„Vilnius Jazz“ festivalį sudrebins laukiniai danai

Į spalvingą sostinės spalio renginių panoramą šiemet efektingais koncertais įsilies 27-asis tarptautinis šiuolaikinio džiazo festivalis „Vilnius Jazz“. Vienas ryškiausių jo kolektyvų – visus žemynus išmaišęs danų „New Jungle Orchestra“, vadovaujamas legendinės Danijos džiazo asmenybės Pierre‘o Dørge.

Daugiau nuotraukų (1)

Austė Radžiūnaitė

Sep 21, 2014, 10:01 AM, atnaujinta Jan 30, 2018, 5:58 AM

Šiam kūrėjui, kaip nacionaliniam savo šalies pasididžiavimui, Danijos valstybė skyrė kūrybinę stipendiją iki gyvos galvos.

„New Jungle Orchestra“ – tai stulbinamų universalų kompanija, suburta beveik vien iš danų. Kone visi orkestro artistai kuria ir aranžuoja muziką, vadovauja savo grupėms, dėsto jaunimui, daug eksperimentuoja.

Nuo 1980-ųjų gyvuojančio kolektyvo braižą paženklino daug įtakų. Orkestro pavadinimas liudija jo ambicijas tęsti Duke Ellingtono tradicijas: „jungle“ (liet. laukinis) – tai aliuzija į džiazo legendos suburto bigbendo specifinį garsą.

Danai semiasi įkvėpimo ir Charleso Mingus‘o eksperimentuose derindami improvizaciją ir kolektyvo sudėties kaitaliojimą nuo tradicinio kombo iki bigbendo. Jiems pravertė Gilo Evanso patirtis laviruojant tarp valdingos anarchijos ir kruopščiai sustyguotų sudėtingų muzikos struktūrų, Carlos Bley ironiški kabaretiniai potėpiai.

Be to, „New Jungle Orchestra“ bendradarbiauja su visa plejada nevakarietiškų kultūrų menininkų, kurie prisideda prie jo savito skambesio kūrimo.

Debiutui Lietuvoje orkestras parengė programą su iškiliu mūsų šalies džiazo kūrėju saksofonininku Liudu Mockūnu, su kuriuo bendradarbiauti pradėjo prieš dešimtmetį.

Šiuolaikinio džiazo meistrai gros P. Dørge muziką. Jos skiriamasis bruožas – įžūli ekscentrika. Menininkas savo kūryboje originaliai sulydo europietiškas, Azijos, Afrikos ir afroamerikietiškas muzikos tradicijas.

Jo stilių itin stipriai paveikė arabų muzika, Balkanų ir Gambijos tautų folkloras. Iš šio spalvingo bagažo randasi nepaprastai sodrios, permainingos, kupinos kontrastų P.Dørge kompozicijos. Kūrėjas nuo pat karjeros pradžios 1960-aisiais yra pasišventęs moderniajam džiazui, bet visada domėjosi ir kitais džiazo stiliais, muzikos kultūromis.

Šiemečiame „Vilnius Jazz“ festivalyje nestigs etninių spalvų. Svarbiausiame šeštadienio koncerte (spalio 18-ąją) prieš danus pasirodys dar negirdėta Lietuvoje mūsų publikos numylėtinio -klavišininko ir kompozitoriaus Viačeslavo Ganelino – grupė.

Pasak festivalio prodiuserio Antano Gusčio, maestro savo muzika išskleis naują spalvų paletę, turinčią mažai bendra su žinomų jo trio kūryba. V.Ganeliną į Vilnių atlydės du Izraelio menininkai, prie kurių prisijungs Lietuvos perkusijos meistras Arkadijus Gotesmanas.

Spalio 15-19 dienomis pagrindinėje „Vilnius Jazz“ programoje bus pristatyta dvylika projektų, tarp jų – po du iš Japonijos ir Prancūzijos, net keturi tarptautiniai su lietuvių muzikantais, taip pat kiti – parengti Liuksemburgo, JAV, Izraelio, Slovakijos, Olandijos improvizuotojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.