Vargonų sekmadieniuose – ne tik muzika, bet ir ekskursijos po instrumento vidų!

Kas ir kada išrado vargonus? Iš ko vargonai pagaminti, koks jų veikimo principas? Kodėl vargonai turi net kelias klaviatūras, begalę mygtukų ir svirtelių? Kas yra registrai? Kurie vargonai yra didžiausi pasaulyje, Europoje, Lietuvoje? Kuris žymus XVIII a. kompozitorius suteikė vargonams instrumentų karaliaus titulą? Kas buvo Šv. Cecilija ir kodėl daugumoje senųjų paveikslų ji vaizduojama grojanti vargonais?

Ciklo metu po tris koncertus įvyks Marijampolės Šv. arkangelo Mykolo bazilikoje, Vilkaviškio katedroje ir Molėtų Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje. <br> Rengėjų nuotr.
Ciklo metu po tris koncertus įvyks Marijampolės Šv. arkangelo Mykolo bazilikoje, Vilkaviškio katedroje ir Molėtų Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje. <br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 21, 2017, 12:48 PM

Atsakymų į šiuos ir kitus klausimus ieškosime teminiuose koncertuose “Instrumentų karalius kviečia!”. Ir dideli, ir maži kviečiami sekmadienio popietes praleisti su vargonais, susipažinti su itin įdomios profesijos atstovais – vargonininkais, išgirsti, kaip virtuoziškai, išradingai ir spalvingai jie prakalbina karaliumi tituluojamą instrumentą, pasiklausyti intriguojančių muzikinių istorijų. Ir būtinai pasinaudoti galimybe pasižvalgyti po vargonų vidų bei patiems pabandyti pagroti rankomis ir net kojomis!

Nacionalinė vargonininkų asociacija, šiemet mininti savo veiklos 10-metį, organizuoja dešimties edukacinių koncertų ciklą visai šeimai. Po tris koncertus įvyks Marijampolės Šv. arkangelo Mykolo bazilikoje, Vilkaviškio katedroje ir Molėtų Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje. 

Sakralinės muzikos puslapius vartys ir tūkstantmetį siekiančias vargonų istorijas pasakos Nacionalinės vargonininkų asociacijos nariai – nacionalinių ir tarptautinių konkursų laureatai, mokytojai, dėstytojai, studentai.

Šiais koncertais taip pat pažymėsime Sūduvos vargonų dirbtuvių 30-metį. Sūduvos vargonų dirbtuvės – vienos produktyviausių ir profesionaliausių Lietuvos vargonų dirbtuvių, o marijampoliečių meistrų Algio Stepanausko ir Gintauto Pilypaičio kūriniai – Marijampolės bazilikos, Molėtų Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios ir Vilkaviškio katedros vargonai – pelnytai priskiriami prie aukščiausios kokybės instrumentų.

Dešimtasis, Šv. Cecilijos dienai skirtas, iškilmingas ciklo koncertas lapkritį vyks Nacionalinės vargonininkų asociacijos būstinėje – Vilniaus Pilaitės Šv. Juozapo parapijoje: renginio metu bus renkamos lėšos naujų vargonų Pilaitės bažnyčioje statybai.

Vargonus populiarinančius edukacinius projektus Nacionalinė vargonininkų asociacija (NVA) įgyvendina nuo 2007-ųjų: Asociacijos sumanytojai ir įkūrėjai dr. Aušra Motūzaitė-Pinkevičienė, dr. Vidas Pinkevičius ir Paulius Grigonis pristatydami vargonus aplankė daugelį miestų ir miestelių įvairiuose Lietuvos regionuose.

PROGRAMA:

Liepos 23 d. 16.30 val. Vilkaviškio katedroje - GRAŽINA PETRAUSKAITĖ (vargonai), AGNĖ PETRUŠKEVIČIŪTĖ (vargonai)

Liepos 30 d. 12.00 val. Molėtų Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje -
JURGITA KAZAKEVIČIŪTĖ (vargonai), DOVILĖ SAVICKAITĖ (vargonai)

Rugpjūčio 6 d. 16.30 val. Marijampolės Šv. arkangelo Mykolo bazilikoje -
EGLĖ MACIUKEVIČIŪTĖ (vargonai), EGLĖ RUDOKAITĖ (vargonai), LUKRECIJA STONKUTĖ (vargonai)

Rugpjūčio 13 d. 12.00 val. Molėtų Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje - AGNĖ PETRUŠKEVIČIŪTĖ (vargonai), BALYS VAITKUS (vargonai)

Rugpjūčio 20 d. 16.30 val. Vilkaviškio katedroje - AUŠRA MOTŪZAITĖ-PINKEVIČIENĖ (vargonai), VIDAS PINKEVIČIUS (vargonai), PAULIUS GRIGONIS (vargonai)

Rugpjūčio 27 d. 12.00 val. Molėtų Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje - DIANA ENCIENĖ (vargonai), GRAŽINA PETRAUSKAITĖ (vargonai)

Rugpjūčio 27 d. 16.30 val. Marijampolės Šv. arkangelo Mykolo bazilikoje - JURGITA KAZAKEVIČIŪTĖ (vargonai), DOVILĖ SAVICKAITĖ (vargonai), POVILAS PADLECKIS (tenoras)

Rugsėjo 17 d. 16.30 val. Vilkaviškio katedroje - DIANA ENCIENĖ (vargonai), INDRĖ GERIKAITĖ (vargonai)

Rugsėjo 17 d. 16.30 val. Marijampolės Šv. arkangelo Mykolo bazilikoje -
AUDRA TELKSNYTĖ (vargonai), BALYS VAITKUS (vargonai)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.