Į Kauno dramos teatrą grįžta Juozo Grušo „Barbora Radvilaitė“

Senokai sudėlioti paskutiniai naujojo repertuaro štrichai Nacionaliniame Kauno dramos teatre, rudenį pradedančiame savo  95-ąjį sezoną. Išskirtinė bus pirmoji jo premjera rugsėjo pabaigoje. Rampos šviesos Kauno dramos teatro didžiojoje scenoje vėl išryškins Juozo Grušo dramos „Barbora Radvilaitė“ herojus.  Tiesa, jau - šiuolaikine šviesa. Pasak teatro atstovės Jolantos Garnytės-Jadkauskienės, tai bus spektaklis apie kūrybos ir žmogaus valios galią pasipriešinti likimui. Juo nesiekiama atkurti romantiškos Barboros Radvilaitės legendos.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 26, 2014, 1:49 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 7:02 PM

Dviejų dalių spektaklio režisierius- Jonas Jurašas, dramos adaptacijos autorė Aušra Marija Sluckaitė. Vaidina aktoriai Eglė Mikulionytė, Dainius Svobonas, Tomas Erbrėderis, Inga Mikutavičiūtė, Ugnė Žirgulė, Gintaras Adomaitis, Saulius Čiučelis, Egidijus Stancikas, Artūras Stanionis, Gintautas Bejeris, Artūras Sužiedėlis, Henrikas Savickis, Vaidas Maršalka, Edgaras Žemaitis, Martyna Gedvilaitė, Eglė Grigaliūnaitė.

„Šis spektaklis bus apie aktorę, kuri, nepaisydama neįveikiamų kliūčių, dega noru suvaidinti Barborą, suprasti ją kaip moterį, patekusią į meilės, ligos ir politikos žaidimų spąstus. Aktorė pati serganti kaip Barbora, kamuojama agonijos. Ji įveikia savo negalią ir čia pat scenoje kuria Barboros Radvilaitės vaidmenį - savo viziją“, – pasakojo J.Garnytė-Jadkauskienė.

Spalio pradžioje teatro žiūrovai bus pakviesti į dar vieną naujojo sezono premjerą – dramą pagal Vilniuje prieš šimtmetį gimusio ir augusio prancūzų rašytojo Romaino Gary (tikrasis vardas - Romanas Kacevas) autobiografinį romaną. Vienos dalies spektaklio „Aušros pažadas“ (jis bus vaidinamas teatro Rūtos salėje) režisierė ir inscenizacijos autorė – Agnė Sunklodaitė, vaidmenis kuria Jūratė Onaitytė ir Sigitas Šidlauskas.

Autobiografiniame romane „Aušros pažadas“ R.Gary aprašo vaikystę ir jaunystę, lydimą besąlygiškos motinos meilės ir absurdiškų susidūrimų su tikrove. Pasakojime susipina švelni ironija ir tikėjimas beribėmis dvasios galiomis, žmonių tarpusavio ryšiu. „Aušros pažadas“ išsiskleidžia dvejopai: tai – motinos meilės pažadas, gautas gyvenimo aušroje, ir sūnaus pažadas motinai įprasminti jos auką bei atsikovoti pasaulį iš svajones trupinančio gyvenimo.

Baigiantis 2014 metams, gruodžio 1-ąją, žiūrovams numatoma pristatyti Mathias Malzie kūrinio „Mechaninė širdis“ adaptaciją. Didžiajai scenai numatyto spektaklio visai šeimai statytojas – režisierius Artūras Areima. Teatro atstovės teigimu, aktorių sąrašas dar nepatvirtintas.

„Tai – istorija apie meilę, prisirišimą, atsidavimą ir baimę jausti. Pagrindinio herojaus širdis sustingsta vos gimus. Todėl mažajam Džekui vietoj širdies įmontuojamas laikrodžio mechanizmas. Pamotė, priglaudusi mažylį, liepia gyvenime laikytis svarbiausių taisyklių: „Pirma, neliesk rodyklių. Antra, tramdyk pyktį. Trečia, niekada, niekada, niekada neįsimylėk. Nes tuomet tavo širdies laikrodžio didžioji valandų rodyklė perskros odą, kaulai sutrupės, o mechaninė širdis vėl subyrės.“ Bet ar įmanoma nepamilti visą gyvenimą? Kaip save apsaugoti nuo jausmų?“ – taip anonsuoja būsimą premjerą J. Garnytė-Jadkauskienė.

Nacionalinis Kauno dramos teatras ne vien J.Grušo „Barbora Radvilaite“, bet ir Maxo Fricsho kūriniu „Biografija: vaidinimas“ vyresnės kartos žiūrovams primins savo ankstesnius, prieš keletą dešimtmečių buvusius pastatymus. Pastarojo kūrinio sceninio varianto premjera teatre numatyta gruodžio 19 dieną. Šio dviejų dalių spektaklio režisierius Gintaras Varnas. Vaidmenų kūrėjai kol kas neįvardinti.

„Biografija: vaidinimas“ – kūrinys, kuriame svarstoma siurrealistinė galimybė gyvenimą realizuoti tarsi spektaklį scenoje – pervaidinti nepatikusias ar nepavykusias vietas. Ir pamėginti atsakyti: kas nutiktų, jei drugelio efektas būtų įmanomas? Šiam kūriniui nesvetimi absurdiškumo elementai, tarsi F.Kafkos „Procese“, kai asmeniniai apsisprendimai tėra iliuzija, nes visada už nugaros stovi Likimas/Dievas/Registratorius, ciniškai vertinantis asmenybės gyvenimą tik kaip dar vieną bylą visatos sudedamojoje. Žmogus, net ir žinodamas savo likimą 7 metams į priekį, vis tiek daro vienokias ar kitokias klaidas, o kritinė Žmogiškoji klaida – neišvengiama.

Tradicinis, jau penktasis, edukacinis festivalis jaunimui „Nerk į teatrą“ vyks jau 2015-aisiais, vasario 9-15 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.