Martyno Levickio įkurta muzikų rezidencija kviečia į Druskininkus

Akordeonisto Martyno Levickio komanda jau ne vieną vasarą atokiau nuo didmiesčių šurmulio – dvaruose ir vienuolynuose – rengia kompozitorių ir akordeonistų kūrybines dirbtuves.

 M.Levickis - rezidencijos siela.<br> Rengėjų nuotr.
 M.Levickis - rezidencijos siela.<br> Rengėjų nuotr.
Tarptautinėje „Composers+Summer Academy“ muzikų rezidencijoje.<br> Rengėjų nuotr.
Tarptautinėje „Composers+Summer Academy“ muzikų rezidencijoje.<br> Rengėjų nuotr.
Tarptautinėje „Composers+Summer Academy“ muzikų rezidencijoje.<br> Rengėjų nuotr.
Tarptautinėje „Composers+Summer Academy“ muzikų rezidencijoje.<br> Rengėjų nuotr.
Tarptautinėje „Composers+Summer Academy“ muzikų rezidencijoje.<br> Rengėjų nuotr.
Tarptautinėje „Composers+Summer Academy“ muzikų rezidencijoje.<br> Rengėjų nuotr.
Tarptautinėje „Composers+Summer Academy“ muzikų rezidencijoje.<br> Rengėjų nuotr.
Tarptautinėje „Composers+Summer Academy“ muzikų rezidencijoje.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 14, 2018, 11:19 AM

Šiemet Tarptautinė „Composers+Summer Academy“ muzikų rezidencija įvairių pasaulio šalių kompozitorius ir akordeonistus suburs Druskininkuose. Dešimt dienų nuostabiame kurorte jie drauge kurs šiuolaikinę muziką akordeonui.

Tai nėra atsiskyrėlių projektas. Jo metu rengiami koncertai, muzikiniai vakarai ir rytmečiai, o viską vainikuoja tradicinis koncertas „Pasaulinės premjeros“, kuriame pristatomi „Composers+Summer Academy“ rezidencijoje gimę naujieji kūriniai akordeonui. Šiemet rezidencijos partneriu tapo „Eglės sanatorija“, kurioje apsistos muzikai iš Brazilijos, Meksikos, Italijos, Serbijos, Ukrainos, Lenkijos, Didžiosios Britanijos, Lietuvos.

Projekto meno vadovas M.Levickis taip pat aktyviai dalyvauja procese: jo pasirodymai, gyvas bendravimas su publika Druskininkuose įvyks ne kartą.

Birželio 16 d., 10 val. ryto rezidencijos dalyviai „Eglės sanatorijos“ Comfort (Eglė+) konferencijų salėje surengs pirmąjį parodomąjį koncertą – pristatys šiuolaikinius kūrinius akordeonui.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros Taryba, be to, talento proveržius skatina socialiai atsakingas prekybos tinklas „Maxima“, todėl kurorto svečiams bus pasiūlyta daug išskirtinių nemokamų renginių. Įžanginis koncertas taip pat bus atviras visiems, norintiems rytą pradėti su muzika bei išgirsti ir atrasti netikėtas akordeono galimybes.

Birželio 17-osios vakarą „Eglės sanatorijos“ Comfort (Eglė+) konferencijų salėje įvyks ne tik koncertas, bet ir interaktyvus žaidimas „Twitter Piece“. Jame pasirodys tarptautinės muzikų rezidencijos dalyviai, o visą veiksmą koordinuos akordeonistas M. Levickis.

Žaidimas glaudžiai susijęs su socialiniu tinklu „Twitter“ – būtent jis nulems, kokias užduotis gaus dalyviai ir kokia tema turės atlikti muzikinę improvizaciją. Beje, kaip ir tikrame „Twitter“, čia veiks 140 ženklų principas, tik šiame žaidime dominuos 140 natų. Ar pavyks muzikams įtaigiai atkurti „Twitter“ žinutes, turint ribotą laiką ir kaip jos suskambės klausytojų ausims?

Birželio 19 d., 10 val. M. Levickis toje pačioje konferencijų salėje surengs visiems atvirą savo meistriškumo pamoką. Tai nebus tipinė akademinė pamoka: laukia kitokia pažintis su akordeonu ir jo naujomis galimybėmis. „Ypač kviečiu dalyvauti muzikos ir meno mokyklų jaunuosius akordeonistus, o stebėti ir klausytis pamoką gali visi akordeono entuziastai ir mylėtojai“, – sako Martynas. Įėjimas – nemokamas, bet dalyviai turėtų iš anksto užsiregistruoti el.paštu ask@composersplus.com.

Birželio 20 d., 16 val. sanatorijoje – atviros kompozicijos workshopas „Open Piece“. Net jei muzika atrodė svetima, o muzikos mokyklą teko matyti tik iš tolo, kiekvieno viduje gali slypėti kūrėjas. Tai – gera proga atrasti savo dar nepažintų gebėjimų. Publikos laukia turbūt didžiausia kada nors matyta gyva penklinė, kurioje žmonės patys užrašys muziką, o profesionalūs atlikėjai pasistengs kuo vaizdingiau išpildyti naujai gimusias kompozicijas. Kūrėjus valdys bei naujokus padrąsins kūrybinių dirbtuvių koordinatorė – kompozitorė Rūta Vitkauskaitė.

Birželio 21-osios vakarą tiems, kurie vasaroja Druskininkuose, bus pasiūlytas dar vienas nemokamas ir labai jaukus koncertas „Garsų miražai“. Sopranas Agnė Stančikaitė ir akordeonistas Raimonds Ungurs – unikalus duetas, kurio programa žavi poezijos gyliu, joje daug vilties ir šviesos.

Savaitę nuostabiame kurorte praleidę tarptautinės „Composers+Summer Academy“ muzikų rezidencijos dalyviai pasiektus kūrybinio darbo rezultatus viešai pristatys birželio 22 d., 19.30 val. koncerte „Pasaulinės premjeros“. Klausytojai išgirs devynių projekto kompozitorių sukurtus kūrinius akordeonui solo ir su styginių kvartetu. Įėjimas nemokamas.

Lygiagrečiai išvardintai programai, Druskininkų „Eglės sanatorijoje“ bus surengti ir du išskirtiniai kūrybiniai vakarai. Birželio 16 d. 20 val. įvyks solinis M. Levickio koncertas „Miško dvasia / Woodspirit“. Tai – nauja programa, skirta paminėti Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį. Joje susijungia lietuvių liaudies folkloras ir Baltijos bei Skandinavijos modernioji muzika, M. K. Čiurlionis, J. Sibelius, P. Vasks.

Šioje sintezėje atgyja Martyno vaikystės istorijos, bent trumpam grąžinančios į miško gyvenimą, padedančios įsiklausyti į šimtamečių pušų apsuptyje skambančią miško sakmių muziką.

„Kai buvau mažas vaikas, mėgdavau leisti dienas miškų apsuptame vasarnamyje. Dažnai pasiimdavau į rankas akordeoną ir juo nešinas leisdavausi į paslapčių pilną girią. Tikėdavau, kad grodamas pažadinsiu jos dvasias. Dabar žinau, jog jokių mistinių būtybių tame miške niekada nebuvo, tačiau mano vaizduotėje jos buvo itin tikros ir ryškios“, – prisiminimais dalinasi akordeonistas M. Levickis, besiruošdamas išskirtiniam renginiui.

Koncerto bilietus bus galima įsigyti renginio vietoje, likus valandai iki pasirodymo, arba internetu: bilietai.lt.

Kitas nepamirštamas emocinis sprogimas sanatorijos salėje įvyks birželio 19 d., 19 val. Tai bus tamsioje erdvėje visas jusles užaštrinanti opera „Confessions“. 2016 metais ji buvo apdovanota prestižiniu „Auksiniu scenos kryžiumi“ už geriausią muziką, taip pat įvertinta Lietuvos kompozitorių sąjungos įsteigtu „Metų vinies“ prizu „Publikos simpatijos“ nominacijoje. Opera pristatyta įvairiose koncertų salėse, teatruose ir festivaliuose Lietuvoje, Švedijoje, Vokietijoje ir Nyderlanduose.

Jos kūrėjai ir atlikėjai – Åsa Nordgren (sopranas, garso objektai), Rūta Vitkauskaitė (smuikas, garso objektai), Jens Hedman (elektronika, garso objektai) su publika leidžiasi nagrinėti 7 mirtinas nuodėmes: godumą, puikybę, apsirijimą, pavydą, kerštą, geismą, tingumą.

„Confessions“ (angl. – išpažintys) suvienija autorių seniai brandintas kūrybinių eksperimentų idėjas: muzikos atlikimą tamsoje, įtraukiant jusles (uoslę, lytėjimą) ir panaikinant vizualųjį aspektą. Tačiau pastarasis iš tiesų yra labiausiai kurstomas veiksnys klausytojo vaizduotėje – juk garsas sukuria vaizdą. Gimsta individualūs regėjimai ir ypač stiprūs pojūčiai.

Įdomu tai, kad žiūrovai valandą trunkančios operos klausysis sėdėdami tamsoje, su akių raiščiais-kaukėmis, kurios bus dalijamos prieš spektaklį. Erdvėje yra viena išskirtinė vieta – „rausvoji kėdė“. Ją gavusiam klausytojui galima pažadėti ekstremalų akustinio garso, kvapų, skonio ir prisilietimų kompleksą. Operos bilietus galima įsigyti bilietai.lt arba renginio vietoje, likus 1 val. iki spektaklio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.