Kaip Užgavėnes švęsdavo Lietuvos didieji kunigaikščiai?

LDK valdovų rūmai kviečia vilniečius ir miesto svečius smagiai paminėti Užgavėnių šventę su visa šeima šokant, žaidžiant ir puotaujant.

Rūmų damos ir dvariškiai mokys miestiečius istorinių šokių ir šventinių manierų.<br>Rengėjų nuotr.
Rūmų damos ir dvariškiai mokys miestiečius istorinių šokių ir šventinių manierų.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-02-25 08:19, atnaujinta 2017-04-09 02:22

Šiandien nuo 11 val. LDK valdovų rūmuose visų lauks kojūkininkai ir juokdarys, freilinos ir heroldas.

Lankytojai galės pasigaminti kaukę, virtualiai nusifotografuoti karnavalo šurmulyje, pažaisti istorinius stalo žaidimus, išmokti senųjų šokių, sužinoti apie rūmuose istoriniais laikais valgytus patiekalus ir netgi dalyvauti puotoje!

Vyno kelias į rūmus

Nuo 11 iki 16 val. Lankytojų vestibiulyje veiks nemokama meno studija visai šeimai „Pasigaminkime kaukę“. Net tris kartus – 12, 14 ir 16 val. – rengiamos teminės ekskursijos suaugusiesiems „Bakcho taurė: vaišių kultūra Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje“.

Tai reta proga sužinoti, kada ir kodėl LDK užsimezgė vyno kultūra, kaip ji skleidėsi valdovų ir didikų dvaruose, iš kokių šalių atvežtą vyną labiausiai vertino mūsų didieji kunigaikščiai, kiek pinigų išleisdavo jam pirkti.

Ekskursantai taip pat išgirs, kokiais patiekalais būdavo vaišinamasi Renesanso bei baroko epochų puotose ir kaip tie gardėsiai būdavo patiekiami.

Apie vyno kelią į Lietuvos didžiojo kunigaikščio rūmus ir diduomenės dvarus papasakos muziejaus gidė Elena ir ilgametę patirtį turintis garsus vyno žinovas Domininkas Velička, kviesiantis paskanauti eksperto rekomenduoto vyno. Ekskursijos kaina žmogui – 12 eurų. Būtina išankstinė registracija internete.

13 ir 15 val. prasidės edukaciniai užsiėmimai „Rūmų virtuvė – kasdieniška ir šventinė“. Šeimos su mokyklinio amžiaus vaikais kviečiamos susipažinti su Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kulinarijos istorija.

Pirmiausia bus apžiūrimi su šia tema susiję archeologiniai radiniai, vėliau vyks žaidimai, bus galima paspėlioti, iš kur į Lietuvą atkeliaudavo įvairūs maisto produktai, sužinoti, ką mėgdavo puotaudami valgyti valdovai ir jų svečiai, taip pat sukurti savo svajonių pietų meniu. Bilietas suaugusiajam – 2,50 euro, mokiniui, studentui ir senjorui – 0,80 euro.

Kainuos ne visos pramogos

Nuo 14 val. interaktyvi fotosiena nukels lankytojus į Užgavėnių karnavalo šėlsmą – šios nemokamos pramogos dalyviai galės papasakoti apie ją draugams nuotraukomis. Daug pramogų bus prieinama nusipirkus tik muziejaus bilietą.

Pavyzdžiui, tokių lankytojų lauks pirmo aukšto gotikinėse menėse nuo 11 iki 17 val. veiksiantis senovinių stalo žaidimų kampas.

Čia jie galės sužinoti, kaip žiloje senovėje galvą žaisdami sukdavo vikingai ir LDK rūmų gyventojai, išbandyti jų žaidimus.

Šalia antro aukšto gotikinėje sargybinėje nuolat eksponuojamų iečių, kalavijų, šarvų ir kitos ginkluotės bus įrengta istorinių ginklų ekspozicija. Jos eksponatus bus galima paliesti, o profesionalus ginklanešys apie juos papasakos ir atsakys į lankytojų klausimus.

Trečio aukšto renesansinėse antikamerose taip pat bus žaidžiama. Nuo 11 iki 17 val. čia lankytojai pasijus lyg milžinų karalystėje ir galės išbandyti komandinį šachmatų žaidimą. O nuo 13 val. kas valandą rūmų damos ir dvariškiai mokys miestiečius istorinių šokių bei šventinių manierų.

Aristokratiškos Užgavėnės

Linksmybės leis patirti, kad Lietuvoje nuo seno būta ne tik liaudiškų, bet ir aristokratiškų Užgavėnių šventės tradicijų. Jos susijusios būtent su šia vieta.

Didžiojoje renesansinėje menėje nuo 18 val. vyksianti Užgavėnių puota atskleis, kaip žiemą iš kiemo vydavo Žygimantas Augustas, nuskraidins ir į vėlesnę – Vladislovo Vazos epochą.

Baroko linksmybes atkurs senosios muzikos ir šokio ansamblio „Šv.Genezijaus trupė“ vaidinimai, specialiai šiam vakarui pagal istorinius receptus paruošti patiekalai.

Kur dar šiais laikais paragautum bajorų alaus sriubos, migdolais ir muskatinėmis razinomis įdarytos putpelės su miško grybais, apkeptų austrių su baltos duonos trupiniu? Bilietų kaina – 59,50 euro.

Užgavėnių linksmybės LDK valdovų rūmuose vyks vasario 25 d. 11–18 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.