Tarp pirmųjų, pagerbtų kultūros mecenato ženklu, – S. Karosas

Penktadienį Vilniuje verslo atstovams pirmą kartą pagerbti Kultūros ministerijos specialiai Lietuvos kultūros mecenatams sukurtais ženklais. Juos Lietuvos kultūros ministras Šarūnas Birutis įteikė Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“, kuriame vyko sparčiausiai augančių smulkiojo ir vidutinio verslo įmonių atstovų apdovanojimai „Metų gazelė“ (organizatorius – „Verslo žinios“).

2014 metų mecenatai su Kultūros ministru.<br>D.Umbraso nuotr.
2014 metų mecenatai su Kultūros ministru.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 30, 2015, 2:43 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 2:12 PM

2014 „Metų kultūros mecenato“ ženklas įteiktas žinomam verslininkui Sauliui Karosui „už ilgametį verslo ir kultūros bendradarbiavimo skatinimą“ bei verslininkui ir politikui Ramūnui Karbauskiui „už suteiktą paramą projektams, kūrusiems Naisių bendruomenės gerovę“.

Po to į sceną pakilo visa grupė žmonių. Mat trečiasis „Metų kultūros mecenato“ ženklas buvo „už suteiktą paramą jauniesiems menininkams“ įteiktas „Vilniaus Miesto Operos“ mecenatų grupei: Tomui Kučinskui, Arvydui Avuliui, Nerijui Dagiliui, Jonui Garbaravičiui, Viliui Kavaliauskui, Bjornar Lund, Nicolas Ortiz, Rolandui Valiūnui, Rolandui Viršilui, Antanui Zabuliui.

Priminęs, kad prasidėjo vieno garsiausių Lietuvos diplomatų, filantropų ir mecenatų, kompozitoriaus Mykolo Kleopo Oginskio metai, kultūros ministras Šarūnas Birutis sakė, jog šie metai bus ypatingi Lietuvos kultūros ir verslo bendradarbiavimui – bus ieškoma naujų bendradarbiavimo formų, pradėta įgyvendinti kultūros mecenatystės strategija.

„Turime ne tik įvertinti ir padėkoti tiems, kurie negaili nei laiko, nei lėšų, kad menas ir kūryba žengtų pirmyn. Apie mecenatystės strategijos rengimą pradėjau kalbėti tik įžengęs į Kultūros ministeriją, nes būdamas versle ir vėliau dirbdamas vienoje iš įtakingiausių ES institucijų – ES Parlamente mačiau, kokią vietą šalies kultūriniame gyvenime užima verslas. Todėl ir Lietuvoje norisi prikelti senas tradicijas, kai valstybė vertino mecenatus, mokėdavo juos pagerbti ir skatinti. Svarbu ir tai, kad Metų kultūros mecenatams ženklai teikiami tradiciniame „Metų Gazelės“ verslo apdovanojimų renginyje ir tampa pavyzdžiu jaunam, besistiebiančiam ir veržliam verslui“, – sakė ministras.

Kultūros ministerija šiais metais pirmą kartą pakvietė organizacijas siūlyti apdovanoti kultūros mecenatus garbės ženklais „Metų mecenatas“. Kandidatus ženklams gauti kultūros ministrui siūlė juridiniai ir fiziniai asmenys, įgyvendinantys kultūros ir meno projektus Lietuvoje. Kandidatus vertino komisija, kurią sudarė valstybės tarnautojai, verslo bei kultūros atstovai. Kultūros ministerijoje penktadienio vakare bus pagerbtas dar vienas mecenatas. Specialus, kultūros ministro 2014 metų kultūros mecenato diplomą už ilgametį verslo ir kultūros bendradarbiavimą gaus Gediminas Kuprevičius. Diplomas bus įteiktas ministro padėkos vakare mecenatams Taikomosios dailės muziejuje.

2015-uosius Seimas yra paskelbęs kunigaikščio Mykolo Kleopo Oginskio metais. Be aktyvaus dalyvavimo politikoje, valstybės valdymo, švietimo, socialinių reformų, šis valstybės veikėjas, kompozitorius ir diplomatas daug energijos ir lėšų skyrė kultūros prieinamumui didinti, visuomenės kūrybiškumui skatinti, kultūriniam sąmoningumui ugdyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.