Tolerancijos centre – ankstyvasis Arnoldo Schönbergo gyvenimas

Penktadienį, vasario 20 d. 17 val. Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centras (Naugarduko g. 10/2) ir Austrijos ambasada Vilniuje kviečia į koncertą „Romantiškasis Schönbergas“ ir į Arnoldo Schönbergo centro (Viena) parengtos parodos „Jaunasis Schönbergas Vienoje iki 1900-ųjų“ atidarymą. Paroda supažindina su austrų ekspresionistinės muzikos kūrėjo, atonaliosios muzikos pagrindėjo Arnoldo Schönbergo (1874 – 1951) vaikystės ir jaunystės metais Vienoje, jo ankstyvaisiais muzikiniais ieškojimais, kultūrine to laikmečio Vienos aplinka, pirmosiomis Schönbergo draugystėmis su kitais menininkais bei amžininkų atsiminimais apie jį.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 19, 2015, 12:45 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 5:37 PM

„Praėjo daugiau kaip 30 metų nuo tada, kai grupė entuziazmu trykštančių studentų įkūrė mėgėjišką orkestrą Vienoje. Orkestrą išdidžiai pavadino „Polyhymnia“, o mane paskyrė šio orkestro dirigentu. Orkestras nebuvo didelis: pora smuikų, altas, violončelė ir kontrabosas [...]

Tokių kolektyvų būta visuomet – šia prasme mūsiškis nebuvo išskirtinis. Tik jame buvo jaunuolis, vienintelis grojantis violončele, kuris su smarkiausiu polėkiu piktnaudžiavo savo instrumentu, grieždamas vieną neteisingą natą po kitos. (Reikia pasakyti, kad jo violončelė ir nebuvo niekam kitam tikusi. Šeimininkas ją nusipirko vadinamajame „blusų turguje“ už savo kruvinai uždirbtus tris guldenus.) Tas aistringasis violončelininkas – ne kas kitas, o pats Arnoldas Schönbergas. [...]

Netrukus mūsų pažintis peraugo į artimą draugystę. Mes vienas kitam rodydavome savo kūrinius. Tuo metu Schönbergas kūrė viską, ką tik buvo įmanoma kurti: sonatas smuikui, duetus, kūrinius darbininkų chorams, bet dažniausiai kurdavo dainas. Niekas jo kūrinių nespausdino ir tik keli draugai žinojo apie tuos rankraščius“ (Alexandras Zemlinskis. „Jaunystės prisiminimai“, 1934).

Koncerte skambės ankstývosios, A. Schönbergo kūrybinio kelio pradžią ir jo žavėjimąsi didžiojo vokiečių romantiko Johanneso Brahmso kūryba atspindinčios Schönbergo dainos poetų R. Reinicko, R. Dehmelio, G. Kellerio, L. Pfau, N. Lenau ir kt. tekstais bei Šešios pjesės fortepijonui op. 19. Jas atliks muzikai iš Austrijos Anna Maria Pammer (sopranas) ir Siegfriedas Mauseris (fortepijonas).

A. M. Pammer baigė operinio dainavimo studijas Vienoje, dainavo Leipcigo, Paryžiaus, Vienos operos teatruose, koncertavo su Vienos simfoniniu, Austro-Vengrijos Haydno filharmonijos orkestrais, Prancūzijos barokinės muzikos ansambliu „La Chapelle Royale“, Arditti ir Zemlinsky styginių kvartetais. Solistė jau yra koncertavusi Lietuvoje – 2011 metais Tolerancijos centre ji pristatė programą „Degeneracinė muzika“, kurioje skalbėjo nacių draustų, persekiotų, ištremtų ar nužudytų kompozitorių vokaliniai kūriniai.

Pianistas, muzikos teoretikas, filosofas, meno istorikas prof. dr. S. Mauseris nuo 2014 m. yra Zalcburgo Mozarteumo universiteto rektorius, intensyviai koncertuoja kaip solistas ir su kameriniais ansambliais, reguliariai dalyvauja prestižiniuose Miuncheno ir Zalcburgo muzikos festivaliuose. Už kūrybinę veiklą S. Mauseris pelnė valstybinius Austrijos ir Vokietijos apdovanojimus.

Paroda „Jaunasis Schönbergas Vienoje iki 1900-ųjų“ Tolerancijos centre bus rodoma iki gegužės 10 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.