Vilniuje viešėjo elitinių Europos teatro mokyklų atstovai

Šių metų spalio 23–25 dienomis Vilniuje viešėjo elitinių Europos aukštųjų teatro mokyklų atstovai. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje buvo surengtas asociacijos École des Écoles (EdE) seminaras „Permąstant aktoriaus ugdymo procesą“ (Reconsiderig Actors’ Training).

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 30, 2014, 3:06 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 2:33 AM

École des Écoles (liet. Mokyklų mokykla) – tai Europos aukštųjų teatro mokyklų asociacija, kurios pagrindinis tikslas yra skatinti teatro pedagogų bendradarbiavimą, dalinimąsi, patirtimis ir pasiekimais ruošiant studentus. EdE vienija trylika aukštojo mokslo institucijų iš vienuolikos Europos šalių, kurių dauguma – pasaulyje gerai žinomos Nacionalinės teatro mokyklos. Kasmet EdE organizuoja Generalinę asamblėją bei teminius asociacijos narių atstovų seminarus.

Šiemet Vilniuje vykusiame EdE seminare aukštųjų teatro mokyklų vadovai ir pedagogai diskutavo apie aktorių ruošimo problemas, pristatė individualius ugdymo metodus, analizavo bendras tendencijas ir jų skirtumus bei išsakė pastebėjimus apie galimus pokyčius, kurie gerintų teatro edukacijos rezultatus.

Kaip didelį šiuolaikinės teatro mokyklos privalumą EdE atstovai išskyrė gebėjimą ugdyti scenos menininkų žmogiškąsias vertybes, talentą apibrėždami kaip valią, protą, pasiryžimą, sėkmę ir sveikatą viename. Pedagogai dalinosi mintimis apie gerą mokyklą, kėlė klausimą, ar ši tokia yra tuomet, kai surenka didžiausius talentus ar kuomet geba paruošti profesionalus ne vien iš pačių gabiausių.

Kartu su Oskaro Koršunovo vadovaujamais trečiojo vaidybos kurso studentais EdE atstovams buvo pristatyti du iš LMTA praktikuojamų aktorių ruošimo metodų – Vestos Grabštaitės dėstoma Suzuki praktika bei Brigitos Bublytės technika, apjungianti ispanų Flamenko ir lietuviškas sutartines. Apie aktoriams vykdomus medicininius tyrimus bei žmogaus kaip kompleksinės sistemos sampratą kalbėjo teatrologė Ramunė Balevičiūtė, aktorė Vesta Grabštaitė bei medicinos mokslų daktaras profesorius Alfonsas Vainoras, pristatę jau metus LMTA vykdomą projektą „Mąstantis kūnas: vaidybos sistemų analizė ir integracija šiuolaikinio aktoriaus kūrybos procese“.

Svečiams taip pat buvo parodyti LMTA studentų spektakliai „Sapnas“ (režisierė Kamilė Gudmonaitė), „YOLO“ (režisierius Povilas Makauskas) bei Menų spaustuvės programos „Atvira erdvė“ šiuolaikinio šokio spektaklio „Popular problems“ (choreografės ir šokėjos Agnietė Lisičkinaitė ir Sigita Juraškaitė) premjera. Akademijos studentų darbai sulaukė didelio užsienio teatro pedagogų dėmesio, kurie teigė, jog tokių susitikimų metu jiems aktualiau stebėti ne profesionaliąją šalies sceną, o tą, kurioje šiandien kuria jaunoji karta.

LMTA prie EdE asociacijos prisijungė 2011 metais, tačiau su jos nariais susipažino dar 2009-aisiais teatro „Utopia“ inicijuotame projekte „Dekalogas – Dialogas“ (programa „Europos menų mokykla“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.