„Bel Canto“ koncertuose – nuo kino filmų iki mišių muzikos

Geriausias Lietuvos mišrusis mėgėjų choras „Bel Canto“ artėjančias Kalėdas ir savo 5 metų sukaktį pasitiks išskirtinai – surengs net du šventinės muzikos ir premjerų kupinus koncertus Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 20, 2014, 6:01 PM, atnaujinta Jan 25, 2018, 8:10 AM

Vilniaus mokytojų namų mišrusis choras „Bel Canto“ du vakarus – lapkričio 30-ąją ir gruodžio 1-ąją – kvies į Lietuvos nacionalinę filharmoniją, kur pristatys koncertą  „Tokia naktis viena. Choro „Bel Canto“ ir draugų Kalėdinis koncertas“. Jame daugiau kaip 70 dainininkų choras atliks kino filmų muzikos įkvėptą šiuolaikinio norvegų kompozitoriaus Olos Gjeilo kūrinį „Sunrise Mass“, žinomus kūrinius iš kino filmų, tradicinės ukrainiečių kalėdinės giesmės „Ščedrik“ „beatbox“ versiją, taip pat kitus choro per penkerius metus pamėgtus klasikinius, šiuolaikinės muzikos ir kalėdinius kūrinius.

Kalėdų laukimo atmosferą chorui padės kurti Lietuvos kamerinis orkestras (meno vadovas Sergejus Krylovas) ir choro bičiuliai – solistės Joana Gedmintaitė, Ieva Prudnikovaitė, jaunieji Lietuvos talentai  solistės Lina Dambrauskaitė ir Milda Baronaitė bei vienas originaliausių šalies džiazo pianistų Artūras Anusauskas.

Ypatinga premjera Pagrindinis choro „Bel Canto“ kalėdinio koncerto akcentas – premjera. Choras atliks norvegų jaunosios kartos kompozitoriaus O.Gjeilo keturių dalių kūrinį chorui ir styginių orkestrui  „Sunrise Mass“. Šis šviesus, jaudinantis ir pakylėjantis kūrinys – kitoks, originalus ir šiuolaikiškas jaunojo kompozitoriaus, šiuo metu gyvenančio ir kuriančio Niujorke, JAV, požiūris į šimtmečius gyvuojantį bažnytinės mišių muzikos žanrą.

Pristatydamas šį kūrinį O.Gjeilo teigė, kad tradicinį lotynišką mišių tekstą jam norėjosi pateikti kitaip – kūrinyje skaidri, erdvinė, kosminė muzika perauga į žemišką ir tvirtą, o tyrumo, šviesos pojūtį keičia emociškesni ir dramatiškesni jausmai. Net ir tradicinėms mišių dalims kompozitorius suteikia naujus vaizdingus pavadinimus: „The Spheres“ („Kyrie“), „Sunrise“ („Gloria“), „The City“ („Credo“),  „Identity & The Ground“ („Sanctus / Benedictus“ ir „ Agnus Dei“). O.Gjeilo teigia, kad jo kūrybai, tarp jų ir „Sunrise Mass“, turėjo įtakos filmų muzika, o mėgstamiausi jo kompozitoriai – Amerikoje dirbantys muzikos kino filmams kūrėjai.

Muzika iš kino filmų sulaukė režisieriaus dėmesio

Choras „Bel Canto“ taip pat neabejingas kino filmų muzikai. Kalėdiniame ir savo 5 metų sukakčiai skirtame koncerte „Bel Canto“ pristatys net du kūrinius iš kino filmo „Modigliani“ apie garsųjį italų dailininką Amedeo Modigliani. Kompozitoriaus G.Farley „Ave Maria“ iš šio kino filmo choras pirmą kartą atliko 2012 m. ir iš karto sulaukė filmo režisieriaus Micko Daviso dėmesio.

Išgirdęs „Bel Canto“ atliekamą „Ave Maria“ choro oficialiame „Youtube“ kanale, režisierius parašė chorui laišką ir pasakė,  kad jam ypač patiko „Ave Maria“ interpretacija. Šį kartą kompoziciją „Bel Canto“ atliks pritariant Lietuvos kameriniam orkestrui.

Dar dviejų kūrinių iš kino filmų interpretacijos – kritikų visame pasaulyje išgirta ir 2008 m. „Oskarą“ už geriausią kino filmo dainą pelniusi „Falling Slowly“ iš filmo „Once“ bei garsiojo muzikos kino filmams kūrėjo Enio Morricone kūrinys „Kartą laukiniuose Vakaruos“, sukurtas to paties pavadinimo vesternui. Režisieriaus Sergio Leone vesterną 1968 m. pastatė kino studija „Paramount Pictures“.

Netradicinė ukrainietiškos giesmės versija

Kalėdiniame koncerte skambės ir tradiciniai kalėdiniai kūriniai. Vienas jų – kasmet choro šventinį repertuarą puošianti 1904 m. kompozitoriaus Mykolos Leontovychiaus išplėtota ukrainiečių Kalėdinė giesmė „Ščedrik“. 1930 m. ukrainiečių kilmės JAV kompozitoriui Peteriui Wilhousky parašius angliškus šio kūrinio žodžius, jis išpopuliarėjo visame pasaulyje ir šiuo metu yra žinomas kaip garsusis „Carol of the Bells“.

Originalią „Ščedrik“ versiją choras „Bel Canto“ pirmą kartą atliko dar 2010 m., o šį kartą ją pristatys kitaip – archajiška kūrinio melodija klausytojų akivaizdoje transformuosis į efektingą, moderniu „beatbox“ stiliumi perteiktą „Carol of the Bells“.

Prieškalėdinio jaudulio ir susikaupimo dvasia atgis ir Johanno Sebastiano Bacho, Wolfgango Amadeus Mozarto, Giuseppe Verdi, garsiųjų šiuolaikinės chorinės muzikos kompozitorių amerikiečio Morteno Lauridseno, latvio Eriko Ešenvaldo ir lietuvio Vytauto Miškinio kūriniuose. V.Miškinis kūrinį „I am Here“ parašė specialiai chorui „Bel Canto“, kuris šią vasarą triumfavo Pasaulio chorų olimpiadoje Latvijoje.

Choro „Bel Canto“ meno vadovas ir vyriausias dirigentas Artūras Dambrauskas, chormeisteriai – Raminta Gocentienė, Milda Zapolskaitė ir Alfredas Celiešius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.