Simfoninio sezono pabaigos koncertas kreips mintis į šviesą

Stinga džiaugsmo ir šviesos? Siūlome paklausyti Antoníno Dvořáko Devintosios simfonijos „Iš Naujojo pasaulio“. Jos tema-šūkis galingomis fanfaromis simboliškai pranašauja džiaugsmą ir šviesą.

LNSO diriguoja M.Pitrėnas.<br>D.Matvejevo nuotr.
LNSO diriguoja M.Pitrėnas.<br>D.Matvejevo nuotr.
Pianistas P.Jablonskis.<br>Organizatorių nuotr.
Pianistas P.Jablonskis.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 3, 2016, 4:21 PM, atnaujinta May 26, 2017, 6:14 PM

Norintys išgirsti šį simfoninės muzikos šedevrą galės tą padaryti Lietuvos nacionalinės filharmonijos renginių 75-ojo sezono pabaigos koncerte gegužės 7-ąją. Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras ir jo meno vadovas bei vyr. dirigentas Modestas Pitrėnas žada muzikos šventėje ir įspūdingą pažintį su švedų ir lenkų kilmės Londone gyvenančiu pianistu Peteriu Jablonskiu, kuris atliks Ludwigo van Beethoveno Trečiąjį fortepijoninį koncertą.

Čekų romantikas A.Dvořákas savo monumentalią paskutiniąją simfonijąją sukūrė gyvendamas Amerikoje. Šalyje, kurią tuo metu dažnas vadino Naujuoju pasauliu, kompozitorius ne tik vadovavo Niujorko konservatorijai, bet ir sėmėsi įkvėpimo iš vietos kultūros, studijavo indėnų melodijas ir epą, domėjosi juodaodžių dainomis. Mintys apie tolimą Čekiją ir Naujojo pasaulio tautų likimą paveikė A.Dvořáko IX simfonijos muzikinę dramaturgiją.

Į šviesą kreipsiančio simfoninės muzikos koncerto „Iš Naujojo pasaulio“ pirmoje dalyje skambės dvi Vienos klasiko L. van Beethoveno kompozicijos: psichologinėmis kolizijomis pulsuojanti uvertiūra „Koriolanas“, pasakojanti apie kerštingąjį Koriolaną, išguitą iš Romos, o paskui privertusį šį miestą drebėti, bei Trečiasis fortepijoninis koncertas. Pastarąjį L.van Beethovenas parašė savo mėgstama c-moll tonacija, kuri jam asocijavosi su heroika, dramatizmu.

Koncertą skambins pirmą kartą Vilniuje pasirodysiantis pianistas P.Jablonskis. Prie fortepijono jis sėdo šešerių metų, o būdamas penkerių grojo būgnais ir netrukus pasirodė įvairiuose festivaliuose. Devynerių jis jau koncertavo Niujorko „Village Vanguard“ su garsiais JAV džiazo muzikantais – perkusijos virtuozu Bernardu „Buddy“ Richu ir trimitininku Thadu Jonesu. Mažąjį vunderkindą gyrė net legendinis Miles’as Davisas.

Ilgainiui P.Jablonskį patraukė klasikinis fortepijono repertuaras: vienuolikos metų jis surengė pirmąjį rečitalį, po metų debiutavo su orkestru, įstojo į fortepijono ir perkusijos specialybes Malmės muzikos akademijoje. Baigdamas studijas pasirodė su Švedijos, Danijos ir Lenkijos radijo simfoniniais orkestrais.

Vėliau P.Jablonskis studijas tęsė Londono karališkajame muzikos koledže. Čia jį išgirdęs Vladimiras Aškenazis pakvietė įrašyti debiutinę kompaktinę plokštelę kompanjoje „Decca“ su savo diriguojamu Londono karališkosios filharmonijos orkestru. Plokštelė buvo įvertinta prestižiniu „Edison Award“ už geriausią koncertų įrašą.

1992-aisiais P.Jablonskis debiutavo Vašingtone, 1993 m. – Londono „Royal Festival Hall“, vėliau grojo su įvairiais pasaulio orkestrais. Svarbesnieji pastarųjų metų pianisto pasirodymai – rečitaliai Tokijo „Suntory Hall“ ir „Opera Cit“, Osakos „Symphony Hall“, Stokholmo „Berwaldhallen“, Miuncheno, Briuselio, Seulo koncertų salėse, W.Lutosławskio 100-mečiui skirti koncertai su Suomijos radijo ir Varšuvos filharmonijos kolektyvais, gastrolės Jungtinėje Karalystėje su Karališkosios filharmonijos orkestru, koncertai Japonijoje su Hyogo PAC kolektyvu. Be to, P.Jablonskis debiutavo dirigento amplua Meksikoje su šios šalies radijo filharmonijos simfoniniu orkestru.

P.Jablonskis yra Karlskronos kamerinės muzikos festivalio meno vadovas. Jis pelnė Orfėjo apdovanojimą už lenkų kompozitoriaus W.Kilaro Fortepijoninio koncerto pasaulinę premjerą festivalyje „Varšuvos ruduo“. 2005 m. pianistui įteiktas Švedijos Karalystės medalis „Litteris et Artibus“.

Maestro Modesto Pitrėno vadovaujamo Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro 75-ojo sezono pabaigos koncertas su pianistu Peteriu Jablonskiu vyks gegužės 7 d., šeštadienį, 19 val. Nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.