Popiežiaus Pranciškaus vizitui Lietuvoje – 100 sakralinės muzikos valandų

Prieš 25 metus, laukiant Lietuvoje popiežiaus Jono Pauliaus II, Lietuvos muzikų rėmimo fondas (LMRF) įgyvendino jo vizitui skirtą programą „Musica sacra“ – surengė Lietuvos bažnyčiose 111 sakralinės muzikos valandų.

 Kauno arkikatedros bazilikos vargonai.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Kauno arkikatedros bazilikos vargonai.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 18, 2018, 4:49 PM

Artėjant popiežiaus Pranciškaus apaštališkajai kelionei į mūsų šalį, Lietuvos vyskupai paragino tikinčiuosius ir visus geros valios žmones pradėti iš anksto dvasia rengtis priimti brangų svečią Lietuvoje, tad Lietuvos muzikų rėmimo fondas ir jo įsteigta bendrija „Atgaiva“ sumanė naują sakralinės muzikos valandų „Musica sacra“ ciklą, skirtą šiam išskirtiniam įvykiui.

Ciklas pasieks visas septynias Lietuvos vyskupijas, primindamas Lietuvos žmonėms ir Nepriklausomos Lietuvos atkūrimo 100-metį, signatarus. „Norime, kad Lietuvos visuomenė suvoktų popiežiaus vizito svarbą ir prasmę“, – teigė LMRF vadovė Liucija Stulgienė.

Įgyvendindamas popiežiaus Jono Pauliaus II priesaką skirti daugiau dėmesio socialinės atskirties žmonėms ir jų reikmėms, Fondas parengė plačią kultūrinę-socialinę programą. Į sakralinės muzikos valandas kviečiami neįgalieji, senjorai, daugiavaikės šeimos. Neįgalūs muzikai įtraukti ir į meninę sakralinės muzikos programą.

Sakralinės muzikos valandos jau surengtos popiežiaus Jono Pauliaus II lankytose vietose – Vilniaus arkikatedroje bazilikoje, Vilniaus universiteto šv. Jonų, Kauno Šv. Jurgio Kankinio (Kauno Santaka) bažnyčiose.

Kauno arkivyskupijoje ciklas pasieks net 11 bažnyčių, tarp jų – ir popiežiaus Jono Pauliaus II aplankytą Šiluvos bažnyčią.

Fondui pakvietus, šią programą Kauno arkivyskupijoje globoja Birutė Beinarienė, užauginusi penkis talentingus, žinomus muzikus, gerai žinanti, kokios muzikos reikia vaikams, jaunimui, jų tėveliams, kokia ji tinka bažnyčiose.

Telšių vyskupijoje sakralinės muzikos valandas globoja žinoma vargonininkė Laura Gedgaudaitė. Jau parengta ir birželio 30 d. Varnių šv. apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčioje startuos „Musica sacra“ ciklo 11 sakralinės muzikos valandų. Čia muzikuos žinomi Klaipėdos krašto solistai, chorai, vargonininkai Laura Gedgaudaitė, Mindaugas Gudžiūnas, viešnia iš Latvijos Kristina Adomaitė (numatyta, kad popiežius iš Lietuvos vyks į Latviją ir Estiją), vokalistai Valentina Vadoklienė, Jokūbas Juškevičius, violončelininkė Vilija Gaižauskaitė-Veličkienė, smuikininkė Rima Tamo, kiti muzikai.

Šiaulių vyskupijoje „Musica sacra“ programą globoja žinoma chorvedė Daiva Kavaliauskienė.

Vilniaus ir Kaišiadorių vyskupijoje bus surengta per 25 sakralinės muzikos valandas. Renginiai planuojami ir Panevėžio bei Vilkaviškio vyskupijose.

„Musica sacra“ programą praturtins ir Jubiliejinei dainų šventei besirengiantys chorai.

Viliamasi, kad „Musica sacra“ programa prisidės prie popiežiaus Pranciškaus raginimo suteikti visų bendriems namams daugiau saugumo ir grožio, kad juose nebūtų vietos žmogaus orumą ir gyvybę neigiantiems žodžiams ar darbams. Visi ciklo koncertai – nemokami.

Lietuvos vyskupų konferencija (LVK) įvardijo penkis žingsnius susitikimui su popiežiumi Pranciškumi, kuris rugsėjo 22-23 dienomis lankysis Lietuvoje.

Pavieniai žmonės ir bendruomenės yra kviečiamos pažinti, melstis, bendrauti, dalyvauti ir gyventi tuo, ką išgirs popiežiaus apsilankymo metu.

Vyskupų siūlomose Pasirengimo popiežiaus vizitui gairėse – konkretūs pasiūlymai tikintiesiems ir visiems geros valios žmonėms. Skiltyje „Pažink“ patariama perskaityti bent vieną popiežiaus Pranciškaus dokumentą ar knygą arba galima leistis į piligrimystę šv. Jono Pauliaus II keliais Lietuvoje, gilinantis į jo tuomet sakytas kalbas.

Žmonės kviečiami melstis už popiežių Pranciškų ir jo maldos intencijomis, kurios skelbiamos kiekvieną mėnesį specialia vaizdo žinia.

Siūloma surinkti maldos intencijas iš savo aplinkos žmonių, kurie negalės dalyvauti šv. Mišiose su popiežiumi, jomis melstis prieš popiežiaus apsilankymą ir šv. Mišių su Šventuoju Tėvu metu.

Žingsniu „Bendrauk“ visi geros valios žmonės kviečiami susiburti į grupes ir ruoštis popiežiaus vizitui – ne tik aptarti jo tekstus, aktualias temas, kuriomis kalba popiežius, bet ir kasdien drauge daryti gailestingumo darbus. Tikintieji ir visi geros valios žmonės kviečiami savo bendruomenėse surengti filmo apie popiežių Pranciškų peržiūrą ir diskusiją.

Žingsnis „Dalyvauk“ kviečia gyvai susitikti su popiežiumi Pranciškumi Vilniuje ir Kaune rugsėjo 22-23 dienomis ir išgirsti, ką Šventasis Tėvas nori pasakyti Lietuvos žmonėms.

Visi renginiai bus nemokami, vėliau bus paskelbta informacija apie registraciją į du didžiuosius susitikimus su popiežiumi Pranciškumi: rugsėjo 22 d. popietės susitikimą su jaunimu Vilniuje ir rugsėjo 23 d. šv. Mišias Kaune. Be šių susitikimų, bus ir daugiau progų pamatyti Šventąjį Tėvą, tad visi kviečiami vizito dienomis planuoti keliones į Vilnių ir Kauną.

Kad popiežiaus vizitas Lietuvoje būtų sklandus, žmonės bus kviečiami savanoriauti (numatoma išankstinė registracija ir pasiruošimas).

Paskutinis žingsnis „Gyvenk“ klausia, ar visa tai taps tik istorija. Išvykus popiežiui kiekvienas kviečiamas dar kartą perskaityti Šventojo Tėvo pasakytas kalbas ir į jas įsigilinti, permąstyti, kas buvo patirta, aptarti su savo bendruomene, stengtis Šventojo Tėvo paraginimus pritaikyti savo gyvenime.

Pasirengti vizitui – tai pasiruošti susitikti su popiežiumi Pranciškumi, „išgirsti jo žodžius ir dėtis juos į širdį, kad jo apsilankymas būtų atnaujinto gyvenimo Kristuje paskata ir pradžia, o ne pabaiga“, teigiama pasirengimo gairėse. Visi kviečiami kūrybingai prisidėti pagal galimybes prie vizito rengimo asmeniškai ar bendruomeniškai tiek vyskupijose, tiek parapijose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.