„Ave Maria“ Palangoje – muzika bažnyčioje, Kurhauze ir rūmuose

Šių metų festivalis simboliškai dedikuojamas balsui – muziko,

Festivalis turi ir labiau kamerinę erdvę Gintaro muziejuje.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Festivalis turi ir labiau kamerinę erdvę Gintaro muziejuje.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-07-24 09:13, atnaujinta 2017-05-17 23:14

Liepos 24-rugpjūčio 14 dienomis pajūryje skambės muzikos festivalis „Ave Maria“ .

Festivalyje išgirsime dvi premjeras. Sekmadienį, liepos 24 d., Palangos švč. Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų bažnyčioje festivalio atidarymo metu Klaipėdos kamerinis orkestras ir mecosopranas Nora Petročenko pirmą kartą Lietuvoje atliks Algirdo Martinaičio kūrinį „Vigilate et orate“.

Rugpjūčio 4 d. toje pačioje bažnyčioje Lietuvos kamerinis orkestras ir duetas iš Norvegijos – Torilas Syrristas-Gelgota  (violončelė) ir Povilas Syrristas-Gelgota (altas) – publikai pristatys kompozitoriaus Kjello Marcusseno dvigubą koncertą altui, violončelei ir styginiams. Wolfgango Amadeus Mozarto kūrinius koncerte atliks solistė Asta Krikščiūnaitė. Jungtinėms pajėgoms diriguos svečias iš Norvegijos Rune Bergmann, kuris ką tik buvo paskirtas Kalgario (Kanada) filharmonijos orkestro meno vadovu. Renginyje viešės ir autorius K.Marcussenas.

Įsimintinas choro programas parengė Kauno valstybinis choras, koncertuosiantis rugpjūčio 12 d., bei valstybinis choras „Vilnius“, koncertuosiantis rugpjūčio 14 d., o rugpjūčio 6 d. Šventosios bažnyčioje kamerinis choras „Draugiški projektai“ publikai pristatys Bachų šeimos kompozitorių choro kūrinius.

Liepos 27-osios ir rugpjūčio 7-osios vakarai bus skirti vargonų muzikai. Aleksandras Gorinas (Izraelis) ir Davidas Troiano (JAV) surengs rečitalius, kurių programose naujai suskambės chrestomatiniai kūriniai bei mūsų klausytojui mažai pažįstamų Vakarų kompozitorių opusai.

„Didingasis Handelis“ – tai baritono Tomo Tuskenio ir pianistės Audronės Juozauskaitės rugpjūčio 7 d. Šventojoje atliekama programa – sudomins vokalo muzikos gerbėjus, o tradicinis festivalio pabaigos koncertas vyks Palangos bažnyčioje, kur Palangos pučiamųjų orkestras ir festivalio meno vadovė sopranas A.Krikščiūnaitė iškilmingai šlovins „Pasaulio balsus“.

Kaip sakė festivalio rengėja Gitana Krikščiūnaitė, „Tiškevičių rūmai, Kurhauzas ir Palangos bažnyčia – tai Palangos kultūros židiniai, kuriuose prasminga rengti klasikinės muzikos koncertus. Mums svarbu, kad festivalis turi ir labiau kamerinę erdvę Gintaro muziejuje, kur vyksta ne vien sakralinės, o tiesiog klasikinės, šiuolaikinės kamerinės muzikos koncertai, kiek laisvesni nuo įpareigojančių bažnytinių kanonų“.

Gintaro muziejuje skambės ir muzika, ir žodis – liepos 30 d. atlikėja Neringa Nekrašiūtė ir džiazo pianistas Egidijus Buožis pins poezijos ir melodijos pynę, rugpjūčio 10 d. aktorė Birutė Mar išgyvens poetės Salomėjos Nėries dramą monospektaklyje „Poetė“. Liepos 26 d. – vakaras romantikams – taip savo programą pavadino fortepijoninis trio „Kaskados“, o rugpjūčio 13 d. į pasimatymą su vokaline muzika pakvies M. K. Čiurlionio kvartetas ir duetas – Kristina Zmailaitė ir Edmundas Seilius.

Renginyje „Dėmesio – Autorius!“ rugpjūčio 11 d. Gintaro muziejuje bus susitikimas su kompozitoriumi, filantropu maestro Giedriumi Kuprevičiumi. Jam talkins baritonas Jurgis Jarašius. Liepos 27 d. grafų Tiškevičių rezidencijoje Palangos Kurhauze karaliaus valsas – visus genialiojo Fryderyko Chopino valsus skambins festivalio svečias – žinomas pianistas Gintaras Januševičius.

Festivalio meno vadovė prof. A.Krikščiūnaitė džiaugiasi, kad aštuntą vasarą vyksiantis festivalis jau užsiaugino savo publiką – ji žino, kur ateina, yra kultūringa. Anot A.Krikščiūnaitės, ypač stebisi ir džiaugiasi užsienio poilsiautojai, atradę tokių kokybiškų koncertų.

„Vasaros festivaliai reikalingi kaip atgaiva. Mūsų festivalis nesivaržo dėl įtakos. Juk einant iš paplūdimio galima užsukti į bažnyčią ir išgirsti, kad yra nuostabios muzikos. Dažnas, eidamas pro šalį, užsuka į renginį, suklūsta, pasilieka jame ir, žiūrėk, jų veidus pamatysi ir kituose festivalio koncertuose“, – sakė A.Krikščiūnaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.