Dokumentai patvirtina: rašytojas R. Gary gimė Vilniuje

Vilniuje, UNESCO komisijos galerijoje, atidaryta Lietuvos centrinio valstybės archyvo paroda apie Lietuvoje gyvenusį prancūzų rašytoją Romainą Gary bei pristatytas dokumentinis interneto filmas, skirti šiemet minimam rašytojo 100-mečiui.

Šiemet minimas rašytojo R.Gary 100-metis.
Šiemet minimas rašytojo R.Gary 100-metis.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 23, 2014, 1:57 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 12:05 AM

Minint rašytojo R.Gary gimimo 100-metį Centriniame valstybės archyve atrasta nemažai dokumentų, patvirtinančių, kad R.Gary gimė Vilniuje ir čia praleido keletą vaikystės metų. Nedidelė dalis rastų dokumentų eksponuojami parodoje „Romain Gary ir jo šeima archyviniuose dokumentuose“.

Archyviniuose šaltiniuose rasta, kad rašytojas gimė 1914 metais Vilniuje, Leibos ir Minos Kacevų šeimoje. Istoriografijoje skirtingai nurodomos rašytojo gyvenimo Lietuvoje ir Lenkijoje datos, tačiau parodoje pristatomas 1925 m. rašytojo kvalifikacijos liudijimas ir kiti dokumentai, neleidžiantys abejoti, kad 1921–1925 m rašytojas gyveno Vilniuje, o 1925–1928 m. – Varšuvoje, 1928 m. išvyko su motina į Prancūziją ir 1935 m. gavo šios šalies pilietybę.

„Dokumentai rasti birželio mėnesį, namų knygos buvo rastos ankščiau, Romo Ramanausko iniciatyva. O rašytojo sukakties proga atlikta papildoma paieška. Rastas dokumentas, įrodantis, kad jis gimė 1914 metais gegužės 8 dieną Vilniuje, tai yra išrašas iš metrikų knygų. Kitas dokumentas, kad rašytojas gimė Vilniuje, yra 1925 m. kvalifikacijos išrašas. Iki 1925 metų rašytojas gyveno Jono Basanavičiaus gatvėje“, – pasakojo Centrinio valstybės archyvo Rašytinių dokumentų skyriaus vyr. specialistė Elžbeta Šimelevičienė.

Parodoje pateikiamas ir 1935 m. Prancūzijos pilietybės suteikimo dekreto nuorašas. Taip pat originalūs niekur ankščiau neskelbti dokumentai apie rašytojo tėvus, brolį Juzefą. 1929 m. raštas apie rašytojo mokslą Nicos berniukų licėjuje.

Parodoje taip pat pristatytas ir dokumentinis internetinis filmas, kurį sukūrė Prancūzų instituto darbuotojas Loicas Salfati. Filme jis kalbina literatūros tyrinėtojus, filosofus, R.Gary kūrybos žinovus bei draugus tiek Lietuvoje, tiek Prancūzijoje. Pasak L. Salfati, jo filmo tikslas – prieinamumas.

„Labai myliu R.Gary, ne viską skaitau, be daug skaitau. Turėjau kamerą, todėl pamaniau, kodėl nesukūrus dokumentinio filmo apie jį ir Vilnių. Labai dažnai pasivaikščioju J.Basanavičiaus gatve. Tai buvo labai smagi idėja, mes esame čia, Vilniuje, R.Gary gimė čia, bet jis yra ir prancūzas“, – teigė Prancūzų instituto darbuotojas L.Salfati.

Parodą apžiūrėti UNESCO komisijos galerijoje galima visą šią savaitę, visi kiti dokumentai nuolat prieinami Centrinio valstybės archyvo skaitykloje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.