Kauno miesto simfoninis orkestras pavasario sezonui paruošė nemažai staigmenų

Kauno miesto simfoninis orkestras (KMSO) tęsia duotą pažadą savo klausytojams. Praėjus gražiausioms metų šventėms, per antrająjį dvyliktojo sezono koncertų pusmetį orkestras pateiks dar daugiau nepamirštamų koncertinių programų su visame pasaulyje žinomais solistais, instrumentalistais bei batutos meistrais. Orkestro vadovas Algimantas Treikauskas neabejoja, kad net išrankiausių klasikinės muzikos mylėtojų lūkesčiai bus tikrai išpildyti.

Kauno miesto simfoninis orkestras.
Kauno miesto simfoninis orkestras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 19, 2017, 12:33 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 10:14 PM

KMSO jau sausio 20 -ąją kviečia pasiklausyti nuostabaus akordeono skambesio. Koncerte, kurį orkestras ir pavadino „Akordeono garsų skambesys“ kartu su KMSO scenoje pasirodys bei akordeono garsais klausytojų širdis džiugins jaunasis akordeonistas iš Lenkijos – Gražinos ir Kęstučio Bacevičių vardo muzikos akademijos Lodzėje studentas Aleksanderis Stachowskis.

Prieš metus vykusiame III tarptautiniame jaunųjų muzikų konkurse „Kaunas Sonorum“ šis jaunasis muzikas pelnė žiūrovų simpatijas ir aukščiausią vertinimo komisijos apdovanojimą – Grand Prix. Orkestrui diriguos Lietuvoje puikiai pažįstamas batutos meistras Martynas Staškus. Programoje skambės F. Mendelssohno-Bartholdo, L. van Beethoveno R. Galliano, A. Piazzollos kūriniai.

Pirmąjį šių metų vasario penktadienį orkestras minės jau 12 – ąjį savo gimtadienį ir ta proga džiaugsmingai kviečia visus gerbėjus prisiminti dvylikos savo veiklos metų pasiekimus, įgyvendintus planus, gautus apdovanojimus bei šalyje ir už jos ribų sukurtus projektus. Šventinį vakarą P. Tchaikovskio Koncertą fortepijonui ir orkestrui Nr. 1 b-moll, op.23 atliks pripažintas jaunasis fortepijono virtuozas – Kasparas Uinskas.

Muzikos recenzentai ypač pabrėžia unikalumą šio jaunojo muziko interpretacijos, kurią ženklina turtinga vaizduotė, išraiškos priemonių gausa, sugebėjimas laisvai ir tiksliai realizuoti sumanymą. Koncerte taip pat skambės A. Borodino Simfonija Nr. 2 h-moll ir M. Glinkos Operos „Ruslanas ir Liudmila“ uvertiūra. Gimtadienio koncerte diriguos ne vienerius metus Kauno miesto simfoninio orkestro vyriausiuoju dirigentu buvęs Modestas Pitrėnas.

Vasario 10 dieną, kaip ir kasmet, muzikos gerbėjai kviečiami į jau tradiciniu tapusį orkestro ir Kauno J. Naujalio muzikos gimnazijos mokinių – laureatų koncertą. Orkestrui bei solistams koncerto dieną diriguos Vokietijos radijo Saarbriukeno filharmonijos orkestro solo obojininkas, vieną dieną rankose laikantis obojų, o kitą – batutą.

Tai – asmenine charizma ir intriguojamais, išraiškingais, daugiaplaniais pasirodymais klausytojus žavintis bei vis labiau didinantis savo talento gerbėjų būrį Vilmantas Kaliūnas. Muzikantai, kuriems teko su juo groti, gerai vertina šio dirigento skleidžiamą energetiką, jo tobulą repeticijų organizavimą ir dirigavimo techniką.

KMSO vasario 24 d. klausytojams pristatys tęstinį edukacinį projektą „Diriguoja jaunieji“. Koncertų ciklas skirtas supažintinti muzikos gerbėjus su jaunaisiais šalies dirigentais, tuo pačiu ir juos paskatinti drąsiai kopti į kūrybos aukštumas. 2011 -aisiais prasidėjęs projektas sulaukė didelės sėkmės ne tik tarp klausytojų, bet ir tarp jaunųjų dirigentų.

Dera priminti, jog Kauno publika, Kaune veikiančių muzikos mokyklų, konservatorijų, universitetų studentai turėjo galimybių susipažinti su tarptautinių konkursų laureatais, tuomet tik pradėjusiais savo muzikinį profesinį kelią. Tęstinis projektas kaip tik ir kilo iš augančio visuomenės poreikio matyti jaunąją muzikų kartą.

Orkestras jauniesiems dirigentams suteikia visą reikiamą darbo bazę, repeticijų erdves, išsamiai pristato jų pasiekimus ir numatomas programas žiniasklaidoje. Savo ruožtu jaunieji dirigentai turi galimybę parengti savarankišką koncertą – vizitinę kortelę, kuri prisidės prie ateities planų formavimo.

Pirmajame šių metų ciklo koncerte Kauno miesto simfoninis orkestras klausytojams pristatys du jaunuosius dirigentus – Klaipėdos muzikinio teatro dirigentą Tomą Ambrozaitį ir Imantą Šimkų. Koncerto solistė – tarptautinių konkursų bei vardinių premijų laureatė, išskirtinio talento jaunoji smuikininkė Ugnė Liepa Žuklytė.

Antrajame koncerte iš ciklo „Diriguoja jaunieji“, kuris vyks kovo 3 dieną, orkestrui diriguos jau didžiausiose pasaulio koncertų salėse su žymiais simfoniniais orkestrais pasirodantis dirigentas iš Kroatijos Miran Vaupotic. Fortepijoninės muzikos mylėtojus džiugins vienas žymiausių šių dienų Lietuvos pianistų – Motiejus Bazaras. Baigiamajame ciklo koncerte kovo 24 d. programą pristatys ne kartą su orkestru pasirodęs dirigentas Vilmantas Kaliūnas.

Kaip ir kasmet, orkestras taip pat dalyvaus kompozitorių M. K. Čiurliono – E. Griego muzikos festivalyje. Kartu su Kauno valstybiniu choru (meno vadovas ir vyr. dirigentas Petras Bingelis) bei solistais ir instrumentalistais iš užsienio surengs du koncertus.

Kauno miesto simfoninis orkestras pasirengęs pradžiuginti ir mažuosius savo klausytojus edukacinių koncertų ciklu „Alavinis kareivėlis“. Anot vadovo A. Treikausko, suvokdamas vaikų edukacijos svarbą, šiuo projektu orkestras ieško naujų veiklos formų, kuriomis ir toliau prisideda prie vaikų muzikinio skonio formavimo.

Iki šiol supažindinęs juos su klasikiniais kūriniais (C. Saint-Sanso „Žvėrių karnavalas“, S. Prokofjevo simfoninė pasaka „Petia ir Vilkas“), kovo mėnesį kartu su partneriais iš Danijos orkestras parengs ir pristatys britų kompozitoriaus Keith Amos muzikinę pasaką „Alavinis kareivėlis“ H. Ch. Anderseno pasakos motyvais. Kūrinys skambės edukacinių popiečių Kauno moksleiviams ir koncertų „Visai šeimai“ metu.

Balandžio 21 d., orkestras klausytojus supažindins su tarptautinio konkurso „Belbrand 2015-2016“ laureatais. Kolektyvas ir solistai pasirodys diriguojami maestro iš Baltarusijos Viačeslavo Bartnocskio.

O jau balandžio 26 d., klasikinės muzikos gerbėjai, spėję pamilti ilgametį orkestro bičiulį, energingą, dinamišką ir universalų, kviestinį KMSO dirigentą, kuris išsiskiria plačiu repertuaru – Runnę Bergmanną, kviečiami nepraleisti būsimo koncerto. Koncerto solistas – taip pat ne kartą su orkestru pasirodęs jaunasis smuikininkas Laurensas Weinholdas. Pažymėtina, jog pirmą kartą koncerte bus atliekamas norvegų kompozitoriaus S. Kleibergo Koncertas smuikui ir orkestrui, kuris buvo sukurtas būtent šiam pasirodymui.

Balandžio mėnesį Kauno miesto simfoninio orkestro laukia bene dižiausių pastangų, daugybės repeticijų ir visapusiško pasiruošimo reikalaujantis projektas. Šis, galima sakyti, išskirtinis renginys vyks balandžio 5 –ąją, kai Kauno „Žalgirio“ arenoje bus gyvai pristatytas vienas garsiausių filmų kino istorijoje – „Titanikas“. 

Filmas bus rodomas didžiuliame HD ekrane, originalo kalba su lietuviškais subtitrais, o visą garso takelį atliks gyvai – 96-ių muzikantų simfoninis orkestras, 50-ties dainininkų choras ir solistai iš užsienio.

Projekto autoriai, tarptautinė kompanija „Avex Classics International“ (Japonija / Didžioji Britanija), visiems siūlo sugrįžti į „Titaniką“ ir, padedant moderniausioms technologijoms, išgyventi dar gilesnes emocijas nei kadaise kino teatre. Nepaisydamas didžiulio iššūkio, Kauno miesto simfoninis orkestras džiaugiasi jam suteikta galimybe dalyvauti šiame įspūdingame tarptautiniame projekte.

Gegužės 3 -ąją įvyks dvyliktojo orkestro sezono pabaigos koncertas. Kaip ir žadėjo, į Kauną dar kartą sugrįš praėjusių metų rudenį kompaktinę plokštelę su Kauno miesto simfoniniu orkestru įrašęs, didžiausiose scenose nuo San Francisko iki Tokijo pasirodantis, nuolatinis „Metropolitan Opera“ teatro solistas iš Jungtinių Amerikos Valstijų Johnas Osbornas.

Kartu su įspūdinguoju tenoru gražiausias uvertiūras, arijas ir duetus iš G. Donizečio ir Č. Guno operų atliks klasikinės muzikos mylėtojams visame pasaulyje pažįstamas sopranas iš Jungtinių Amerikos Valstijų Lynettė Tapia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.