Robotukas už 9 eurus nokautuoja meną

Mėgstu užsukti į pigių smulkmenų parduotuvę Vilniaus centre – daugelis tų daiktų ilgai keliavo po brangius ir madingus prekystalius, kol čia atsidūrė.

Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Gudavičiūtė

Apr 28, 2016, 11:20 AM, atnaujinta May 27, 2017, 8:48 AM

„Ką veiki?“, – netikėtai užklumpa žinomo fotomenininko klausimas.

„Štai, radau žaislą anūkei – pats piešia trimis pieštukais iš karto“, – rodau panašų į vorą daiktą, kuriam vietoj kojų įstatyti pieštukai. Instrukcija žada, kad pastatytas ant popieriaus lapo jis pats pieš.

Menininkas nepatikliai dėbteli.

„Pirk, – sakau,- paleisi ropoti savo galerijoje – visiems bus daug džiaugsmo.“

Vienas prietaisas sudėtingesnis, kitas visai paprastas – abiejų kaina ta pati. Aš paaiškinu, kad pirksiu paprastesnį, kad negąsdintų vaikų.Menininkas išsirenka sudėtingesnį.

Čia prišoka menininko žmona ir griežtai uždraudžia pirkti tą priešimo robotą – juk kainuoja 9 eurus! Menininkas nuolankiai paklūsta ir yra išvedamas iš parduotuvės.

Po mėnesio Vilniaus centre iškilmingai pristatomas performansas „Grynasis menas“, kur ant to menininko nuotraukų su nuogomis merginomis sukaliojasi tie patys piešiantys robotukai. Autorius išdidžiai paaiškina, kad idėją performansui padiktavo jaunystės kompleksai. Robotukai ne šiaip sukinėjasi – vyksta unikalumo suteikimas.

„Iškilus meno kūrinys gali būti sukurtas ne tik mūsų sąmonės“,- siunčia žinią gerbėjams menininkas. Autorius gyrėsi po performanso įvykusiame aukcione uždirbęs 500 eurų. Jokios padėkos mano anūkei, kuriai šis robotukas ir buvo skirtas.

Maždaug dešimt metų paskyrusi protingų knygų apie meną skaitymui,žinojau, kad menas kuriamas lengvai, bet net neįtariau, kad taip labai lengvai.

Čia siūlau nesustoti. Robotukas už 9 eurus galėtų sukurti ir daugiau meno. Pavyzdžiui, galėtume paleisti jį piešti ant „Lietuvos ryto“ numerių.O jei ant Lygių galimybių įstatymo – kiek daug nelygumų apibrauktų! Tiktų ir „Eglės žalčių karalienės“ tekstas arba „Žalgirio mūšio“ reprodukcija.

Robotukas ant Gedimino kalno nuotraukos atskleistų visą tautos simbolio tragediją.

Daug galima būtų suprasti apie gyvenimą, žvelgiant į piešiantį robotą ant natiurmorto su šviežiais vaisiais.

Bet gal ant vestuvių nuotraukos?

Vis dėlto, gražiausia šioje istorijoje – menininko žmonos veikla.Sustabdo nuo skubotų veiksmų, sukuria kliūtis, kurias menininkas nori įveikti, kontroliuoja meno kūrimo biudžetą. Tokia turėtų būti menininko mūza!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.