Lietuvos partizaninio judėjimo vadą Adolfą Ramanauską-Vanagą primins paminklas

Lazdijuose, aikštėje prieš Šv.Onos bažnyčią, atidengtas paminklas vienam garsiausių Lietuvos partizaninio judėjimo vadų Adolfui Ramanauskui-Vanagui.

Paminklas A.Ramanauskui-Vanagui – jo vardu pavadintoje aikštėje.<br>N.Rasiulienės nuotr.
Paminklas A.Ramanauskui-Vanagui – jo vardu pavadintoje aikštėje.<br>N.Rasiulienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė („Lietuvos rytas“)

Mar 16, 2017, 11:19 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 9:43 PM

Skulptoriaus Jono Jagėlos sukurtą paminklą Pietų Lietuvos partizanų srities ir Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio gynybos pajėgų vadui A.Ramanauskui-Vanagui, sovietų saugumiečių nužudytam 1957 metų lapkričio 29 dieną, iš pradžių ketinta statyti Bielėnų kaime.

Į šį Lazdijų rajono pakraštyje, prie Lietuvos ir Lenkijos valstybės sienos esantį kaimą trejų metų A.Ramanauską iš JAV tėvai parsivežė 1921 metais.

Gimtinėse ar žūties vietose pastatyti paminklus visiems aštuoniems 1949 metų vasario 16 dieną Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio deklaraciją pasirašiusiems partizanams nusprendė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centras.

Lazdijuose atidengtas jau ketvirtas paminklas.

Per porą metų ketinama įamžinti ir kitų keturių Lietuvos pokario ginkluotąjį pasipriešinimą įteisinusios Deklaracijos signatarų atminimą.

„Mums pavyko perkalbėti jo direktorę Birutę Burauskaitę paminklą A.Ramanauskui-Vanagui atidengti Lazdijuose, kad kuo daugiau žmonių jį kasdien matytų ir prisimintų šio žmogaus nuopelnus valstybei.

Jo tėviškėje atidengtas paminklinis akmuo, pastatytas koplytstulpis“, – sakė meras Artūras Margelis.

Paminklo atidengime dalyvavusi partizanų vado dukra Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė priminė, jog jos tėvas buvo pedagogas iš pašaukimo, tikrąja prasme – karininkas, o abi šias savybes puikiai suderino, kai užėjus sovietų okupacijai išėjo sugrąžinti Lietuvai neprilausomybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.