Filharmonija: 75-ojo sezono pradžia ir M.Pitrėno inauguracija

Rugsėjo 26 d. Lietuvos

Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro vyriausiuoju dirigentu ir meno vadovu nuo šio rudens tapo M.Pitrėnas.<br>D.Matvejevo nuotr.
Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro vyriausiuoju dirigentu ir meno vadovu nuo šio rudens tapo M.Pitrėnas.<br>D.Matvejevo nuotr.
M.Pitrėnas nuo šio rudens tapo Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro vyriausiuoju dirigentu ir meno vadovu.<br>D.Matvejevo nuotr.
M.Pitrėnas nuo šio rudens tapo Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro vyriausiuoju dirigentu ir meno vadovu.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Sep 22, 2015, 1:51 PM, atnaujinta Oct 14, 2017, 12:03 PM

Šventinio vakaro programos pradžioje, minint kompozitoriaus Mykolo Kleopo Oginskio gimimo 250-ąsias metines, bus atliekama lenkų autoriaus Romano Palesterio aranžuotė, į simfoninę siuitą originaliai sujungusi garsiuosius M.K.Oginskio polonezus. Šiuo kūriniu M.Pitrėnas ketina ne tik pagerbti M.K.Oginskį, bet ir atkreipti klausytojų dėmesį į mažiau žinomą kaimyninės Lenkijos valstybės muzikos kūrėjų palikimą.

M.K.Oginskio metus orkestras paminės ne tik šiuo koncertu. Jau pasirodė su maestro Juozu Domarku ir skaitovu Vytautu Rumšu parengta kompaktinė plokštelė „Kunigaikščio M.K.Oginskio muzika ir laiškai“. Plokštelėje įrašyti M.K.Oginskio polonezai „Atsisveikinimas su Tėvyne“ ir „Atsisveikinimas“ bei R.Palesterio „Mykolo Kleopo Oginskio Polonezai“, o muzika susipina su raiškiai skaitomais M.K.Oginskio tekstais iš knygos „Laiškai apie muziką“. LNSO sezono pradžia taps ir šios plokštelės sutiktuvėmis.

Dar vienas ryškus LNSO sezono pradžios koncerto akcentas – smuikininkės Dalios Kuznecovaitės pasirodymas. 2014 m. su pagyrimu baigusi Paryžiaus nacionalinę konservatoriją, prieš tai studijavusi Kelno ir Rostoko aukštosiose muzikos mokyklose, pastaruoju metu D.Kuznecovaitė kviečiama koncertuoti su pasaulinio garso orkestrais, tarp jų – „Deutsche Radio“, „Norddeutsche Philarmonie“, Kalgario, Kataro, Meksikos, Monterėjaus simfoniniai kolektyvai.

„Tai bus pirmas mūsų sceninis susitikimas su Dalia, nekantriai jo laukiu“, – neslėpė kūrybinio džiaugsmo dirigentas M.Pitrėnas. Smuiko mėgėjai išgirs bene dažniausiai pasaulio koncertų salėse skambantį Felixo Mendelssohno-Bartholdy koncertą smuikui.

Šventinio vakaro antrajai daliai M.Pitrėnas su LNSO rengia dvi nuotaikingas simfonines partitūras – Ottorino Respighi siuitą iš baleto „Stebuklinga krautuvėlė“, sukurtą naudojant Gioacchino Rossini melodijas, bei Maurice'o Ravelio Valsą, kuris neretai vadinamas „šokiu ant bedugnės krašto“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.