Spalvinga lokių armija gausėja: dvi skulptūros išdygs ir Vilniuje

Nenustebkite prie Vokietijos ambasados Vilniuje išvydę dvi tikro dydžio lokių skulptūras  iš  stiklo pluoštu armuoto plastiko. Tai - tolerantiškos Vokietijos simbolis "Buddy-Bär". Nuo gegužės 5-osios lokiai draugiškai sveikins ambasados lankytojus, praeivius ir automobilių vairuotojus.

 Paroda "United Buddy Bears" Vienoje.<br> Wikipedia nuotr.
 Paroda "United Buddy Bears" Vienoje.<br> Wikipedia nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-04-29 15:57


Tokios pat, tik skirtingai ištapytos skulptūros stovi priešais daugelį Vokietijos ambasadų ir konsulatų  visame pasaulyje - Vašingtone, Tokijuje, Dakoje, Sankt Peterburge, Taipėjuje, Paryžiuje, Naujajame Delyje ir daugybėje kitų miestų. Tačiau jas ištapė tų šalių menininkai, todėl figūrėlės tarsi susiejo vokišką kilmę ir įvairių tautų kultūrų ypatumus.


Lokių „Buddy Bär“ sėkmės istorija prasidėjo 2001-aisiais, kai Berlyne buvo dekoruoti  ir po visą miestą pasklido apie 350 lokių. Daugiakultūriame mieste jie tapo svetingumo ir pagarbos kitoms kultūroms ženklu. 


Pirmąjį lokį 2001 metais sukūrė Eva ir Klausas Herlitzai, bendradarbiaudami su skulptoriumi Romanu Strobliu.


Tais pačiais metais buvo surengtas lokių „Buddy Bär“ šou, o 2002-aisiais startavo projektas „United Buddy Bears“ – per pasaulį keliaujanti paroda.  Dabar yra sukurta jau apie 1 400 spalvingų lokių, per 1 100 jų stovi už Berlyno ir Brandenburgo ribų. 


Keliaujančios parodos „United Buddy Bears“ kolekcijoje iki šiol buvo du lietuviški lokiai. Juos dekoravo  menininkės Dalia Likšaitė ir Ona Paliukienė. Vokietijos ambasada pagausins kolekciją dar dviem, taip sutvirtindama glaudžius Vokietijos ir Lietuvos ryšius.


Vieną lokį nuspalvino Viekšnių gimnazijos moksleiviai, o antrąjį – viešąjį konkursą laimėjęs Vilniaus menininkas Vincas Matonis. 


Pirmą kartą abu lokiai buvo prisistatyti šalies visuomenei 2016 metais Valdovų rūmuose švenčiant Vokietijos Vienybės dieną. Dabar skulptūros atsidurs savo galutinėje  vietoje – prie Vokietijos ambasados. 


Skulptūrų atidengimo  ceremonija - gegužės 5 d., 16.30 val. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.