Kaip 2018-ųjų Dainų šventę paversti visuotiniu reiškiniu?

Kultūros ministerijoje

Jau ruošiamasi 2018 metų Dainų šventei.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Jau ruošiamasi 2018 metų Dainų šventei.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 25, 2015, 1:53 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 8:29 AM

Kultūros ministras Šarūnas Birutis akcentavo, kad visa ši diena ministerijoje skirta kultūros reikalų aptarimui, diskusijoms. Pasidžiaugė, kad yra atvykę svečių iš Latvijos ir Estijos. Tai – puiki galimybė juos išgirsti, pasimokyti iš jų patirties. Kai kuriais rodikliais, palyginti su kaimynų, mes atsiliekame, kai kuriais atrodome neblogai.

„Ši diena skirta aptarimui, kaip 2018 m. Lietuva, Latvija ir Estija iškilmingai švęs nepriklausomybės 100-metį. Šiandien susirinkome aptarti, kaip 2018 m. Dainų šventę paversime visuotiniu reiškiniu. Jau prieš 10 metų Lietuvos, Latvijos ir Estijos dainų ir šokių švenčių tradicija ir simbolika įtraukta į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą. Aptarsime visų trijų švenčių finansinius reikalus“, – sakė Š.Birutis.

Anot ministro, turėtų daugiau dėmesio sulaukti jaunimo, išeivijos – ne tik senosios, bet ir šių laikų emigrantų, įtraukimas į Dainų šventę. Konkretūs uždaviniai, rengiant dainų šventes ir puoselėjant jų tradicijas, turėtų tekti ir valstybei. Reikia įsteigti ilgalaikes programas, kurios būtų sistemingai finansuojamos iš Kultūros ministerijos biudžeto, sukurti specialistų kvalifikacijos kėlimo sistemą.

Taip pat labai svarbus meno kolektyvų vadovų darbo užmokesčio klausimas, nes kai kurie net negauna atlyginimų. Klaipėdos universitete į šią specialybę jau nestoja studentai, taigi iškils grėsmė UNESCO paveldui.

„Šiuos uždavinius šiandien toliau plėtosime diskusijose“, – sakė Š.Birutis.

Apie Dainų švenčių tradicijas papasakojo svečiai iš Estijos ir Latvijos.

Lietuvos liaudies kultūros centro direktorius Saulius Liausa priminė, kad 2007 m. buvo priimtas Dainų šventės įstatymas. „Dabar madinga kalbėti apie regionus. Dainų šventė – tai renginys, kuris sujungia regionus į visumą. Įstatymas aiškiai sudėliojo įsipareigojimus – valstybės, savivaldybių. Priėmus įstatymą, moksleivių dainų šventės rengiamos reguliariai kas ketveri metai“, – kalbėjo S.Liausa.

Jis palygino kultūros finansavimą iš valstybės biudžeto: Lietuvoje – 0,6, Latvijoje ir Estijoje – 1,1 proc.

Tačiau pasirengimo Dainų šventei 2015 – 2018 m. programa dar neparengta. „Bus“, – užtikrino Š.Birutis ir S.Liausa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.