Lietuvos kamerinis orkestras kviečia švęsti Mozarto gimtadienį

Genialusis austrų kompozitorius Wolfgangas Amadeus Mozartas gimė 1756-ųjų sausio 27 dieną. Šia proga sausio 28 -ąją Filharmonijos didžiojoje salėje skambės orkestro muzikos koncertas „Skiriama Mozartui“. Šventinę programą Lietuvos kamerinis orkestras (LKO) atliks su italų pianistu Alessandro Deljavanu ir dirigentu Modestu Barkausku.

Diriguoja M.Barkauskas.<br>D.Matvejevo nuotr.
Diriguoja M.Barkauskas.<br>D.Matvejevo nuotr.
Italų pianistas A.Deljavanas.<br>Organizatorių nuotr.
Italų pianistas A.Deljavanas.<br>Organizatorių nuotr.
LKO diriguoja M.Barkauskas.<br>D.Matvejevo nuotr.
LKO diriguoja M.Barkauskas.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 24, 2017, 1:30 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 1:52 PM

„Mano koncertai užima vietą tarp labai sudėtingų ir lengvų kūrinių; jie virtuoziški, malonūs ausiai ir netušti. Žinovas patirs malonumą, bet ir mėgėjas bus patenkintas, pats nesuvokdamas, kodėl“, – rašė W.A.Mozartas apie savo koncerto žanro kūrinius.

Tiesą sakant, toji kartais sunkiai paaiškinama magiška trauka ir teigiamas poveikis būdingi kone visai W.A.Mozarto muzikai, iki šiol sutraukiančiai į koncertus pačią įvairiausią publiką. Jo koncertai žavi lakia fantazija, nuotaikų kaita, melodingumu, tobulai išdailintomis detalėmis.

Nesudėtingą, sentimentalų koncerto turinį jis pripildo didingų herojinių, šventinių ir išdaigiškos linksmybės vaizdų. Be galo įvairus jo lyrikos pasaulis – nuo delikataus grakštumo iki audringo, sielos gelmes veriančio susijaudinimo. Kaip tik W.A.Mozartas suteikė koncerto formai klasikinį tobulumą.

W.A.Mozartui skirtame koncerte Filharmonijoje šįkart klausysimės Koncerto fortepijonui Nr. 22 Es-dur, KV 482, su energinga herojine pradžios tema. Kompozitoriaus gimtadienio proga Lietuvos kamerinis orkestras pravers savo aukso fondą ir greta šio Vienos klasiko muzikos atliks Luigi Boccherini ir Josepho Haydno kūrnius.

Koncerto pirmos dalies pradžioje išgirsime šviesa ir optimizmu, rokoko žavesiu ir energija, virtuoziškumu ir nuotaikų kontrastais trykštančią L.Boccherini Simfoniją Nr. 17 A-dur, op. 35 Nr. 3, G. 511. O koncerto antrąją dalį pradės J. Haydno Simfonija Nr. 6 D-dur, Hob. I:6, dėl pirmos dalies trumputės lėtos įžangos, primenančios saulėtekį, dar vadinamos „Ryto“ simfonija.

Gimtadienišką koncerto atmosferą pakaitrins programos pabaigai pasirinkta W.A.Mozarto Serenada styginiams G-dur Nr. 13, KV 525, dažniau vadinama „Mažąja nakties muzika“.

Kompozitorius rašė nemažai serenadų ir divertismentų svečių priėmimams parkuose, kitiems viešiems renginiams atvirame ore, koncertams draugų ir globėjų namuose, vestuvėms bei gimtadieniams.

Vakare su LKO klasiko Koncertą fortepijonui Nr. 22 atliksiantis Filharmonijos svečias, italų pianistas A.Deljavanas koncertuoja visame pasaulyje (Europos šalyse, Kinijoje, Kolumbijoje, Japonijoje, Pietų Korėjoje, JAV). Būdamas ne vieno konkurso laureatas, jis jau įrašė daugiau kaip 30 albumų.

Atlikėjas pasirodo su įvairiais orkestrais: Marijos teatro (Sankt Peterburgas), Milano simfoniniu, Haydno (Italija), Uhano filharmonijos (Kinija). „Jo grojimas trykšta jėga ir žavi artistiškumu“ (Dmitrijus Baškirovas). A. Deljavanas dalyvavo dokumentiniuose filmuose „F. Lisztas. Klajonių metai“ ir „Virtuoziškumas“.

Šventinę programą diriguos jaunosios kartos maestro, prof. Juozo Domarko ugdytinis Modestas Barkauskas, visada sulaukiąs ir publikos aplodismentų, ir muzikos kritikų komplimentų.

Orkestro muzikos koncertas „Skiriama Mozartui“ Filharmonijos Didžiojoje salėje skambės sausio 28 d., šeštadienį, 19 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.