Zapyškio gyventoja seną kluoną pavertė koncertų sale

Vasarą iš miesto norintys ištrūkti kauniečiai kultūrinio peno gali rasti ir gamtos prieglobstyje. Tokius renginius nuosavame sename kluone organizuoja viena Zapyškio gyventoja.

Scena kameriniams koncertams kluone suręsta iš natūralių medžiagų.
Scena kameriniams koncertams kluone suręsta iš natūralių medžiagų.
Sename kluone, kuriame tarpukariu buvo laikomos įvairios gėrybės, dabar vyksta įvairūs kultūros renginiai.
Sename kluone, kuriame tarpukariu buvo laikomos įvairios gėrybės, dabar vyksta įvairūs kultūros renginiai.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Jun 10, 2018, 7:45 PM

Privačių kultūrinių iniciatyvų šiame miestelyje yra ir daugiau.

Pakaunėje, greta Zapyškio miestelio esančiame Papiškių kaime, galima aptikti seną sodybą, kurios kluone vyksta kameriniai kultūros renginiai. Juos praėjusių metų vasarą nuosavos valdos sename kluone pradėjo organizuoti Zapyškio gyventoja Rita Šafranauskienė.

Moteris seną kluoną nedidele koncertų sale pavertė savo rankomis. Iš pradžių jame šventes rengė sau ir draugams. Pamažu į sodybą pasimėgauti natūralia gamta ir gyvais atlikėjų bei poetų pasirodymais pradėjo rinktis draugų draugai. Kultūros mėgėjų kluone daugėja.

Zapyškyje kuriasi vis daugiau intelektualių žmonių. Jų dėka miestelyje ir aplinkui jį kultūrinis gyvenimas tampa gyvesnis.

Parduoti namų nenorėjo

Zapyškyje gyvenanti R.Šafranauskienė rengiasi savo gimtadieniui, kurio proga visus norinčius pakvies į akustinį vokalinės grupės „Baltos varnos“ koncertą. Jis vyks unikalioje vietoje – sename moteriai priklausančiam kluone.

R.Šafranauskienė pasakojo, kad ne vienus metus gyveno senoje sodyboje. Senas rąstinis namas ir medinių lentų kluonas buvo pastatyti tarpukariu.

„Neseniai išsikraustėme į kitus namus Zapyškyje. Sodyboje vaikystę praleido mano vaikai, todėl parduoti jos nenorėjome. Ji liko kaip vasaros rezidencija“, – pasakojo moteris.

Grindys – iš muziejaus

R.Šafranauskienė jau 9 metus visus norinčius moko linijinių šokių, todėl pati turi įsigijusi garso aparatūros, scenos apšvietimui reikiamos įrangos.

Jai kilo mintis, kad sodybos kluone galima įrengti nedidelę koncertų salę. Išvalius seną pastatą, išvežus visokius rakandus, šieną, jis liko tuščias. Tuo metu buvo ardomas Kaune veikęs Ryšių muziejus ir dalis iš jo išmestų grindų atkeliavo į kluoną. Ant jų buvo įrengta scena.

Priešais iš statybinių padėklų pastatytas amfiteatras.

Pernai artėjant R.Šafranauskienės gimtadieniui birželio 14 dieną įvyko pirmasis kamerinis koncertas, kuriuo mėgavosi tik moters artimieji ir draugai. Kitą dieną poezijos skaitymus surengė jos brolis Artūras Šilanskas. Lietuvos užsienio reikalų ministerijoje diplomatinį darbą dirbantis vyras yra japonų kultūros specialistas, pats kuria japoniškus haiku japonų, lietuvių ir anglų kalbomis.

Į šiuos renginius atvykę žmonės R.Šafranauskienę padrąsino ir toliau rengti kultūrinius susibūrimus. Todėl buvo surengti dar keli koncertai. Jiems skirta salė buvo pakrikštyta „Senu kluonu“.

Komercinės naudos nesiekia

Šią vasarą „Sename kluone“ vėl vyks renginiai. Sezoną birželio 15-ąją pradės vokalinė grupė „Baltos varnos“. Jau suplanuoti ir dar keli birželį vyksiantys renginiai. Akustiniai koncertai, poezijos skaitymas, susitikimai su aktoriais vyks iki spalio.

„Seno kluono“ šeimininkė pasakojo, kad pastate telpa iki 80 žmonių.

Visi renginiai yra kameriniai ir gyvo garso. Dažniausiai jie yra nemokami arba iš klausytojų prašoma kuklių aukų, kad būtų galima atsilyginti atlikėjams.

R.Šafranauskienė sakė, kad nesiekia komercinės naudos. Jai smagu kviesti į renginius savo bičiulius. Tačiau jei į juos nori atvykti daugiau klausytojų, jų laukia. Moteris prisipažino, kad kol kas į renginius dažniau atvyksta Kaune, Vilniuje, Klaipėdoje gyvenantys žmonės.

„Miestiečiams, matyt, patinka kaimo ir gamtos aplinka. Po koncertų čia galima pasimėgauti jos ramybe.

Vietiniai gyventojai ateina rečiau. Bet ir jie vienas iš kito vis daugiau sužino apie mūsų veiklą“, – sakė moteris.

Įsikuria vis daugiau intelektualių žmonių

Gražina Poškaitytė

Zapyškio seniūno padėjėja

„Zapyškio bendruomenės nariai noriai buriasi miestelio laisvalaikio salėje. Čia veikia folkloro ir sutartinių atlikėjų kolektyvai, vyksta įvairūs kultūros renginiai.

Tačiau iniciatyvą rodo ir patys gyventojai. Zapyškyje privačių asmenų dėka yra įkurti kūrybos ir užimtumo namai „Stuba“. Čia vyksta įvairūs edukaciniai renginiai. „Stubos“ kieme šventėme ir Kaimynų dieną.

Panašiu laiku, kaip „Stuba“, atsirado ir „Senas kluonas“. Jo įkūrėjos veikla labiau susijusi su koncertų ir kitų kultūros renginių organizavimu.

Pas mus įsikuria vis daugiau intelektualių žmonių. Jie aplink save buria kitus, bando sudominti kultūrine veikla ir tuo paįvairina mūsų gyvenimą. Tokios privačių gyventojų iniciatyvos mums labai patinka ir mes noriai jas palaikome.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.