„Santakos“ slėnyje – nauja meno, dizaino ir technologijų versmė

KTU duris atvers netradicinė dizaino biblioteka „DesignLibrary Kaunas“. Pasaulinio tinklo „DesignLibrary“ (liet. dizaino biblioteka) vienas iš padalinių nuo šiol veiks Kaune. Ketvirtadienį Kauno technologijos universiteto (KTU) „Santakos“ slėnyje vyks įvadinis „DesignLibrary Kaunas“ renginys – „Dizaino ketvirtadienis“. Jo metu svečiai iš Italijos Enrico Bassi ir Lorenzo Piazzi skaitys paskaitą apie skaitmeninę gamybą bei dizaino ir technologijų ryšį.

Lietuviškoje dizaino bibliotekoje bus išlaikoma ta pati interjero dizaino koncepcija, esanti tiek Milane, tiek ir kituose padaliniuose, kuri buvo sukurta žinomo dizainerio Džeimso Irvino.<br>Organizatorių nuotr.
Lietuviškoje dizaino bibliotekoje bus išlaikoma ta pati interjero dizaino koncepcija, esanti tiek Milane, tiek ir kituose padaliniuose, kuri buvo sukurta žinomo dizainerio Džeimso Irvino.<br>Organizatorių nuotr.
Lietuviškoje dizaino bibliotekoje bus išlaikoma ta pati interjero dizaino koncepcija, esanti tiek Milane, tiek ir kituose padaliniuose, kuri buvo sukurta žinomo dizainerio Džeimso Irvino.<br>Organizatorių nuotr.
Lietuviškoje dizaino bibliotekoje bus išlaikoma ta pati interjero dizaino koncepcija, esanti tiek Milane, tiek ir kituose padaliniuose, kuri buvo sukurta žinomo dizainerio Džeimso Irvino.<br>Organizatorių nuotr.
Vienas žinomiausių asmeninių E. Bassi dizaino projektų – medinio rėmo dviratis „Rootless“ (liet. bešaknis), pagamintas naudojant skaitmenines technologijas.<br>Organizatorių nuotr.
Vienas žinomiausių asmeninių E. Bassi dizaino projektų – medinio rėmo dviratis „Rootless“ (liet. bešaknis), pagamintas naudojant skaitmenines technologijas.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

2015-10-05 18:05, atnaujinta 2017-10-11 20:06

Pirmoji tokio pobūdžio dizaino biblioteka prieš beveik dešimtmetį duris atvėrė vienoje iš dizaino sostinių – Milane. Šiandien „DesignLibrary“ padaliniai veikia Šanchajuje, Stambule ir visai netrukus, bendros KTU Dizaino centro ir Italijos partnerių iniciatyvos dėka, įsikurs Kaune.

Pasak projekto įkūrėjų „DesignLibrary Milano“ vadovo Lorenzo Piazzi ir KTU Dizaino centro vadovės Rūtos Valušytės, naujų padalinių durys atveriamos siekiant prisidėti prie dizaino sklaidos ir „dalijimosi“ kultūros populiarinimo. Projektas skirtas skatinti keitimąsi kultūrinėmis patirtimis bei žiniomis tarp skirtingų miestų ir šalių, įvairių industrijų sektorius apjungti su dizainu.

„DesignLibrary“ – tai strategiškai patogi platforma dabartiniame socialiniame-ekonominiame kontekste, kuri generuos apčiuopiamą rezultatą inovacijų srityje bei taps jungiamąja grandimi tarp ES šalių, ypač šiaurinėje ir rytinėje Europos dalyje“, – neabejoja Lorenzo Piazzi, vienas iš „DesignLibrary Kaunas“ įkūrėjų ir „DesignLibrary Milano“ vadovas.

Dizaino biblioteka – atvira visuomenei

„Šiuo projektu, visų pirma, norime sukurti jaukią, visiems prieinamą aplinką, kur žmonės galėtų susitikti bei dalintis žiniomis. Antra, paversti biblioteką vieta, kur dizainas būtų apjungiamas su kitomis disciplinomis per edukacines ir projektines veiklas“, – sakė KTU Dizaino centro vadovė R. Valušytė.

Jos teigimu, Italija pasižymi turtinga dizaino istorija, dėl to jau ilgą laiką dizainas šioje šalyje yra neatsiejama įvairių specialybių dalis. Lietuva šiuo požiūriu sparčiai vystosi, nors dizaino idėją daugelis žmonių vis dar sieja tik su estetika.

„Ne tik verslo, bet ir vyriausybės lygmeniu pamažu suvokiama, kad dizainas yra neatsiejama bet kokio projekto dalis – tai svarbi „dedamoji“ sėkmingam technologinių ir socialinių inovacijų bei ekonomikos vystymuisi. „DesignLibrary“ franšizės atvežimas į Lietuvą stipriai prisidės prie minėtų sektorių plėtros Lietuvoje“, – įsitikinusi R. Valušytė.

Tuo tarpu „DesignLibrary Kaunas“ koordinatorės Godos Skėrytės teigimu, visuomenei atviroje dizaino bibliotekoje planuojami rengti ir įvairūs renginiai: paskaitos, konferencijos, ekspozicijos, kursai, diskusijos, vasaros mokyklos bei kiti projektai.

Pirmajame renginyje – svečiai iš Italijos

Spalio 8 dieną, ketvirtadienį, 20 val. KTU „Santakos“ slėnyje vyks įvadinis „DesignLibrary Kaunas“ renginys – „Dizaino ketvirtadienis“. Jo metu paskaitą „FAB LAB projektas: didžiausias globalus atviros prieigos skaitmeninės gamybos tinklas“ skaitys Enrico Bassi – vienas iš Italijos „FabLab“ (gamybos laboratorijos trumpinys, – red. past.) įkūrėjų. Į nemokamą paskaitą reikia registruotis ČIA.

Žymus italų dizaineris ir profesorius E. Bassi dėsto skaitmeninę gamybą Milano naujosios dailės akademijoje (NABA), Pietų Šveicarijos taikomųjų mokslų ir menų universitete (SUPSI) Lugano mieste bei Brešos dailės akademijoje (LABA). E. Bassi savo darbais ir idėjomis garsus ne tik Italijoje, kur vadovavo pirmajai Italijos „FabLab“, bet ir Jungtinėse Amerikos Valstijose. E. Bassi taip pat yra „FabLab Opendot“ Milane įkūrėjas ir vadovas.

Vienas žinomiausių asmeninių E. Bassi dizaino projektų – medinio rėmo dviratis „Rootless“ (liet. bešaknis), pagamintas naudojant skaitmenines technologijas.

Kartu su Enrico Bassi Kaune lankysis ir Milano „DesignLibrary“ vadovas bei vienas iš „DesignLibrary Kaunas“ įkūrėjų – Lorenzo Piazzi, kuris moderuos vedamą paskaitą. L. Piazzi užsiima įvairių startuolių mentoryste, kūrybinių strategijų bei skaitmeninės komunikacijos įrankių kūrimu. Jo veiklos sritys apima verslo naujoves ir dizaino inovacijas.

Interjeras kaip Milane

Technologijų ir dizaino srityse dirbančios italų įmonės „Kartell“, „Artemide“, „Reggiani“ ir „LivingDivani“, kartu su Lietuvos įmonėmis prisidės prie „DesignLibrary Kaunas“ įrengimo. Lietuviškoje dizaino bibliotekoje bus išlaikoma ta pati interjero dizaino koncepcija, esanti tiek Milane, tiek ir kituose padaliniuose, kuri buvo sukurta žinomo dizainerio Džeimso Irvino.

Pasak „DesignLibrary Kaunas“ interjero autorių Rūtos Valušytės ir Lorenzo Piazzi, pagrindinė užduotis buvo racionaliai išnaudoti pailgą patalpos planą, suvaldyti atvirą erdvę, nenutolti nuo kitų padalinių bendros interjero koncepcijos ir svarbiausia – interjero sprendimu komunikuoti projekto ideologiją, kuri remiasi dizaino ir skirtingų sričių sinergija.

R. Valušytės teigimu, naujos erdvės interjero sprendiniai buvo parinkti atsižvelgiant į jau esamą KTU „Santakos“ slėnio stilistiką, medžiagiškumą ir paskirtį. Lietuviška dizaino biblioteka buvo kuriama remiantis funkcijos poreikiu bei vengiant kontrasto su esama architektūra.

Netradiciniai dizaino sprendimai

„Knygų lentyna, apjungianti dvi pastato kolonas ir tuo pačiu tampanti pagrindiniu interjero objektu, kuris vieną nuo kitos atskiria dvi funkcines zonas – konferencijų ir skaitymo bei individualaus darbo zonas – svarbiausia projekto dalis. Žemas tūris, suprojektuotas bibliotekos erdvės atribojimui nuo bendro įėjimo, palieka atvirą vaizdą į bibliotekos erdvę, bet tuo pačiu ją atskiria nuo įėjimo“, – kalbėjo viena „DesignLibrary Kaunas“ interjero autorių.

Pasak R. Valušytės, papildomai numatyta ir poilsio zona, o bibliotekos administratoriaus vieta įkurta taške iš kurio geriausiai matosi visa bibliotekos erdvė.

Inovatyvi dizaino aplinka skirta ne tik Universiteto bendruomenei, bet ir verslo įmonėms, dizaineriams, technologams ir jauniems kūrybingiems verslininkams – startuoliams, norintiems įgauti žinių apie dizainą ir dalintis jomis.

Bibliotekos lankytojams – tūkstančiai leidinių

KTU „Santakos“ slėnyje veiksiančioje bibliotekoje lankytojams bus prieinama apie 8 tūkst. leidinių kolekcija, kurią sudaro Italijos partnerių parinktos knygos, tarptautiniai žurnalai, istoriniai Italijos dizaino kompanijų produktų katalogai, o taip pat – atrinkti vietinių leidėjų leidiniai apie dizainą, architektūrą, mokslą ir meną, kultūrą, technologijas, vadybą ir ekonomiką.

„Galimybė naudotis ikonografine kolekcija bei dalyvauti kultūrinėse veiklose, organizuojamose visuose „DesignLibrary“ padaliniuose bus nemokama visiems dizaino bibliotekos nariams. Sumokėjus metinį registracijos mokestį, nariui bus suteikiama identifikavimo kortelė, leidžianti naudotis visomis bibliotekų padalinių Šanchajuje, Stanbule, Milane ir Kaune siūlomomis paslaugomis“, – privalumus vardijo R. Valušytė.

Pasibaigus šiuo metu vykdomam „DesignLibrary Milano“ turimo archyvo skaitmeninimo projektui (virš 21 tūkst. leidinių), visų „DesignLibrary“ bibliotekų nariai turės prieigą prie šios skaitmeninės dizaino bibliotekos bei galės atlikti paiešką plačiame leidinių archyve per internetinę paieškos platformą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.