Lietuvių kompozitoriaus 100-metį primis jo kūrybos perlai

Balandžio 16-ąją Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje bus surengtas antras orkestro muzikos koncertas, skirtas kompozitoriaus Juliaus Juzeliūno gimimo 100-mečiui. Šįkart visos Lietuvos minimai sukakčiai skirtą programą atliks Lietuvos kamerinis orkestras (LKO), Vilniaus chorinio dainavimo mokyklos „Liepaitės“ merginų choras, solistai Džeraldas Bidva (smuikas) bei Karolina Juodelytė (vargonai) ir dirigentė Adrija Čepaitė. Koncerte skambės vienas žymiausių J. Juzeliūno kūrinių – Penktoji simfonija „Lygumų giesmės“.

Kompozitorius J.Juzeliūnas.<br>A.Baltėno nuotr.
Kompozitorius J.Juzeliūnas.<br>A.Baltėno nuotr.
Dirigentė A.Čepaitė.<br>D.Matvejevo nuotr.
Dirigentė A.Čepaitė.<br>D.Matvejevo nuotr.
Smuikininkas Dž.Bidva.<br>D.Matvejevo nuotr.
Smuikininkas Dž.Bidva.<br>D.Matvejevo nuotr.
Vargonininkė K.Juodelytė.<br>Organizatorių nuotr.
Vargonininkė K.Juodelytė.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 12, 2016, 3:33 PM, atnaujinta May 29, 2017, 4:48 AM

Juliaus Juzeliūno kūryba ir veikla paliko neišdildomą pėdsaką XX a. II pusės Lietuvos kultūriniame ir politiniame gyvenime, todėl 2016-ieji paskelbti J. Juzeliūno metais. Nacionalinė filharmonija taip pat aktyviai mini šį jubiliejų. Prieš pusantro mėnesio koncertą reikšmingai sukakčiai paskyrė Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, o šįkart specialią programą parengė Lietuvos kamerinis orkestras. Ši Kultūros ministerijos iš dalies finansuojama programa bus atlikta ne tik Vilniuje, bet ir Klaipėdoje (balandžio 13 d.).

Vienijanti programos ašis – tautiniai motyvai. Vakare skambėsiantiems trijų kompozitorių kūriniams būdinga folkloro įtaka: rumunų – Bélos Bartóko „Rumunų liaudies šokiams“, estų – Arvo Pärto „Estiškai lopšinei“ ir lietuvių – Juliaus Juzeliūno Simfonijai Nr. 5 „Lygumų giesmės“ vaikų chorui ir styginiams.

Pastarajame 1982 m. parašytame kūrinyje itin ryškus konstruktyvumas ir glaudūs ryšiai su lietuvių muzikiniu folkloru, ypač monodinėmis dainomis ir sutartinėmis. Dviejų dalių cikle pasitelkiant vokalinės muzikos priemones kuriama simfoniškai išplėtota drobė. Kūrinyje konkrečios programos nėra; antraštė atspindi vyraujantį muzikos epiškumą, dainingą pradą. Poetinį tekstą atstoja iš lietuviškų sutartinių parinkti garsažodžiai.

Apie Simfonijos „Lygumų giesmės“ sukūrimo aplinkybes kadaise pats J.Juzeliūnas yra pasakojęs, esą mintį parašyti kūrinį mergaičių chorui ir kameriniam orkestrui pasiūlė Brno universiteto Muzikos katedros profesorius Miroslavas Bučekas. „Pirmiausia mane sudomino jo pasiūlyta atlikėjų sudėtis. Pradžioje „išgirdau“ tembrų visumą, spalvinę atmosferą, pagal kurią atrinkau ir garsažodžius. Kelionėje po Čekoslovakiją paliko įspūdį įdomus kraštovaizdis, kalnai. Aš iš šiaurės Lietuvos lygumų, tad kodėl, žiūrėdamas į kalnus, negaliu galvoti apie lygumas? Rašydamas šį kūrinį, jaučiau dvasinį ryšį su tėviškės gamta, jos praeitimi“, – yra sakęs kompozitorius.

Be Penktosios simfonijos, programoje dar skambės J.Juzeliūno Koncertas vargonams, smuikui ir styginiams (1963). J. Juzeliūnas, jaunystėje gerai įvaldęs grojimo vargonais techniką ir net viešai koncertavęs, šiam instrumentui daug dėmesio skyrė ir savo kūryboje. Šiame dvigubame koncerte akivaizdūs to meto J.Juzeliūno kūryboje išryškėję neoklasicistiniai bruožai: barokui būdingų žanrų panaudojimas (II dalis – pasakalija, III dalis – fuga), išaugęs polifonijos ir apskritai linearinio mąstymo vaidmuo. Koncerto solo partijas atliks vargonininkė K. Juodelytė ir smuikininkas Dž.Bidva.

Orkestro muzikos koncertas, skirtas kompozitoriaus Juliaus Juzeliūno gimimo 100-mečiui Nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje vyks balandžio 16 d., šeštadienį, 19 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.