Kauniečiai kviečia rišti varpelius skambančiame take ir prisivilioti laimę

Vaikštant Žiegždrių geologiniu taku Kauno rajone maloniai stebina vėjo varpelių skambesys. Tikima, kad jie gali privilioti laimę ir sėkmę, nunešti norus ten, kur trokšta širdis. Kultūrologai sakė, kad skambantis takas kuria jaukią ir patrauklią aplinką.

Lentelės Žiegždrių geologiniame take rodo, kur galima kabinti varpelius, kurie, tikima, gali privilioti laimę ir sėkmę.<br>I.Skliutaitės nuotr.
Lentelės Žiegždrių geologiniame take rodo, kur galima kabinti varpelius, kurie, tikima, gali privilioti laimę ir sėkmę.<br>I.Skliutaitės nuotr.
 Varpeliai geologiniame take privilios laimę ir sėkmę.
 Varpeliai geologiniame take privilios laimę ir sėkmę.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

2018-03-12 14:50, atnaujinta 2018-03-12 14:52

Varpelių kabinimo vieta. Tokios lentelės matomos Žiegždrių geologiniame take. Šalia jų – vėjyje skambantys varpeliai. Kol kas jų – vos keli, tačiau Kauno marių regioninio parko darbuotojai įsitikinę, kad ši idėja lankytojams taps patraukli.

„Norint sukurti ką nors įdomaus ir nekasdieniško, pakanka vos kelių dalykų: idėjos, vietos ir bendradarbiavimo. Lankytojų pamėgtoje vietoje nutarėme sukurti skambantį taką. O pritarimą mūsų idėjai prašome išreikšti pakabinant varpelį“, – kalbėjo Kauno marių regioninio parko atstovas Evaldas Makrickas.

Mintis sukurti skambantį taką kilo kultūrologei Ramunei Mikitiejevai. Jos tikinimu, varpeliai neutralizuoja neigiamą energiją ir privilioja laimę bei sėkmę.

„Raginame gimtadienio, vestuvių, krikštynų proga ar be jos pakabinti varpelį, kuris prisidės prie stebuklingos tako auros kūrimo. Tai galima daryti sugalvojant norą ar norint kam nors padėkoti.

Tegul varpeliai laisvai linguoja vėjyje ir skamba džiugindami kitus lankytojus. Galbūt šis ritualas prigis ir taps gražia tradicija, o vietovei suteiks dar daugiau spalvų ir geros nuotaikos“, – kalbėjo kultūrologė.

R.Mikitiejeva siūlė nepamiršti ir vietos istorijų, kurių viena pasakoja apie senajame Žiegždrių dvare gyvenusią mešką. Meška buvo dresuota, padėdavo ponui įvairius darbus atlikti, už tai gaudavo paėsti.

Kai tik ponas paskambindavo varpeliu, meška, jį išgirdusi, viską mesdavo ir lėkdavo ėsti. Taip vieną kartą beskubėdama ir užsimušė. Suakmenėjusią jos kuprą galima pamatyti konglomeratų atodangos pakrantėje – čia guli vienas didžiausių nuo atodangos atskilusių ir nuriedėjusių luistų, vadinamų Meškos kupra.

Galbūt varpelių skambesys Žiegždrių meškos ir neprikels, bet teigiamas emocijas pažadins, padės sukurti jaukią ir patrauklią aplinką.

Kabinti ar rišti varpelius galima visame take. Tam mediniuose tako turėkluose yra įtaisytos specialios kabės.

Darbuotojai pastebėjo, kad lankytojai mielai kabina varpelius, tačiau būna ir vandalizmo atvejų – jie plėšiami ar vagiami.

„Nuo seno tikima, kad pavogtas varpelis laimės neatneš, atvirkščiai – gali prišaukti bėdą“, – sakė R.Mikitiejeva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.