Į Vilnių atvykstantis R.Henke: inžinerija tai – ne tik logika

Jau vos už poros savaičių, lapkričio 7 dieną, Vilnių aplankys garsiojo elektroninės muzikos projekto „Monolake“ lyderis, kompozitorius ir atlikėjas, teoretikas ir praktikas Robertas Henke iš Vokietijos. Festivalis „Gaida“ pristato R. Henke’s audiovizualinį projektą „Lumière“, kuriame persipina technologijos, muzika ir vizualieji menai.

Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 21, 2014, 2:38 PM, atnaujinta Jan 25, 2018, 5:40 AM

Pasirodymas sužavėjo Rygą

Po kiekvieno „Lumière“ pasirodymo R. Henke su savo komanda tobulina ir atnaujina šį kūrinį. Kiekvienas pasirodymas – tarsi naujos „Lumière“ versijos pristatymas, Vilniuje bus 18-oji „Lumière“ versija. Apkeliavęs didžiausius muzikos festivalius Europoje, Japonijoje, JAV ir Kanadoje, prieš keletą dienų šis projektas tapo vienu ryškiausių nuotykingos eksperimentinės muzikos festivalio „Skanu mežs“ (liet. „Garsų miškas“) Rygoje pasirodymų.

Sausakimšoje „Daile“ koncertų salėje žiūrovai užgniaužę kvapą stebėjo didžiulį ekraną – „Monolake“ lyderis su savo asistentu, įsitaisę balkone kartu su žiūrovais, operavo savo sukurta įranga ir grojo... vaizdu.

Lumière 6 Excerpt I – https://vimeo.com/93854894

Lumière 6 Excerpt II – https://vimeo.com/93861005

 Inžinerijos išmanymo nepakanka

„Lumière“ patirtis labiau primena apsilankymą mokslinių tyrimų laboratorijoje nei įprastame šiuolaikinės muzikos pasirodyme. Vietoje įprastos figūros, palinkusios prie laidų raizgalynės, publika atsiranda priešais didžiulį ekraną ir panardinama į germaniškai kokybišką bei preciziškai tikslų garso ir vaizdo santykį.

Pokalbyje su Dubauskaite.lt pats kūrėjas sako: „Savo meną labiau siečiau su inžinerija. Geriems inžineriniams sprendimams būtinas estetikos suvokimas, ir tai akivaizdu rezultate“. Vienas tokių rezultatų – R. Henke‘s ir jo buvusio kolegos iš „Monolake“ Gerhardo Behles sukurta ir vystoma „Ableton live“ programinė muzikos kūrimo įranga.

Muzikos ir meno žurnalui Secretthirteen.org prieš metus duotame interviu ši mintis dar papildyta: „Inžinerija mano gyvenime užima svarbią vietą, žaviuosi mašinomis. Yra nuostabių ir ne tokių nuostabių mašinų, bet jei pažiūrėtum į seną laikrodį ar garo variklį, ar nuostabų superkompiuterį, ar optikos instrumentus – visa tai yra labai puikūs inžinerijos kūriniai, o inžinerija tai – ne tik logika.“

R.Henke apie Lumière – https://vimeo.com/84055347

R.Henke’s lazerių ir elektroninės muzikos projektas „Lumière“ Vilniuje vyks lapkričio 7 d., bilietus platina „Bilietų pasaulis“ (bilietupasaulis.lt). Dėl stiprių lazerių ir specialių saugos reikalavimų vietų kiekis salėje yra labai ribotas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.