Pristatoma knyga apie „Fluxus“ pradininką Jurgį Mačiūną

Knygą išleido Jono Meko fondas.

Jono Meko vizualiųjų menų centre ketvirtadienį vyks autorių iš Niujorko Roslyn Bernstein ir Shaelio Shapiro knygos „Gyvenimas nelegaliai: Wooster g. 80 ir SoHo evoliucija“ leidimo lietuvių kalba pristatymas.
Jono Meko vizualiųjų menų centre ketvirtadienį vyks autorių iš Niujorko Roslyn Bernstein ir Shaelio Shapiro knygos „Gyvenimas nelegaliai: Wooster g. 80 ir SoHo evoliucija“ leidimo lietuvių kalba pristatymas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 11, 2016, 4:54 PM, atnaujinta May 25, 2017, 10:38 PM

Tai knyga apie Jurgį Mačiūną ir jo įsteigtą pirmąjį kooperatyvą Niujorke, Soho rajone, pastate Wooster 80. Šis adresas žinomas visiems „Fluxus“ menininkų judėjimo gerbėjams ir meno istorikams. Išsamiais tyrimais, įvairiausia dokumentine medžiaga paremtą studiją autoriai rašė net šešerius metus.

Soho – menininkų gyvenamojo kvartalo – idėjos autorius buvo lietuvis emigrantas J.Mačiūnas. Jis puikiai suprato, kad menininkams reikia ypatingos aplinkos gyvenimui ir kūrybai, todėl su aistringu atkaklumu siekė, kad ši vizija virstų tikrove. Nelegaliai užėmę apleistus ir tuščius pramoninius pastatus ir įkūrę juose pirmąsias studijas-loftus, J.Mačiūnas ir Jonas Mekas ne tik sukūrė unikalią pasaulyje žinomų menininkų bendruomenę, bet ir padėjo išsaugoti šį unikalų miesto rajoną, vėliau tapusį tikru Niujorko simboliu ir pasaulio paveldo dalimi.

Mums, lietuviams, ypač malonu žinoti tai, kad jei ne du aistringi lietuviai – J.Mačiūnas ir J.Mekas – šio unikalaus rajono nė nebūtų, kadangi tuometė Niujorko valdžia planavo nenaudojamus pramoninius pastatus nušluoti nuo žemės paviršiaus ir žemę atiduoti dangoraižiams.

J.Mačiūno Soho rajone suburta menininkų bendruomenė galbūt ir buvo nelegali gyvenamųjų daugiabučių įstatymo požiūriu, tačiau, kaip sako jo draugas J.Mekas, jei žmogus gyvas, jis negali būti nelegalus.

Mums didelė garbė, kad knyga, išsamiai pristatanti J.Mačiūno indėlį į avangardinį meno pasaulį, išleista šalyje, kurią jis visuomet laikė savo gimtaisiais namais. 2010 m. anglų kalba išleista knyga JAV buvo pripažinta Metų knyga. Neabejojame, kad ir leidinys lietuvių kalba susilauks didelio skaitytojų, tyrėjų ir istorikų dėmesio.

Knygą išleido Jono Meko fondas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.