Laivų statytojai Klaipėdoje padeda ruoštis Jūros šventei

Šiandien po dešimties metų pertraukos Klaipėdoje vėl suskambo didysis senojo kariliono varpas Kristupas. Septyni jo dūžiai paskelbė, kad iki Jūros šventės liko septynios dienos.

Didysis varpas įkurdintas šalia Pilies tilto.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Didysis varpas įkurdintas šalia Pilies tilto.<br>A.Pilaitienės nuotr.
R.Žiubrys džiaugiasi, kad į Klaipėdą sugrįžo senieji varpai.<br>A.Pilaitienės nuotr.
R.Žiubrys džiaugiasi, kad į Klaipėdą sugrįžo senieji varpai.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Varpo skambesį išbandė A.Šileika.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Varpo skambesį išbandė A.Šileika.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Aušra Pilaitienė

Jul 22, 2016, 2:00 PM, atnaujinta May 18, 2017, 2:41 AM

Tuomet keturioms dienoms uostamiestis taps pramogų, geros nuotaikos, muzikos ir linksmybių rivjera. Ta proga Klaipėdoje vėl skambės trys didžiausi senojo kariliono varpai.

Didžiausias jų – Kristupas, sveriantis 900 kilogramų, pastatytas Danės krantinėje šalia Pilies tilto.

Antrasis (760 kg) įkurdintas Turgaus gatvėje, kur kažkada stovėjo Jono bažnyčia, trečiojo (600 kg) dūžiai sklis iš Tiltų gatvės.

Atgaivinti senuosius varpus – Jūros šventės organizatorių sumanymas.

„Ypatingą atmosferą Europos senamiesčiuose sukuria skambantys bažnyčių varpai, valandas mušantys laikrodžiai. Klaipėdos senamiestis – be bažnyčių, tačiau tą tuštumą galėtų užpildyti senieji varpai. Didysis papuoštas Klaipėdos herbu ir užrašu: „Kristups bylo Klaipėdai“. Juo galės paskambinti ir šventės svečiai“. – sako viešosios įstaigos „Jūros šventės“ vadovas Romandas Žiubrys.

Jam seniai nedavė ramybės mintis, kad reikėtų atgaivinti senuosius varpus.

Sumanymui pritarė bendrovės „Vakarų laivų gamykla“ vadovas Arnoldas Šileika.

„Ši idėja pasirodė labai įdomi ir patraukli, tad labai atsakingai ėmėmės sau ne visai įprasto darbo – suprojektuoti ir pagaminti varpus laikančias konstrukcijas. Tai didžiulio mūsų įmonių grupės kolektyvo dovana Klaipėdai, klaipėdiečiams ir miesto svečiams“, – sakė A.Šileika.

Laivų statytojai parengė varpų laikiklių techninius brėžinius, pagamino konstrukcijas, atvežė sunkų krovinį į senamiestį ir čia įkurdino varpus.

Koks bus trijų varpų likimas po Jūros šventės – nežinia.

Tikimasi, kad miesto valdžia suras jiems tinkamą vietą.

Klaipėdos karilionas buvo sumontuotas 1987 metų lapkritį. Tai buvo pagal Peterio Schillingo projektą Apoldo (Vokietija) Schillingų varpų liejyklos meistrų pagamintas ir įrengtas instrumentas. Jį sudarė 48 suderinti varpai, apimantys keturių oktavų klaviatūrą. Didžiausias varpas svėrė 900, mažiausias – 15 kilogramų. Visos konstrukcijos svoris buvo maždaug dešimt tonų.

Per du dešimtmečius varpai išsiderino ir paseno, vietoje jų senojo pašto bokšte 2006-ųjų gruodžio 11-ąją suskambo nauji.

Tuomet Klaipėdos karilionininkai Stanislovas Žilevičius ir Kęstutis Kačinskas siūlė senuosius varpus atnaujinti ir sumontuoti mobilųjį karilioną, kurį būtų galima nugabenti į bet kurią vietą per miesto šventes.

Tačiau savivaldybė nusprendė juos pagal panaudos sutartį perduoti Klaipėdos universitetui. Mat čia ruošiami karilioninkai. Be to planuota varpus įkelti į vieno universiteto pastato bokštą. Iš jo per šventes sklistų maloni didinga muzika.

Vėliau paaiškėjo, kad bokšto konstrukcijos tokio svorio neatlaikytų. Taip varpai ir liko gulėti sandėliuose.

Prieš dvejus metus universitetas kreipėsi į savivaldybę, kad ši atsiimtų savo turtą, kuris perduodant buvo įvertintas 30 tūkst. litų. Tačiau savivaldybė neturi kur dėti šio miestui priklausančio turto.

O 2014 lapkritį Klaipėdos universitetas pranešė, kad šeši varpai dingo. Jie su kitais mažaisiais varpais buvo saugomi požemio patalpoje senato pastate.

Sužinojęs apie dingusius varpus K.Kačinskas pripažino numanęs, kad taip ir atsitiks. Jis baiminosi, kad istoriniai bronziniai varpai atsidurs metalo supirktuvėje.

Daugumai klaipėdiečių atrodo, kad didieji varpai turi puošti kokią nors miesto erdvę, o ne dūlėti sandėliuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.