetto musicale“ programa skiriama Guglielmo Ebreo šokių traktato „De pratica seu arte tripudii“ 550 metų sukakčiai. Rankraštis 1463 m. Milane dovanotas būsimos Lenkijos karalienės ir Lietuvos Didžiosios kunigaikštienės Bonos Sforzos seneliui Galeazzo Maria Sforzai sužadėtuvių proga. Tų laikų Europoje tai buvo  vertingiausias ir išsamiausias XV amžiaus itališkų dvaro šokių rinkinys su nepaprastai vertinga teorine traktato dalimi apie šokį kaip meną ir mokslą, su šokį aukštinančiais dviem puikiais sonetais ir dviem ilgesniais eiliuotais tekstais. Juos į lietuvių kalbą išvertė dr. Dainius Būrė“, – koncertą apibūdino ansamblio meno vadovė J.Mikiškaitė-Vičienė.

Svarbu ir tai, kad šokius parengė vienas žymiausių Europos istorinių šokių specialistų Lievenas Baertas iš Belgijos. Su šiuo choreografu ansamblį sieja sena pažintis. Beveik prieš du dešimtmečius choreografas paruošė išskirtinę ansamblio „Banchetto musicale“ programą Trakų pilyje. Tai buvo pirmas Lietuvoje teatralizuotas dvaro puotos pastatymas su senąja muzika, šokiais, dvaro intrigomis, papročiais.

Po pusmečio L.Baertas vėl apsilankė Lietuvoje ir kartu su „Banchetto musicale“ nusifilmavo Lietuvos televizijoje pastatytame filme-koncerte, skirtame Bonos Sforzos gimimo 500 metų sukakčiai.

„Neabejotina, kad šokiai, kuriuos matysime Užutrakio vakaruose, buvo šokami ir Lietuvos valdovų rūmuose. Karalienė Bona iš Italijos į Lietuvą atsivežė ne tik 300 dvariškių, bet įnešė ir Vakarų kultūros vėjų. Renesanso epochoje šokiai, muzika buvo svarbi dvaro kultūros dalis. Šokiai buvo laikysenos, elegancijos, net diplomatijos mokykla“, – sakė J.Mikiškaitė-Vičienė.

Unikalią galimybę pamatyti išskirtinę „Banchetto musicale“ programą Užutrakyje turėsime ir dėl dar vienos priežasties. Ansamblio vadovė jaučia sentimentų Trakams, savo gimtinei, kur ji subrandino ir įkūnijo idėją suburti pirmąjį Lietuvoje senosios muzikos ir šokio ansamblį. Jo pirmasis koncertas įvyko 1986 metais, o ilgainiui ansamblio pavyzdžiu ir pramintu keliu jau žengė nemažai šalies senosios muzikos ir šokio grbėjų.

„Banchetto musicale“ per turtingą savo kūrybinę biografiją dalyvavo įvairiuose tarptautiniuose renginiuose, koncertavo Ukrainoje, Vengrijoje, Čekijoje, Slovakijoje, Suomijoje, Norvegijoje, Belgijoje, Liuksemburge bei Airijoje, daugelyje Vokietijos miestų, pasirodė keliose Sankt Peterburgo salėse, dalyvavo senosios muzikos festivaliuose Maskvoje. Lietuvoje pagrindinės ansamblio pasirodymų vietos - Trakų pilis bei Valdovų rūmų erdvės. „Banchetto musicale“ ir Lietuvos televizija sukūrė 8 teatralizuotus koncertus, įrašė kūrinių Lietuvos radijui.

Paminėtini išskirtiniai ansamblio biografijos faktai: 2009 m. gruodžio 7 d. Briuselyje, Europos Parlamento rūmų Yehudi Menuhino salėje, įvykęs „Banchetto musicale“ koncertas Lietuvos vardo paminėjimo 1000-mečio proga ir dalyvavimas Valdovų rūmų atidarymo iškilmių koncertuose 2013 m. liepos 6 d.

Teatralizuotas koncertas „Il bel danzar“.  Liepos 20 d. 19 val. Užutrakio dvaro rūmai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.