„Vaidilos“ teatro scenoje dainuos legendinis „Ąžuoliuko“ choras

„Ąžuoliuko“ vardas, kiekvienam išsilavinusiam, besidominčiam kultūra ir menu Lietuvos šalies gyventojui reiškia tik viena – prestižinį berniukų ir jaunuolių chorą, kuris jau daugiau kaip pusę amžiaus garsina Lietuvą visame pasaulyje.

Choras „Ąžuoliukas“.<br>A.Rakausko nuotr.
Choras „Ąžuoliukas“.<br>A.Rakausko nuotr.
Choras „Ąžuoliukas“.<br>A.Rakausko nuotr.
Choras „Ąžuoliukas“.<br>A.Rakausko nuotr.
Choras „Ąžuoliukas“.<br>A.Rakausko nuotr.
Choras „Ąžuoliukas“.<br>A.Rakausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 13, 2017, 3:55 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 1:35 AM

Šįkart kolektyvas surengs koncertą „Vaidilos“ teatre. Kovo 22 d. 19 val. Jis kviečia gerbėjus pasiklausyti šia proga parengtos išskirtinės programos.

Jau beveik šešiasdešimt metų gyvuojantis choras tapo vienu ryškiausių Lietuvos muzikinių ženklų. Būti šio choro nariu nuo seno reiškia ir prestižą, ir pasididžiavimą, ir net tam tikrą elgesio bei etikos kodeksą.

„Ąžuoliuko“ choro istorija prasidėjo 1959 metais, kai jį įkūrė nepaprasto talento pedagogas ir chorvedys, profesorius Hermanas Perelšteinas. 1960 metais edukacinę ir chorinę veiklą choras pradėjo vykdyti Vilniaus mokytojų namuose, kur yra įsikūręs iki šiol.

1979 metais buvo įkurta ir Vilniaus „Ąžuoliuko“ muzikos mokykla, kurioje vaikai gauna aukšto lygio muzikinį išsilavinimą. „Ąžuoliukas“ yra išugdęs daugybę garsių operos solistų, tarp jų – Vladimirą Prudnikovą, Arūną Malikėną, Rafailą Karpį, Kostą Smoriginą. Šio choro ugdytiniai yra kompozitorius, choro „Jauna muzika“ vadovas Vaclovas Augustinas, choro „Brevis“ vadovas Gintautas Venislovas, choro „Aukuras“ vadovas Alfonsas Vildžiūnas ir daug kitų žinomų žmonių.

Šiuo metu jauniausiam choro dainininkui yra šešeri, vyriausiam – per 40 metų.

„Ąžuoliukas“ rengia įvairiausio turinio ir žanrų muzikines programas – nuo Renesanso iki šiuolaikinių muzikos kūrinių, džiazo, populiariosios bei liaudies muzikos. Didelę choro repertuaro dalį sudaro opusai, atliekami su mūsų šalies bei užsienio simfoniniais orkestrais.

„Ąžuoliuko“ gastrolių maršrutai driekiasi nuo JAV iki Japonijos, o Europoje lengviau išvardinti šalis, kuriose choras nėra dainavęs.

„Ąžuoliukas“ niekada nebuvo konkursinis kolektyvas, kuris keliauja iš vienų varžybų į kitas, specialiai joms rengiasi. Tačiau, nepaisant to, vaikų ir jaunuolių choras yra laimėjęs Didįjį prizą chorų konkurse Nante (Prancūzija), o vyrų choras tapo aukščiausio lygio tarptautinių konkursų Marktoberdorfe (Vokietija), Goricijoje (Italija) ir Tolosoje (Ispanija) laureatu.

„Ąžuoliukas“ padarė per šimtą archyvinių įrašų Lietuvos ir užsienio radijo stotims, ne kartą dalyvavo televizijos laidose ir kino filmuose (Lietuvoje, Slovėnijoje, Vokietijoje, Rusijoje, Švedijoje, Čekijoje, Danijoje, Prancūzijoje, Graikijoje, Japonijoje), dainavo muzikiniuose spektakliuose. Choro atliekama muzika skamba 35-iose vinilinėse ir 20-yje kompaktinių plokštelių. Tai, kad „Ąžuoliuko“ vardas yra toks žinomas ir gerbiamas, laikomas išskirtiniu muzikos reiškiniu Lietuvoje – pirmiausia choro meno vadovo Vytauto Miškinio nuopelnas. Jis „Ąžuoliuke“ – nuo 1961 metų, čia pradėjo dainuoti, vėliau (nuo 1971 metų) dirbo chormeisteriu, o 1979 metais tapo choro meno vadovu.

Choro „Ąžuoliukas“ koncertas „Vaidilos“ teatre – kovo 22 d. 19 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.