Nobelio literatūros premijos žiuri pirmą kartą vadovaus moteris

Švedų literatūrologė ir istorikė Sara Danius birželio 1-ąją pakeitė Peterį Englundą Švedijos akademijos nuolatinio sekretoriaus poste. Ji šiais metais skelbs Nobelio literatūros premijos laureato pavardę.

S.Danius išrinkta Švedijos akademijos nuolatine sekretore.<br>„Reuters“ nuotr.
S.Danius išrinkta Švedijos akademijos nuolatine sekretore.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 3, 2015, 4:59 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 4:22 PM

Nobelio literatūros premiją, vieną iš penkių, įsteigtų pagal dinamito išradėjo Alfredo Nobelio testamentą, nuo 1901 metų skiria Švedijos akademija Stokholme.

Literatūrologijos profesorė C.Danius gimė Stokholme, mokėsi savo gimtajame mieste, taip pat Paryžiuje, dirbo mokslinį darbą Didžiojoje Britanijoje, JAV ir Vokietijoje. Kaip literatūros apžvalgininkė ji skelbia savo straipsnius solidžiuose Švedijos laikraščiuose, tarp jų – „Dagens Nyheter“. Be knygų recenzijų ir teorinių darbų, S.Danius leidžia kulinarijos knygas, rašo apie švedų keramiką. Literatūroje jos specializacija – Marcelio Prousto, Gustave'o Flaubert'o ir Jameso Joyce'o kūryba.

Baigusi mokyklą, S.Danius kelerius metus dirbo krupjė Stokholmo kazino. Nuo 2013 metų ji – universiteto profesorė. Tarp „nemirtingųjų“, kaip vadinami Švedijos akademijos nariai, 53 metų švedė taip pat pateko 2013 metais. Praėjusiais metais S.Danius, kaip „kėdės Nr.7“ šeimininkė, dalyvavo renkant Nobelio literatūros premijos laureatą, kuriuo tapo prancūzų rašytojas Patrickas Modiano.

Istorikas ir publicistas P.Englundas Švedijos akademijos nuolatinio sekretoriaus pareigas ėjo nuo 2009 metų. Švedijos akademijos nario titulą jis turės iki gyvos galvos. Apie įpėdinę P.Englundas savo tinklaraštyje parašė: „Ji sugeba velniškai gerai dirbti, ir esu tikras, kad ir su šiomis pareigomis puikiai susitvarkys.“. Vienintelis linkėjimas pirmajai moteriai Nobelio literatūros premijos komiteto vadovo poste – patarimas, kurį kadaise pats gavo iš švedų rašytojo ir kritiko Horace'o Engdahlio: „Visada lik ištikimas sau.“

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.