Panevėžyje – F.Dostojevskio „Pažemintieji ir nuskriaustieji“

Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro scenoje šį savaitgalį karaliaus Fiodoro Dostojevskio herojai ir jų išgyvenami stiprūs jausmai: meilė, pasiaukojimas, išdidumas ir neapykanta. Režisierių Veltos ir Vytauto Anužių jaunųjų aktorių kursas pakvies į premjerą ir parodys dar vieną savo diplominį spektaklį – „Pažemintieji ir nuskriaustieji“.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Feb 26, 2015, 3:25 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 4:58 AM

Prieš 150 metų parašyto romano motyvais sukurtame sceniniame variante aktoriai atrodo tarsi mūsų dienų herojai. Jie vilki šiuolaikiniais kostiumais ir suknelėmis, merginos avi aukštakulniais su platformomis. Pamatysime ir treningais vilkintį personažą. Scenografo Artūras Šimonio valia scenoje besivystančių įvykių pasakotojas Ivanas Petrovičius apsigyvena mirusio senolio bute, kurio interjeras primena dvidešimtojo amžiaus šeštojo dešimtmečio butą.

„Nenorime užsiimti muziejine restauracija, antikvariniais dalykais. Norim iš F.Dostojevskio paimti tai, kas aktualu jauniems žmonėms, mums visiems, čia ir dabar. Tai, ką vadiname amžinosiomis vertybėmis“, – sakė V.Anužienė.

Pagal L.Rachmanovo ir Z.Judkevič inscenizaciją sukurtame spektaklyje atgyja F.Dostojevskio herojai. Neteisingai apkaltintas ir nuteistas Nikolajus Sergejevičius Ichmenevas (akt.Arnoldas Augustaitis) gauna dar vieną likimo smūgį. Jo dukra Nataša (akt.Goda Petkutė) išeina iš namų pas jį apkaltinusio kunigaikščio Piotro Valkovskio (akt.Dovydas Laukys) sūnų Aliošą (akt. Rytis Valiūnas ir Marius Meilūnas). Mergina supranta, kad šis jos žingsnis mirtinai sužeis tėvą. Tačiau skaudančia siela ji palieka tėvų namus. Net ir matydama, kad jos Alioša pamažu įsimyli Katią (akt.Aistė Diržiūtė, Justina Nemanytė), jam peršamą turtingą nuotaką, Nataša nepaliauja mylėti. Ji pasiryžusi atiduoti mylimąjį kitai, kad šis tik būtų laimingas.

Ar atleis N.Ichmenevas savo dukrai? Kas padės palaužtam ir į aklavietę patekusiam nuskriaustam žmogui priimti sprendimą ir atsitiesti? Kokį vaidmenį šioje istorijoje suvaidins našlaitė Nelė ( akt. Agnieška Ravdo)?

Ar F.Dostojevskio herojų taurūs jausmai bus suprantami šiuolaikiniam žmogui? „Kaip gali būti neaktuali meilė, mirtis, ir galvojimas, kas bus po mirties? F.Dostojevskis kūryboje yra sudėtingas, tamsus, klampus, įtraukiantis į ydų pasaulį. Bet jis turi viltį – šviesą tunelio gale“, – sakė V.Anužis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.