Trumpiausios nakties renginių gidas: įdomiausios 2017 metų Joninės Lietuvoje Joninių gidas: šventės programos Kaune, Šiauliuose, Klaipėdoje, Nidoje ir kituose šalies kampeliuose

Jonines arba Rasas švenčia visa Lietuva. Siūlome jums įdomiausias švenčių programas - nuo Birštono iki Klaipėdos, nuo Šiaulių iki Kauno.

 Joninės.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Joninės.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Joninės.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Joninės.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Joninės.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Joninės.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Joninės.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Joninės.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Joninės.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Joninės.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Joninės.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Joninės.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Joninės.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Joninės.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Joninės.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Joninės.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Joninės.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Joninės.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jun 23, 2017, 5:49 PM, atnaujinta Jun 23, 2017, 6:33 PM

Šiauliečiai rinksis prie Rėkyvos ežero

Prie Rėkyvos ežero palydėti trumpiausią naktį ir pasitikti aušrą šiauliečius ir miesto svečius penktadienio vakarą kviečia Šiaulių kultūros centras. Anot jo, šiųmetės tradicijomis ir apeigomis paremtos Joninės leis prisiliesti prie senųjų šventės ištakų. 

„Šių metų Joninės visiškai kitokios nei buvo iki šiol. Atsisakyta dirbtinų, šiai šventei netinkamų elementų, sugrįžta prie etnokultūros, prie tikrojo, apeiginio Joninių šventimo. Be apeigų ir tradicijomis paremtų žaidybinių elementų, šventės dalyvių laukia ir koncertas, naktišokiai, vyks prekymetis, kuriame lankytojai galės įsigyti įvairių sertifikuotų tautinio ir kulinarinio paveldo gaminių. Džiugu, kad Rėkyvos gyventojai teigiamai reaguoja į vykstančias kultūrines iniciatyvas, aktyviai įsilieja į Kultūros centro organizuojamas veiklas, pavyzdžiui, įsitraukia į kūrybines dirbtuves, kuriose kuriamos šiaudinės skulptūros. Galutinį kūrybinį produktą šventės dalyviai išvys Joninių dieną prie Rėkyvos ežero“, – pasakoja Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė. 

Šventės metu veiks Žolynų kiemas, kuriame net tik Rėkyvos bendruomenės ir sodų bendrijos pristatys savo veiklą, bet ir žolininkės dalysis įvairiais praktiniais patarimais: papasakos, kuri žolė ligas išgydo, o kurių geriau neskinti ir apeiti. Simbolinis šiaudinių skulptūrų ir Joninių laužo uždegimas apeigas užbaigs. Visos šventės metu koncertuos grupės „Tykiai“, „ETC“, netradicinio folkloro grupė „Vadauja“ ir grupė „Auksa Žovis“. Šventė tęsis naktišokiais su grupe „Šiauliai United“ ir DJ Edgaru. 

Kauniečiai švęs senojoje prieplaukoje su grupe iš Kijevo

Nuo lietuvių liaudies sutartinių iki mongoliškų dainų – tokį platų repertuarą sukaupusi gerai žinoma pasaulinėje muzikos scenoje grupė iš Kijevo „TaRuta“ vėl svečiuojasi Kaune. Ji bus viena iš penktadienio vakarą Kauno senosios prieplaukos amfiteatre prasidėsiančios Joninių šventės programos dalyvių. 

Originalaus skambesio grupė savo 8 metų gyvavimo laikotarpį dukart nugalėjo nacionaliniame muzikos festivalyje „Chervona Ruta“, Ukrainoje. Ji puikiai pasirodė ir kituose festivaliuose: „Talinn Music Week“, „EuroRadio Folk Festival“, „Koktebel Jazz Festival“, „Land of Dreams“, „Kauno Hanza dienos“, „Skamba skamba kankliai“, „Euro-Basket 2011“, „Slavske Rock“ ir kituose. Grupėje groja folkloro tyrinėtojai Jevgenas bei Olena Romanenko, profesionalūs muzikantai Tarasas Kozakas, Oleksandras Atamas, Rostislavas Mamadloikovas ir Jaryna Tovkailo. 

Amfiteatre vyksiančiame nemokamame renginyje taip pat dalyvaus Lietuvos muzikantai – etninio folkroko grupė „Marga muzika“ bei roko grupė „Bon Jeans“ su „Bon Jovi“, „Def Leppard“, „Europe“ ir kitų grupių hitų programa

Grupė „Marga muzika“ (Enrikas Slavinskis – gitara, airiškas bazukis, Paulius Rukas – bosinė gitara, Gediminas Stankevičius – būgnai, Eglė Jačauskienė, Laurita Peleniūtė bei Jekaterina Pranevič – vokalas) savo kūryboje jungia skirtingas tautas bei skirtingus muzikos stilius. Tai – projektas, vienijantis skirtingų tautų folklorą savo kūryboje. Grupės programoje skamba latvių, lenkų, baltarusių, rumunų, slovėnų, žydų, serbų, vengrų, suomių, graikų, anglų kalbos ir dar daugiau. 

Pristatydami grupę „Bon Jeans“, organizatoriai pabrėžia, kad tai – karštas ir pikantiškas, glamūrinis hardrokas, ekspresyviai, energingai atliekamas veteranų muzikantų, suvienijusių savo pajėgas 2009 metais „Bon Jovi“ ir „Def Leppard“ projektams. Tos pastangos garantavo grupei publikos palaikymą visoje Lietuvoje, koncertuojant lauko festivaliuose, šventėse, populiariausiuose šalies klubuose. Garantavo ir prestižinius muzikinius apdovanojimus, kvietimus į televiziją ar tapti videoklipų herojais. Ši grupė, tai – poproko veteranas Ramūnas Grybauskas ir jo ilgametis bendražygis Dalius Mintaučkis iš grupių „Angelas“ bei „Vitražas“. Tai – ir amerikiečių gitarų „Charvel“ bei danų kompanijos „TC electronic“ reklaminis veidas Giedrius Balčiūnas, savo ankstyvoje karjeroje pripažintas jaunosios kartos elektrinės gitaros virtuozu, o 2007-aisiais laimėjęs geriausio gitaristo titulą konkurse „Gitarų šėlsmas“. Taip pat savo meistriškumą tobulinęs legendinėje grupėje „S.B.S.“ bei LNK televizijos laidoje „Muzikos akademija“ ir kituose projektuose. Tai – būgnininkas Robertas Dusevičius, roko žvaigždės karjerą pradėjęs dar giliu sovietmečiu, šiandien – gerai žinomas muzikantas ne tik Lietuvoje, bet ir Lenkijoje. 

2014 metų gale buvo įrašytas debiutinis šios grupės albumas. Jos nariai, pabrėždami savo tautiškumą ir etnines šaknis (gimė bei užaugo Kaune), puoselėja lietuvišką muziką, kuria autorinius darbus, daug dėmesio skirdami ir įvaizdžio elementams, kostiumams, scenos dekoracijoms. Savo koncertuose jie suteikia įdomų reginį žiūrovams. 

Pasak Kauno miesto savivaldybės, įrengusios Kauno senosios prieplaukos amfiteatrą prie Nemuno, atstovo Arnoldo Bukelio, Joninių šventėje liepsnos laužas, bus daug žolynų vainikams pinti ir smagaus pašėliojimo, beieškant legendinio paparčio žiedo. 

Kačerginė kviečia į kurorto gegužinę

Penktadienio vakarą Liepų parke dviračių, dviratukų ir retro automobilių paradu prasidės Kačerginės kurorto gegužinė. 

Vaikams ji siūlo šėliones su pramoginės muzikos studija DND, šeimoms, kaimynams, draugams – nemažai koncertinių programų ir pramogų iki pat nakties. 

Dėmesio, damos, – kiekviena, atvykusi į žavioje pakrantėje prie Nemuno esančios Kačerginės gegužinę, galės (jei tik atitinkamai pasiruoš), „kaip Smetonos laikais“, dalyvauti gražiausios kurorto skrybėlaitės rinkimuose ir laimėti prizų. 

Pasibaigus rinkimams, prasidės muzikiniai pasirodymai. Pirmiausia koncertuos „Mamų ir dukrų kvartetas“, vėliau – Ežerėlio kultūros centro moterų šokių grupė „Vijoklė“ ir Kačerginės liaudies muzikos kapela „Nemuno vingis“. O galiausiai į sceną pakils „Husarai“ (pramoginės muzikos grupė). 

Kam norėsis ne tik stebėtoju būti, bet ir aktyviai dalyvauti, galės rinktis pramogas, kurių parengė UAB „Sumanus pasaulis“, Joninių nakties magai, viešosios įstaigos „Stubos“ vainikų pynimo dirbtuvėlė, viešoji įstaiga „Šokio virusas“. Dar bus galima žaisti, šokti, tapti fotosesijos veidu. Žinoma, nepamiršus vainikuoti Jonų ir Janinų. 

Birštono kurortas Jonines kviečia sutikti Baseinų naktyse

Birštono kurortas kviečia trumpiausią metų naktį švęsti kitaip – paparčio žiedo ieškant paslaptingose Baseinų naktyse. Joninių proga, birželio 23 d., kurorto SPA centruose ir sanatorijose baseinai veiks naktį, visą savaitgalį Birštono sveikatingumo įstaigose Janinoms ir Jonams bus taikomos nuolaidos ir specialios akcijos.

„Eglės“ sanatorija kviečia šventę praleisti mėgaujantis mineralinio vandens voniomis, čia birželio 23 d. lankytojai į baseinų ir pirčių kompleksą bus papildomai įleidžiami 22:00, 23:00 ir 24:00 valandomis, iki pat 01:00 val. „Eglės“ sanatorija Jonus ir Janinas trumpiausią metų naktį baseinų ir pirčių komplekse kviečia pramogauti nemokamai. Joninių naktį sušlapti nori ne visi, todėl „Eglės“ sanatorija parengė ir daugiau pramogų – birželio 23 d., 19:30 val., kartu su VDU tautinių šokių ansambliu „Žilvitis“, kviečia švęsti Jonines prisimenant šios šventės papročius. Trumpiausią metų naktį bus deginami laužai, žaidžiami žaidimai, į Nemuną leidžiami vainikai, bus ieškoma paparčio žiedo.   

Birželio 23 d. „Tulpės“ sanatorijos baseino ir pirčių kompleksas veiks iki 24:00 val., paskutinis įėjimas į baseino ir pirčių kompleksą – 22:30 val. Jonams ir  Janinoms vandens pramogoms bus taikoma 50 proc. nuolaida.

„Royal SPA Residence“ pirmą kartą prisijungia prie Baseinų nakties iniciatyvos ir Birštono gyventojų bei svečių lauks birželio 23 d. iki pat vidurnakčio. Išsiilgę poilsio kviečiami pasilepinti vasara kvepiančiomis SPA procedūromis: rasotos „Pievos kerai“, „Pienių kerai“, „Žaliosios arbatos kerai“. Kad Joninių nakties laukti būtų smagiau, SPA centras kviečia į kavos degustaciją „Kitokia kava“.

Naujausia vieta pailsėti Birštone – „Vytautas Mineral Spa“ visuomet aktyviai dalyvauja bendrose miesto iniciatyvose, taip pat ir Baseinų naktyje. Joninių naktį modernioje erdvėje baseinai dirbs iki 24:00 val., o svečiai bus vaišinami specialiais sveikuoliškais žaliaisiais kokteiliais su mineraliniu vandeniu. Rasoms, Jonams ir Janinoms (pateikus asmens dokumentą) vandens pramogoms bus taikoma 50 proc. nuolaida.

Po maudynių Birštono kurorto baseinuose, Joninių šventę bus galima pratęsti pramogų Birštone organizatorių „Čiulba ulba“ renginyje „Paslaptinga Joninių naktis. Senųjų tradicijų tąsa“, prie Birštono trečiojo ežerėlio (skaičiuojant nuo miesto). Birželio 23–24 d. renginyje netrūks visai šeimai skirtų pramogų. Žinoma etnologė parodys, papasakos ir perteiks, kuo ypatinga Joninių naktis, kokią ji turi galią ir kaip galima šia galia pasinaudoti siekiant gilesnio savęs apsivalymo. Dviejų dienų renginyje lankytojų lauks: kupolės atidarymas, vainikų pynimas, saulės palyda, vakaronė bei žaidimai, maudynės šventame gyvame vandenyje, ugnies įžiebimas, gydymas ugnies stichija.

Jonavos Joninės kviečia visus į Jonų respubliką

Birželio 23 dieną visus atvykstančius į Jonavą pasitiks užrašai ,,Jonų Respublika“.  2005 m. įkurta Respublika su sostine Jonava jau turi 2300 užsiregistravusių piliečių iš Lenkijos, JAV, Olandijos, Norvegijos, Rumunijos, Ispanijos, Čekijos, Kroatijos, Italijos, Vokietijos ir iš 21 Lietuvos rajono.

Šių metų Joninių šventėje Jonavoje netrūks linksmybių. Veiks amatų kiemeliai, vilios  „kermošius“, koncertuos grupės „Jonis“, „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“, kolektyvai iš Jonavos.

Susirinkusius sveikins Jonų Respublikos prezidentas, vyks naujojo prezidento inauguracijos iškilmės, pasiučiausios polkos šokėjų ir muzikantų konkursas „Jono kieme – šurmulynė“ , bus apdovanoti fotografijų konkurso „Žalu žalu žolynėlis“ autoriai. Daugiausiai balsų surinkusios nuotraukos bus rodomos didžiajame šventės ekrane.

Žiūrovus stebins vandens ir ugnies reginys „Ein saulelė aplinkui dangų“ su atlikėja Rasa Serra. Šventės kulminacija – šokančių spalvotų fontanų šou,  kuris vyks prie Joninių tvenkinio. Šventę papuoš fejerverkai ir naktišokiai su grupe „Kristal“ bei DJ Wild Dee.

„Paruošėme įvairiapusę, Joninių šventės dvasią atitinkančią programą. Ją sudėliojome taip, kad  žiūrovai galėtų ne tik pasyviai stebėti koncertus didžiojoje estradoje, bet ir turėtų galimybę aktyviai dalyvauti varžytuvėse, pasimokyti senųjų amatų, su vaikais nueiti į vaikų pramogų zoną. Sakoma, Joninių naktis gausi įvairių stebuklų ir burtų, todėl žiūrovų laukianti ugnies, muzikos, vandens ir šokančių fontanų programa išties turėtų būti mistiška bei įspūdinga“,  –  pristatydamas šventę sakė Jonavos kultūros centro direktorius Sergejus Jefimenka.

Neringoje –  folkloro festivalis ir sutuoktuvės pagal XIX a. Mažosios Lietuvos papročius 

Neringos gyventojai ir svečiai birželio 23-25 dienomis taps didžiausios šalyje vestuvių puotos liudytojais, mat festivalio „Tek saulužė ant maračių“ organizatoriai, laikydamiesi XIX a. Mažosios Lietuvos papročių, sutuoks klaipėdiečių porą. 

Paskelbus atranką porų, norinčiųjų tapti festivalio „Teksaulužė ant maračių“ vestuvių šventės dalimi, buvo sulaukta per 30 jaunavedžių anketų. Įvertinus visas aplinkybes, technines ir teisines galimybes bei potencialių jaunavedžių pasiruošimą ir motyvaciją, festivalio pora tapo klaipėdiečiai Donata ir Valmantas. 

Šios poros vestuvių apeigos prasidės jau penktadienį, birželio 23-iąją. Vakarą slėnyje greta Parnidžio kopos susipins Rasų šventės ir mergvakario tradicijos. Kaip pastebi festivalio organizatoriai ir vestuvių puotos režisieriai, tiek Rasos, tiek mergvakario apeigos turi daug bendrų tradicijų, pavyzdžiui, žoliavimas, vainikų pynimas. Tylos slėnyje visos šios tradicijos ir atgims, taip duodamos pradžią ypatingai artėjančio savaitgalio šventinei nuotaikai. 

Penktadienio vakarą netruks ir Joninėms būdingo šurmulio – naktinėti kviesianti Joninių šventė vyks pievoje greta Nidos uosto, kuriame vasaros dangaus žvaigždes šokdins vakarinio koncerto
dalyviai – Gilė, „Sandra Carrillo and Sabor Latino LT“ (Ispanija-Italija-Lietuva) bei „Paranda Polar“. 

Birželio 24-oji Neringoje gyvenančių ir viešinčių neskubins ir anksti nebudins – vidurdienį savo žinias paįvairinti kvies edukaciniai užsiėmimai (jie vyks penktadienį ir šeštadienį), o kiek vėliau po Nidą paklajoti kvies muzikuojantys festivalio „Tek saulužė ant maračių“ kolektyvai. 

Įžanga vestuvių šventei taps pievoje greta Nidos uosto etnologo dr. Vytauto Tumėno skaitoma paskaita apie meilės, vaisingumo bei erotikos simboliką lietuvių etninėje kultūroje. 

Apeigos, kurių metu pagal Mažosios Lietuvos papročius bus sutuokti klaipėdiečiai Donata ir Valmantas, prasidės šeštadienio vakarą. Tradicinės nuotakos išlydėtuvės bus surengtos Žvejo etnografinėje sodyboje, o Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos kiemelyje paskutiniąsias laisvo gyvenimo minutes leis jaunikis. Jaunikiui radus nuotaką, prasidės jų kelionė į „vinčiavą“. Tuoktuvių apeigos vyks pievoje greta Nidos uosto. 

Jaunieji sulauks ir iš už jūrų marių atkeliavusių dovanų -ispanų kolektyvas dovanos šokių pasirodymą, Armėnijos „Teryjan“ kultūros centras pristatys Armėnijos etninių regionų vestuvių kostiumus, susirinkusiems koncertuos šios šalies dūdukininkas Sevada Iritsijanas. 

Joninių dienos linksmybės tęsis vakaro koncerte, kuriame pasirodys orkestras „Rakija Klezmer orkestar“ bei „Garbanotas bosistas“, o Vilniaus dailės akademijos studentai demonstruos savo kurtus kostiumus. 

Birželio 25-ąją, sekmadienį, festivalis „Tek saulužė ant maračių“ saulę kvies sveikinti ant Parnidžio kopos, kur vyks muzikos seansas. Nidos kultūros ir turizmo informacijos centre „Agila“ tą popietę bus rodomas spektaklis visai šeimai „Apie meilę, akrą ir kiškio kopūstus“, režisierius Aidas Giniotis. 

Magiškąjį Joninių vakarą klaipėdiečiai švęs Jono kalne

Klaipėdoje, Jono kalne, penktadienio vakarą prasidės Joninių šventė. Magiškąjį vakarą bus
pinami vainikai, bus burtų, skanios žolininkių arbatos, žaidimų, degantis laužas. Čia skambės tradicinė muzika, vyks trankūs šokiai, o vidurnaktį nušvis ugnies misterija „Paparčio žiedas“. 

Tradiciškai Klaipėdos Turgaus gatvėje visą dieną iki vėlumos veiks Joninių jomarkas. 

Lietuvos nacionalinės televizijos laida „Duokim garo!“ jau keletą metų transliuoja Klaipėdoje vykstančią Joninių šventę. Taip bus ir šiemet. Laidos vedėjai primins Joninių nakties apeigas, papročius, žaismingai pristatys dalyvaujančius kolektyvus. O jų, pasak Klaipėdos etnokultūros centro, gausu: „Radvija“ (Radviliškis), „Ratilai“ (Vilnius), „Žibinyčia“ (Marijampolė), klaipėdiečiai „Mingė“, „Martvežiai“, „Senoliai“, „Kuršių ainiai“, „Alka“, grupė „FOLKS“. Į šventę iš Latvijos atvyks etnomuzikologių merginų suburta grupė „Tautumeitas“. Muzikuojančios ir daugiabalsiu dainavimu stebinančios merginos, pasak šventės organizatorių, pakviestos neatsitiktinai. Viešnios leis pajusti bent dalelę kaimynų latvių Joninių, arba Lyguo, šventės tradicijų bei folkloro. Tarp dalyvių taip pat bus Klaipėdos – kultūros sostinės renginius nušviečiantys smilgininkai. 

Prieš pat vidurnaktį Jono kalną juosiančiame vandenyje išsiskleis ugnies papartis. Unikalią Joninių nakties ugnies misteriją „Paparčio žiedas“ kuria Jordi NN (Ispanija), Mantvydas VV, garsas – projektas „Donis“. 

Kaip žada Klaipėdos etnokultūros centras, Joninių jomarkas, šurmuliuosiantis Turgaus gatvėje, – kaip visada bus kvapnus, gėlėtas, vainikuotas. Prekiautojai siūlys įsigyti gardžių žolelių arbatų, medaus, sūrio, duonos, lietuvininkų „vofelių“, gardžių kepinių, mėsos gaminių bei puikių dirbinių buičiai pagražinti ir sielai pradžiuginti.

Šventė ant Altoniškių piliakalnio – su kalno pagerbimo apeiga 

Visų šventės dalyvių laukia tradicinės kalno pagerbimo apeigos bei prausimasis Ovos upelyje. Žadamas ir Ąžuolo pagerbimas, dalinimasis duona bei gira, kupoliavimas, aukuro ugnies kūrimas,
būrimai, saulės palydėjimas, vainikų leidimas Nemune, šokiai ir žaidimai, šokinėjimai per laužą. Kantriausieji, neabejotinai, kupoliaudami sulauks ir saulės patekėjimo. 

Jaukiausias vasaros renginys Taurakiemio širdyje – Piliuonos vasaros estradoje kvies pasitikti magiškiausią ir trumpiausią metų naktį drauge su „paparčio žiedų ekspertais“ iš liaudiškos muzikos kapelos „Laumena“ bei Samylų kultūros centro etnografiniu ansambliu „Senolės“. Kaip pridera Joninių šventėje, bus čia visko: burtų, laumių monų, gaiviausios rasos, o „užsigardžiavimui“ – dainininko Mino atliekamų dainų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.