Šiuolaikinė rimtoji muzika Vilniuje skambės klube

Vilniečiai ir miesto svečiai netrukus su šiuolaikine užsienio ir lietuvių kompozitorių muzika galės susipažinti artimiau – klube „Tamsta“ prasidės šiuolaikinės muzikos renginių ciklas, kuris truks iki 2016 m. pabaigos. Šį renginių ciklą inicijavo styginių kvartetas „Chordos“. Įžanginis koncertas įvyks spalio 20 d.

Šiuolaikinės muzikos renginių ciklą inicijavo styginių kvartetas „Chordos“.
Šiuolaikinės muzikos renginių ciklą inicijavo styginių kvartetas „Chordos“.
Šiuolaikinės muzikos renginių ciklą inicijavo styginių kvartetas „Chordos“.
Šiuolaikinės muzikos renginių ciklą inicijavo styginių kvartetas „Chordos“.
Šiuolaikinės muzikos renginių ciklą inicijavo styginių kvartetas „Chordos“.
Šiuolaikinės muzikos renginių ciklą inicijavo styginių kvartetas „Chordos“.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

2015-10-20 14:47, atnaujinta 2017-10-08 23:09

Per renginių ciklą klausytojams planuojama pristatyti įvairius XX ir XXI a. aukso fondo kūrinius, ne tik lietuvių, bet ir užsienio kompozitorių darbus, skirtus įvairaus stiliaus muzikos gerbėjams.

Anot renginių ciklo idėjos autoriaus ir „Chordos“ vadovo Roberto Bliškevičiaus, ši mintis kilo kartu  norint visiems prieinamoje vietoje atlikti naujausią šiuolaikinę muziką bei tokiu būdu plėsti šios muzikos gerbėjų gretas Lietuvoje.

„Be „Chordos“ kvarteto, šalyje nėra kito kolektyvo, nuosekliai ir nuolatos atliekančio šiuolaikinę muziką. Pas mus itin retai skamba XX a. antrosios pusės geriausia modernioji muzika, negirdime užsienio kompozitorių minimalistinės, spektrinės ir new complexity krypčių muzikos. Todėl įkurdami savotišką klubą klube sieksime didinti šios muzikos prieinamumą klausytojams“, – sakė R.Bliškevičius.

Idėja priartinti šiuolaikinę muziką prie klausytojų palaiko ir vienas žymiausių Lietuvos kompozitorių, Nacionalinės premijos laureatas Anatolijus Šenderovas.

„Manau, kad šiuolaikinės kvartetinės muzikos nuolatinis atlikimas neformaliojoje aplinkoje yra teigiamas įvykis Lietuvos kultūriniame gyvenime. Ir ne tik Lietuvos. Gerai žinome, kad prodiuseriai labai baiminasi šiuolaikinės muzikos ir stengiasi į koncertų programas arba jos neįtraukti, arba įtraukia labai rezervuotai. Nuolatinis geriausios pasaulio kompozitorių naujosios muzikos skambėjimas, manyčiau, padės išsklaidyti mitą apie šiuolaikinės muzikos neprieinamumą neprofesionaliems klausytojams“,– sakė A.Šenderovas.

Iš viso per ateinančius metus klube „Tamsta“ bus surengti 9 koncertai – kas mėnesį po koncertą, išskyrus vasarą. Beveik visuose jų gros styginių kvartetas „Chordos“. Renginių metu numatytos A.Šenderovo, Lino Balto, Vytauto Germanavičiaus kūrinių premjeros, taip pat planuojama kviesti tokius solistus kaip Liudas Mockūnas (saksofonas), Pavelas Giunteris (perkusija), latvių duetas „Villa Camellia 66“ (elektroninė muzika) ir kitus.

Renginių cikle planuojami pasirodymai, sujungsiantys elektroninės muzikos, DJ produkcijos ir akademinės muzikos žanrus. Renginiuose taip pat skambės naujausia avangardinė muzika bei XX a. klasika – Steve‘o Reicho, Terry Riley, George‘o Crumbo, Henrio Dutilleux, György Ligeti ir kitų autorių kūriniai.

Įžanginis koncertas, kuriame gros „Chordos“, įvyks spalio 20 d. Koncerte skambės G.Ligeti „Métamorphoses nocturnes“ ir Michaelo Nymano styginių kvartetas Nr. 2. Įėjimas į koncertą nemokamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.