KGB nukankintų žmonių atminimui – Lietuvos himno instaliacija

2015 m. rugsėjo 28-ąją, minint Tuskulėnų aukų atminimo dieną, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Tuskulėnų rimties parko memorialiniame komplekse vyks šiai dienai skirti atminimo renginiai.

Menų sintezės judėjimo „Sintezija“ sukurta Lietuvos valstybės himno instaliacija – tai pasaulyje analogų neturintis kūrinys, sujungiantis mokslo, meno ir technologijų sritis.<br>Organizatorių nuotr.
Menų sintezės judėjimo „Sintezija“ sukurta Lietuvos valstybės himno instaliacija – tai pasaulyje analogų neturintis kūrinys, sujungiantis mokslo, meno ir technologijų sritis.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 28, 2015, 10:16 AM, atnaujinta Oct 13, 2017, 4:21 AM

16.00 val. koplyčioje-kolumbariume bus padėtos gėlės ir oficialiai pagerbtas Tuskulėnų aukų atminimas. Rašytojas ir tarpdisciplininių menų kūrėjas Julius Žėkas pristatys minėjimo dalyviams koplyčioje-kolumbariume eksponuojamą Lietuvos valstybės himno instaliaciją „Tautiška giesmė“.

Menų sintezės judėjimo „Sintezija“ sukurta Lietuvos valstybės himno instaliacija – tai pasaulyje analogų neturintis kūrinys, sujungiantis mokslo, meno ir technologijų sritis. Lankytojui suteikiama galimybė ne tik girdėti, bet ir stebėti „Tautiškos giesmės“ kokybinius garso pokyčius esamuoju momentu: išoriniu instaliacijos paviršiumi judantis lazerio spindulys žymi spektrinėje diagramoje tuo metu skambantį himno fragmentą.

Instaliacija pirmą kartą oficialiai pristatyta Europos Komisijoje Briuselyje 2011 m. Vasario 16-osios proga. Kūrinys sulaukė didelio susidomėjimo ir jau penktus metus sėkmingai eksponuojamas tiek Lietuvoje, tiek ir užsienio šalyse.

Tuskulėnų rimties parko memorialinio komplekso koplyčioje-kolumbariume su Lietuvos valstybės himno instaliacija bus galima susipažinti nuo 2015 m. rugsėjo 28 iki spalio 18 d.

16.30 val. Konferencijų salėje tradiciškai bus rodomas Vytauto Damaševičiaus ir Juozo Matonio dokumentinis filmas „Tuskulėnų paslaptis“.

Visą dieną, nuo 10.00 iki 17.00 val., vilniečiai ir miesto svečiai galės lankytis koplyčioje-kolumbariume, nemokamai susipažinti su muziejine ekspozicija „Tuskulėnų dvaro paslaptys“ ir Konferencijų salėje eksponuojama Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus kilnojamąja paroda „Išsigelbėjęs Lietuvos žydų vaikas pasakoja apie Šoa“.

Tuskulėnų aukų atminimo diena į Atmintinų dienų sąrašą buvo įtraukta 2006 m. Jos metu prisimenami sovietiniam totalitariniam režimui neįtikę ir 1944–1947 m. NKGB (MGB) vidaus kalėjime Vilniuje nužudyti politiniai kaliniai, kurių palaikai slapta nuo visuomenės buvo užkasti masinėse kapavietėse buvusio Tuskulėnų dvaro teritorijoje. Šios kapavietės buvo aptiktos ir ištirtos tik atkūrus Lietuvos Nepriklausomybę 1994–1996 m. ir 2003 m. Nustatyta, kad minimu laikotarpiu egzekucijos buvo įvykdytos 767 asmenims.

1998 m. Vyriausybė sudarė Tuskulėnų aukų atminimo įamžinimo komisiją ir patvirtino programą, numatančią įkurti Tuskulėnų rimties parką, kurio pagrindiniai akcentai būtų dvaro pastatai ir speciali palaikų perlaidojimo vieta – kolumbariumas.

Dabar Tuskulėnų rimties parko memorialinis kompleksas – tai atminties vieta, deramai įamžinanti ir pagerbianti Tuskulėnų aukų – dvasininkų, mokytojų, gimnazistų, laisvės kovų dalyvių – atminimą, liudijanti skausmingą Lietuvos laisvės kovos istoriją ir raginanti mus visus jos nepamiršti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.